Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy - wycena do oceny

KoHer

Recommended Posts

Mam pytanie do doświadczonych budowniczych. Czy cena za stan surowy z pokryciem dachu podana przez firmę jest do przyjęcia? Cena wynosi 160tys. złotych brutto (materiał i robocizna). Obejmuje:

1. roboty ziemne;

2. fundamenty (ściany murowane z bloczków) + izolacje cieplne i p.wilg.;

3. poziomy wodno-kan;

4. posadzki na gruncie;

5. ściany nośne (porotherm 2W), działowe,wieńce, podciągi, stropy itp.

6. 2 kominy murowane;

7. więźba dachowa + folia;

8. pokrycie dachu balchodachówką + 3 okna połaciowe.

Cena obejmuje przygotowanie do budowy czyli zabezpieczenie terenu, zaplecze socjalne. Nie obejmuje obsługi geodezyjnej, kierownika budowy. Budowa w okolicach Warszawy, dom tzw. stodoła 250m pow. całkowitej, dach dwuspadowy bez udziwnień. Coś podobnego do Echo 2 z firmy MTM STYL.

http://www.mtmstyl.com.pl/projekt.asp?id=43

• 2 weeks później...
Kotler - nie do wiary - wybierasz właściwie najdroższy materiał porotherm a do tego pakujesz na dach blachę? Nie wiem czy miałeś okazje pomieszkać sobie latem pod taką blaszka nagrzaną? Zresztą te różnice w cenie dobrej blachy i dachówki np. cementowej są niewielkie. Większe pomiędzy PTH a np. maksem lub BK. No i jak wyglada taki dom pod blachą... Szkoda. To tak, jakbyś załozył bawełnianą koszulę, a pod to nylonowy podkoszulek.

Chcę tutaj dołaczyć wycenę jaką dostałam a właściwie jej fragment. Tutaj tylko robocizna do stanu '0". Podaję z wymiarami żeby łatwiej było ocenić

Obmiar

(m3, m2, szt) zł

Zdjęcie humusu 300 - 3 000

wykopy 420 - 12600

podbeton 6 - 630

fundamenty 24- 1440

Izolacja pozioma 90 - 180

zbrojenia 1500- 750

Ściany fundamentowe 175 - 7000

Izolacja pionowa 350 - 700

Ocieplenie ściany 140 - 2520

Zasypanie fundamentów 70 - 1400