akson 04.10.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Hello!Czy ma ktoś z Szanownych forumowiczów doświadczenie z wykorzystaniem premii termomodernizacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 04.10.2002 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Chyba nie bardzo, bo o ile o tą co myślę Ci chodzi, to jest ona na docieplanie (porawę) budynku. Czyli już istniejącego i użytkowanego.A tu sa w większości ludzie jeszcze budujący.Jak np. ja. Ale postawiłam w tej chwili stan surowy - ściany jednowarstwowe, dalej będę robiła resztę i zamieszkam (zamelduje się) w nieotynkowanym domu. Wiem, ze to brzydko, ale cóż... Pomieszkam jeden sezon, stwierdze, że mi zimno i wtedy zaczne kombinować z tą premią.A jest to tak: znajdujesz bank, który się w to bawi. On Cię sprawdza (prawie jak przy normalnym kredycie), wysyła rzeczoznawcę (musisz zapłacić). Jak wszystko OK to dostajesz kredyt (na całość) i potem za pośrednictwem banku (zależy jaki bank) występujesz o refinansowanie tego kredytu. Agencja (czy kto to daje) wypłaca ileś tam procent (chyba do 30%) inwestycji (kredytu) do banku, który Ci to zdejmuje z kredytu (płacisz krócej, albo mniejsze raty).To tyle znanej mi teorii, w przaktykę pobawię się za ok. 3 lata...Bela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.10.2002 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Można chyba też wziąć kredyt na instalcje korzystające ze źródeł ekologicznych, np pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 Jam mam doświadczenie. Duże. Zajmuje się tym zawodowo Wszelkie informacje sa na http://www.egoterm.pl Na forum chętnie odpowiem na konkretne pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 06.10.2002 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 Wynika z tego, że poprzez premię można "dostać" 25% spłaty kredytu "za darmo". Trezba wziąć kredyt !Czy krótko można powiedzieć, że pożyczając 100 na 20% na rok, po roku wystarczy oddać 115 czy może 90 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cez 23.10.2002 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Pytanie do anonimowego zawodowca:czy na etapie budowy nowego domu, chcąc zastosować niekonwencjonalne "wspomaganie" typowego źródła energii cieplej (np. w jednym z układów: - kolektor słoneczny obsługujący cwu z kominkiem z wkładem wodnym jako podstawa co i cwu, rezerwowana przez kocioł elektryczny;- pompa ciepła obsługująca co i cwu z równoległym kominkem z wkładem wodnym;- sama pompa ciepła, zabezpieczająca wszystkie potrzeby cieplne)możliwe jest uzyskanie dofinansowania, i na jakich (w skrócie) zasadach.Pozdrawiam - Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts