Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi Ci o wyliczenie drewna tartacznego czy stosowego?

W stosowym z obmiaru stosu wyliczysz mp i stosując właściwy zamiennik wyliczasz m3. Przy drewnie tartacznym stosujesz tablice gdzie przy określonej długości i średnicy masz masę w m3. Możesz też użyć wzorów ksylometrycznych (taka ładna nazwa). Pamiętaj, że mierzymy średnicę bez kory, jesli masz sztukę spłąszczoną to wykonujesz pomiar krzyżowy i wyliczasz średnią. Mam też gotowy arkusz w EXCELU do wyliczania. Poszukam i podam link jeśli chcesz. Co do potrąceń na korę to możesz w miejscu pomiaru korować (w takim przypadku nikt nie podważy tego pomiaru) lub stosować tablice gdzie są podane potrącenia w zależności od gatunku i średnicy w korze.

Obiecane linki:

Kubikowanie

Potrącenia na korę

L - długość w metrach

d - średnica w cm mierzona w połowie długości

Wyniki zaokrąglone do 2 miejsc po przecinku czyli tyle ile robi się w LP

Jesli jesteś zainteresowany to mogę jeszcze wrzucić PN na drewno wielkowymiarowe (chyba, że potrzebna inna)

Jeśli lubisz zagadki i inne ciekawostki to możesz sprawdziś coś co się nazywa paradoksem ksylometrycznym. Polega on na tym, że masa jednej długiej sztuki jest różna od masy np 2 jej części mierzonych osobno.

Odbierałem dzisiaj więźbę w tartaku i powiedzieli,żeby liczyć drzewox0,7=drewno po obróbce.

Tak i jest to wartość standardowa. Pomyśl teraz o tych 30% które zostają... w przypadku gdy przecierasz włąsne drewno z tych 30% możesz mieć łaty, kontrłaty i deski. Jakość będzie różna (oflisy i zróżnicowana długość, ale wbrew pozorom wychodzi tego sporo (lecz nie 30%). Jeśli drewno do przetarcia będzie małozbieżyste (zbliżone do walca) to użytek może bć większy niż te 70%. Dużo też zależy od umiejętności osoby przecierającej...

Wiem tylko tyle - dreno opałowe - np. kawałki mierzy się właśnie w metrach przestrzennych tzn. mierzy się nie poukladane kawałki drewna, tylko rzucone "na kupę". Pczywiście chodzi tu o małe kawałki drewna. Wiem, że jakaś norma określa dokładnie jaka to część m3, ale nie znam jej.

Witam :)

W metrach sześciennych raczej mierzy się drewno wielkowymiarowe tj. dłużyce, a w metrach przestrzennych "mp" drewno srednio i drobnowymiarowe (karpina, drągowizna, gałęzie, porąbana dłużyca w klocki). Metr przestrzenny to luźno ułożone drewno wraz z zawartymi między nim powietrzem. Im drewno mniejszego formatu tym więcej metrów przestrzennych z metra sześciennego. Przeliczników jest bardzo dużo zależnych od klasy, gatunku drzewa i wymiaru. Zainteresowanych przelicznikami m3/mp zapraszam do odwiedzenia stron Lasów Państwowych. Drewno opałowe (np kominkowe, opałowe budowlane) powinno sprzedawać się na kg. Sprzedawanie w mp daje 100 sposobów na naciągnięcie kupującego.

Witam :)

W metrach sześciennych raczej mierzy się drewno wielkowymiarowe tj. dłużyce, a w metrach przestrzennych "mp" drewno srednio i drobnowymiarowe (karpina, drągowizna, gałęzie, porąbana dłużyca w klocki). Metr przestrzenny to luźno ułożone drewno wraz z zawartymi między nim powietrzem. Im drewno mniejszego formatu tym więcej metrów przestrzennych z metra sześciennego. Przeliczników jest bardzo dużo zależnych od klasy, gatunku drzewa i wymiaru. Zainteresowanych przelicznikami m3/mp zapraszam do odwiedzenia stron Lasów Państwowych. Drewno opałowe (np kominkowe, opałowe budowlane) powinno sprzedawać się na kg. Sprzedawanie w mp daje 100 sposobów na naciągnięcie kupującego.

Nie jest to do końca prawdą. Ale od początku:

o pomiarze, obliczaniu miąższości i cechowaniu drewna mówi PN-92/D-95000.

Wyróżniamy następujące sposoby pomiaru drewna:

- w sztukach pojedyńczo: drewno klasy WA, WB, WC, WD i grupy S1

- w sztukach grupowo: Drewno grupy S3b

- w stosach: drewno grupy S2a, S2b, S3a, S4, M1, M2 i karpina

- wg masy (wagi)

- w pojemnikach.

Wprowadzono również w normie pojęcie jednostki pomocniczej do pomiaru drewna stosowego (czyli nie całego średniego wymiaru) - metr przestrzenny o symbolu m3(p).

W praktyce piszemy po prostu mp.

Miąższość (masę) drewna stosowego oblicza się w m3. Ma podstawie pomiaru stosu wylicza się początkowo jego całkowitą objętość w m3(p) - (metr przestrzenny), a następnie przelicza na m3 korzystając z zamienników (Link do zamienników).

Zamienniki stosuje się przy wyliczeniu miąższości stosów ustawianych na gruncie i forwarderach (to są takie ciągniki do zrywki drewna (przewożenia po lesie) 8) ).

Miąższość surowca drzewnego mierzonego w stosach na gruncie oblicza się w m3 wg wzorów:

V=Vp*x - dla stosu zwykłego

V=Vp*x*0,75 dla stosu krzyżowego

Vp=l*s*h

gdzie:

Vp - objętość stosu w m3(p) - metr przestrzenny

x - współczynnik zamienny (ling do tablicy powyżej w tekście)

l - długość stosu w [m]

s - miąższość stosu (tu chodzi o długość wałka w stosie :D ) w [m]

h - wysokość stosu w [m]

Warto tu zauważyć rolę współczynnika 0,75 przy stosie krzyżowym. Jeśli wam ktoś sprzeda drewno gdzie warstwy będą ułożone na krzyż to masę m3(p) - metr przestrzenny należy wymnożyć przez ten współczynnik i przez zamiennik z tablicy i dopiero to da nam m3 stosu.

Po co metr przestrzenny i m3? Metr przestrzenny jak już wiecie jest jednostką pomocniczą ułatwiającą określenie masy (wynika z obmiaru w naturze) jednak taki pomiar zawiera korę i przestrzenie między włąkami, a za korę i powietrze nikt by nie chciał płacić :wink: . Do tego ta masa to nie masa drewna tylko masa drewna + kora + powietrze.

W praktyce m3(p) - metr przestrzenny - już nie jest stosowany więc za bardzo nie wiem czemu tak go się obawiacie. Jeśli kupicie drewno na asygnatę u leśniczego to da Wam (powinien) asygnatę drukowaną gdzie macie i masy i ceny za m3. Jeśli kupice w nadleśnictwie to dostaniecie paragon lub fakturę gdzie też macie m3 (na fakturze dodatkowo są m3(p) 8) ).

Jeszcze raz podkreślam, że jednostka m3(p) - metr przestrzenny nie jest związany z rodzajem drewna (wielko, średnio czy małowymiarowe) lecz ze sposobem odbiórki/pomiaru tegoż w lesie.

Jeśli ktoś ma pytania lub wątpliwości to chętnie pomogę.

Pozdrawiam

1. A jak mierzy się drewno kominkowe czy też są różne jednostki czy nie? 2. Jak można sprawdzić czy dostałem tyle drewna ile powinien?

Drewno kominkowe jest drewnem stosowym (odbieranym w stosach) nie przypuszczam by ktoś palił tartaczką. Czyli wykonujesz obmiar stodu i z tego (wysokość*szerokość*długość) otrzymujesz wynik w m3(p) - metrach przestrzennych. Ten wynik traktujesz zamiennikiem z tablicy (gdzieś w tekście powyżej jest link) i otrzymujesz wynik w m3. Jeśli stos był przekładany możesz otrzymać wynik z lekką róznicą (róznica w dokłądności ułożenia). Jeśli drewno masz pocięte w klocki lub porąbane to sprawa jest dużo gorsza. Możesz wyjść z objętości i uzyskać wynik w m3(p), ale może być on mocno zniekształcony bo drewno pocięte będzie się inaczej układać niż w wałkach. Nigdy się nie zastanawiałem jak wielkie to mogą być różnice - jeśli klocki ułoży się bardzo ściśle to wynik wykdze mniejszy, jeśli bardzo pozorżuca to ilość metrów przestrzennych wzrośnie. To samo dotyczy drewna przywiezionego w wałkach. Jeśli ktoś wam tak sprzedaje, a nie byliście przy załadunku czyli nie widzieliście stosu początkowego, to drewno po rozłądowaniu powinno się ułożyć w stos o wysokości 1m i z obmiaru takiego powinny wam wyjść m3(p) - metry przestrzenne. Jeśli tą wartość podzielicie przez włąściwy zamiennik to powinniście dojść do przybliżonej masy w m3. Jeśli załądunek i rozładunek odbywa się mechanicznie to ilość drewna może wzrosnąć - mechanicznie tródniej ułożyć stos tak zwarty jak ręcznie... Jeśli masa mniej więcej się zgadza a "kupka" jest najeżona i bardzo luźna (obejrzyjcie jak to wygląda w lesie) to może zachodzić podejrzenie, że ktoś was chce orżnąć. Stos powinien być ścisły i taki powinien dać masę zbliżoną do tego co kupujecie.

Jeśli coś nie jest jasne mogę tłumaczyć dalej...

Pozdrawiam

Drewno porabane a więc ta gorsza sytuacja ale niezależnie od tego mam pytanie:

jak się w praktyce sprzedaje/kupuje drewno kominkowe - chodzi mi o jednostki już u klienta.

Chociaż może od początku opiszę sytuację:

zamawiam drewno do kominka porąbane i teraz - jak (jakie jednostki) "mój drwal" kupuje w lesie drewno przeznaczone do kominka, bo chyba powinienem go tak samo policzyć a może jeżeli jest ono po porąbaniu załadowane/ułożone na samochód recznie w miarę kulturalnie to powinienem obmierzyć burty i dać sobie spokój z przelicznikami?