marcin_budowniczy 06.04.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Witam Kurcze mam drzewo i chcę wiedzieć ile to jest kubików? przykład: Długość 10m./średnica 0,5m. jak to przeliczyć na m3 (kubiki)? Dziękuję Moze ktoś poda obliczenie na przykładzie... Będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 06.04.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Wg moich obliczeń to jest 1,96 metra sześciennego a to mniej więcej 3 metry przestrzenne drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala28 06.04.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Wiatj Marcin, według mnie trzeba obliczyć pole, czyli Pi r do kwadratu, gdzie r to promień. Na Twoim przykładzie 3,14 * (0,25)2 = 0,19625, następnie mnożymy to przez długość *10 to daje 1,96 m3. mam nadzieje,że pomogłampozdrawiam,ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 06.04.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 niezły poziom marcin prezentujesz...idź do najbliższej szkoły, niech woźny skieruje cie do którejs z 4-tych klas, a tam dzieci ci to policzą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.04.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Chodzi Ci o wyliczenie drewna tartacznego czy stosowego?W stosowym z obmiaru stosu wyliczysz mp i stosując właściwy zamiennik wyliczasz m3. Przy drewnie tartacznym stosujesz tablice gdzie przy określonej długości i średnicy masz masę w m3. Możesz też użyć wzorów ksylometrycznych (taka ładna nazwa). Pamiętaj, że mierzymy średnicę bez kory, jesli masz sztukę spłąszczoną to wykonujesz pomiar krzyżowy i wyliczasz średnią. Mam też gotowy arkusz w EXCELU do wyliczania. Poszukam i podam link jeśli chcesz. Co do potrąceń na korę to możesz w miejscu pomiaru korować (w takim przypadku nikt nie podważy tego pomiaru) lub stosować tablice gdzie są podane potrącenia w zależności od gatunku i średnicy w korze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 06.04.2005 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Dziękuję Ala, byłem blisko Rafałek - zrobiłem pomiar bez kory i uwzględniłem krzyżowy pomiar średnicy. Średnicę drzew też wyliczyłem ze średniej grubości drzewa. Proszę o ten link jak wpadnie Tobie w ręce Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.04.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Obiecane linki: KubikowaniePotrącenia na korę L - długość w metrachd - średnica w cm mierzona w połowie długościWyniki zaokrąglone do 2 miejsc po przecinku czyli tyle ile robi się w LPJesli jesteś zainteresowany to mogę jeszcze wrzucić PN na drewno wielkowymiarowe (chyba, że potrzebna inna) Jeśli lubisz zagadki i inne ciekawostki to możesz sprawdziś coś co się nazywa paradoksem ksylometrycznym. Polega on na tym, że masa jednej długiej sztuki jest różna od masy np 2 jej części mierzonych osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 07.04.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 niezły poziom marcin prezentujesz... idź do najbliższej szkoły, niech woźny skieruje cie do którejs z 4-tych klas, a tam dzieci ci to policzą.. Chyba bardziej chwalebne jest umieć przyznać się do swojej niewiedzy, niż zgrywać wszystkowiedzącego bufona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.04.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Odbierałem dzisiaj więźbę w tartaku i powiedzieli,żeby liczyć drzewox0,7=drewno po obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.04.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Odbierałem dzisiaj więźbę w tartaku i powiedzieli,żeby liczyć drzewox0,7=drewno po obróbce. Tak i jest to wartość standardowa. Pomyśl teraz o tych 30% które zostają... w przypadku gdy przecierasz włąsne drewno z tych 30% możesz mieć łaty, kontrłaty i deski. Jakość będzie różna (oflisy i zróżnicowana długość, ale wbrew pozorom wychodzi tego sporo (lecz nie 30%). Jeśli drewno do przetarcia będzie małozbieżyste (zbliżone do walca) to użytek może bć większy niż te 70%. Dużo też zależy od umiejętności osoby przecierającej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.04.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 I od chęci bądź motywacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 07.04.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Wg moich obliczeń to jest 1,96 metra sześciennego a to mniej więcej 3 metry przestrzenne drewna. Nie jest tak, że m3 jest równy metrowi przestrzennemu. Metr przestrzenny drewna to co innego - jest to ok. 0,65m3, ale dokładnie nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.04.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Co to jest metr przestrzenny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 07.04.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Wiem tylko tyle - dreno opałowe - np. kawałki mierzy się właśnie w metrach przestrzennych tzn. mierzy się nie poukladane kawałki drewna, tylko rzucone "na kupę". Pczywiście chodzi tu o małe kawałki drewna. Wiem, że jakaś norma określa dokładnie jaka to część m3, ale nie znam jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubek 07.04.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Witam W metrach sześciennych raczej mierzy się drewno wielkowymiarowe tj. dłużyce, a w metrach przestrzennych "mp" drewno srednio i drobnowymiarowe (karpina, drągowizna, gałęzie, porąbana dłużyca w klocki). Metr przestrzenny to luźno ułożone drewno wraz z zawartymi między nim powietrzem. Im drewno mniejszego formatu tym więcej metrów przestrzennych z metra sześciennego. Przeliczników jest bardzo dużo zależnych od klasy, gatunku drzewa i wymiaru. Zainteresowanych przelicznikami m3/mp zapraszam do odwiedzenia stron Lasów Państwowych. Drewno opałowe (np kominkowe, opałowe budowlane) powinno sprzedawać się na kg. Sprzedawanie w mp daje 100 sposobów na naciągnięcie kupującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.04.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Witam W metrach sześciennych raczej mierzy się drewno wielkowymiarowe tj. dłużyce, a w metrach przestrzennych "mp" drewno srednio i drobnowymiarowe (karpina, drągowizna, gałęzie, porąbana dłużyca w klocki). Metr przestrzenny to luźno ułożone drewno wraz z zawartymi między nim powietrzem. Im drewno mniejszego formatu tym więcej metrów przestrzennych z metra sześciennego. Przeliczników jest bardzo dużo zależnych od klasy, gatunku drzewa i wymiaru. Zainteresowanych przelicznikami m3/mp zapraszam do odwiedzenia stron Lasów Państwowych. Drewno opałowe (np kominkowe, opałowe budowlane) powinno sprzedawać się na kg. Sprzedawanie w mp daje 100 sposobów na naciągnięcie kupującego. Nie jest to do końca prawdą. Ale od początku: o pomiarze, obliczaniu miąższości i cechowaniu drewna mówi PN-92/D-95000. Wyróżniamy następujące sposoby pomiaru drewna: - w sztukach pojedyńczo: drewno klasy WA, WB, WC, WD i grupy S1 - w sztukach grupowo: Drewno grupy S3b - w stosach: drewno grupy S2a, S2b, S3a, S4, M1, M2 i karpina - wg masy (wagi) - w pojemnikach. Wprowadzono również w normie pojęcie jednostki pomocniczej do pomiaru drewna stosowego (czyli nie całego średniego wymiaru) - metr przestrzenny o symbolu m3(p). W praktyce piszemy po prostu mp. Miąższość (masę) drewna stosowego oblicza się w m3. Ma podstawie pomiaru stosu wylicza się początkowo jego całkowitą objętość w m3(p) - (metr przestrzenny), a następnie przelicza na m3 korzystając z zamienników (Link do zamienników). Zamienniki stosuje się przy wyliczeniu miąższości stosów ustawianych na gruncie i forwarderach (to są takie ciągniki do zrywki drewna (przewożenia po lesie) ). Miąższość surowca drzewnego mierzonego w stosach na gruncie oblicza się w m3 wg wzorów: V=Vp*x - dla stosu zwykłego V=Vp*x*0,75 dla stosu krzyżowego Vp=l*s*h gdzie: Vp - objętość stosu w m3(p) - metr przestrzenny x - współczynnik zamienny (ling do tablicy powyżej w tekście) l - długość stosu w [m] s - miąższość stosu (tu chodzi o długość wałka w stosie ) w [m] h - wysokość stosu w [m] Warto tu zauważyć rolę współczynnika 0,75 przy stosie krzyżowym. Jeśli wam ktoś sprzeda drewno gdzie warstwy będą ułożone na krzyż to masę m3(p) - metr przestrzenny należy wymnożyć przez ten współczynnik i przez zamiennik z tablicy i dopiero to da nam m3 stosu. Po co metr przestrzenny i m3? Metr przestrzenny jak już wiecie jest jednostką pomocniczą ułatwiającą określenie masy (wynika z obmiaru w naturze) jednak taki pomiar zawiera korę i przestrzenie między włąkami, a za korę i powietrze nikt by nie chciał płacić . Do tego ta masa to nie masa drewna tylko masa drewna + kora + powietrze. W praktyce m3(p) - metr przestrzenny - już nie jest stosowany więc za bardzo nie wiem czemu tak go się obawiacie. Jeśli kupicie drewno na asygnatę u leśniczego to da Wam (powinien) asygnatę drukowaną gdzie macie i masy i ceny za m3. Jeśli kupice w nadleśnictwie to dostaniecie paragon lub fakturę gdzie też macie m3 (na fakturze dodatkowo są m3(p) ). Jeszcze raz podkreślam, że jednostka m3(p) - metr przestrzenny nie jest związany z rodzajem drewna (wielko, średnio czy małowymiarowe) lecz ze sposobem odbiórki/pomiaru tegoż w lesie. Jeśli ktoś ma pytania lub wątpliwości to chętnie pomogę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.04.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Tak się jeszcze zastanawiam czy nie przydał by się osobny wątek poświęcony tylko drewnu. Wytrzymałości różnych gatunków, gęstości, przeliczenia, PN itp. Do tego przydały by się jakieś normy na tarcice (deski itp.). Uważacie, że może się to przydać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 13.04.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 1. A jak mierzy się drewno kominkowe czy też są różne jednostki czy nie? 2. Jak można sprawdzić czy dostałem tyle drewna ile powinien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.04.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 1. A jak mierzy się drewno kominkowe czy też są różne jednostki czy nie? 2. Jak można sprawdzić czy dostałem tyle drewna ile powinien? Drewno kominkowe jest drewnem stosowym (odbieranym w stosach) nie przypuszczam by ktoś palił tartaczką. Czyli wykonujesz obmiar stodu i z tego (wysokość*szerokość*długość) otrzymujesz wynik w m3(p) - metrach przestrzennych. Ten wynik traktujesz zamiennikiem z tablicy (gdzieś w tekście powyżej jest link) i otrzymujesz wynik w m3. Jeśli stos był przekładany możesz otrzymać wynik z lekką róznicą (róznica w dokłądności ułożenia). Jeśli drewno masz pocięte w klocki lub porąbane to sprawa jest dużo gorsza. Możesz wyjść z objętości i uzyskać wynik w m3(p), ale może być on mocno zniekształcony bo drewno pocięte będzie się inaczej układać niż w wałkach. Nigdy się nie zastanawiałem jak wielkie to mogą być różnice - jeśli klocki ułoży się bardzo ściśle to wynik wykdze mniejszy, jeśli bardzo pozorżuca to ilość metrów przestrzennych wzrośnie. To samo dotyczy drewna przywiezionego w wałkach. Jeśli ktoś wam tak sprzedaje, a nie byliście przy załadunku czyli nie widzieliście stosu początkowego, to drewno po rozłądowaniu powinno się ułożyć w stos o wysokości 1m i z obmiaru takiego powinny wam wyjść m3(p) - metry przestrzenne. Jeśli tą wartość podzielicie przez włąściwy zamiennik to powinniście dojść do przybliżonej masy w m3. Jeśli załądunek i rozładunek odbywa się mechanicznie to ilość drewna może wzrosnąć - mechanicznie tródniej ułożyć stos tak zwarty jak ręcznie... Jeśli masa mniej więcej się zgadza a "kupka" jest najeżona i bardzo luźna (obejrzyjcie jak to wygląda w lesie) to może zachodzić podejrzenie, że ktoś was chce orżnąć. Stos powinien być ścisły i taki powinien dać masę zbliżoną do tego co kupujecie. Jeśli coś nie jest jasne mogę tłumaczyć dalej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 13.04.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Drewno porabane a więc ta gorsza sytuacja ale niezależnie od tego mam pytanie:jak się w praktyce sprzedaje/kupuje drewno kominkowe - chodzi mi o jednostki już u klienta. Chociaż może od początku opiszę sytuację:zamawiam drewno do kominka porąbane i teraz - jak (jakie jednostki) "mój drwal" kupuje w lesie drewno przeznaczone do kominka, bo chyba powinienem go tak samo policzyć a może jeżeli jest ono po porąbaniu załadowane/ułożone na samochód recznie w miarę kulturalnie to powinienem obmierzyć burty i dać sobie spokój z przelicznikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts