Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

premia termomodernizacyjna

akson

Recommended Posts

Chyba nie bardzo, bo o ile o tą co myślę Ci chodzi, to jest ona na docieplanie (porawę) budynku. Czyli już istniejącego i użytkowanego.

A tu sa w większości ludzie jeszcze budujący.

Jak np. ja. Ale postawiłam w tej chwili stan surowy - ściany jednowarstwowe, dalej będę robiła resztę i zamieszkam (zamelduje się) w nieotynkowanym domu. Wiem, ze to brzydko, ale cóż... Pomieszkam jeden sezon, stwierdze, że mi zimno i wtedy zaczne kombinować z tą premią.

A jest to tak: znajdujesz bank, który się w to bawi. On Cię sprawdza (prawie jak przy normalnym kredycie), wysyła rzeczoznawcę (musisz zapłacić). Jak wszystko OK to dostajesz kredyt (na całość) i potem za pośrednictwem banku (zależy jaki bank) występujesz o refinansowanie tego kredytu. Agencja (czy kto to daje) wypłaca ileś tam procent (chyba do 30%) inwestycji (kredytu) do banku, który Ci to zdejmuje z kredytu (płacisz krócej, albo mniejsze raty).

To tyle znanej mi teorii, w przaktykę pobawię się za ok. 3 lata...

Bela

• 3 weeks później...

Pytanie do anonimowego zawodowca:

czy na etapie budowy nowego domu, chcąc zastosować niekonwencjonalne "wspomaganie" typowego źródła energii cieplej (np. w jednym z układów:

- kolektor słoneczny obsługujący cwu z kominkiem z wkładem wodnym jako podstawa co i cwu, rezerwowana przez kocioł elektryczny;

- pompa ciepła obsługująca co i cwu z równoległym kominkem z wkładem wodnym;

- sama pompa ciepła, zabezpieczająca wszystkie potrzeby cieplne)

możliwe jest uzyskanie dofinansowania, i na jakich (w skrócie) zasadach.

Pozdrawiam - Cezary