monidare 06.04.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Interesuje mnie nastepujacy temat. Jak dokonac zakupu dzialki bez zawarcia aktu notarialnego, przy zachowaniu bezpieczenstwa transakcji. Chodzi o to by zaplacic za dzialke nie sporzadzajac aktu notarialnego- chce go sporzadzic pozniej. Przez okreslony okres byly wlasciciel jest dalej "wlascicielem dzialki" Jakis pomysl albo doswiadczenie mile widziane!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meserchmit 06.04.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 No nie wiem czy to dobry pomysł!!!!!!! Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę jakiem mogą być z tego powodu kłopoty. Chodzi mi o to że w sprawach ziemi lepiej odrazu spisywać akt notarialny i mieć wszystko sporządzone od początku do końca przez notariusza aby nie być niemile zaskoczonym. Jak ja podpisywałem umowę notarialną a spisywałem pierwszą na zakup ziemi rolnej a po miesiącu miałem spisać ostateczną to nie chciałem narażać się na koszty przejazdu ponieważ musiałbym jechać na drugi koniec Polski miałem w planie podpisanie ostatecznej umowy nieco później ale w tym czasie do mojej mamy która była na miejscu przyszła pani notariusz (a tu powiem że jest to bardzo uczciwa kobieta bardzo się rzadko spotyka takiego notariusza) i powiedziała jej że najlepiej podpisać umowę notarialną jak najszybciej bo osoba sprzedająca może się wycofać z umowy potem takie sprawy długo trwają a najgorsze jest to że zapłata za ziemię lub zaliczki mogą potem być bardzo trudne do odzyskania i nie dość że ziemi nie będziesz miał to i forsy też. Przy ziemi najlepiej spisać umowę notarialną z wcześniejszym sprawdzeniem czy w wypisie z księgi wieczystej niema żadnych zapisów w 3 i 4 punkcie (a chodzi tu o obciążenia ziemi ) co już będzie spisane na papierze i podpisane przez notariusza to twoje a za wszelkie błędy jakby co to już notariusz będzie się martwić. A tak pozatym to rodzina za kawałek majątku może się pozabijać a co dopiero jeżeli kupujesz od obcej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 07.04.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Bez aktu notarialnego nie kupisz nieruchomości. W Twoim poście piszesz jednak, że właścicielem ma być do czasu podpisania umowy w formie aktu notarialnego dotychczasowy właściciel. Mało skonkretyzowałeś problem, ale wydaje mi się, że chodzi o sytuację, w której Ty zapłacisz pełną kwotę i nieformalnie (na podstawie umowy ustnej ze sprzedającym) będziesz właścicielem. Niestety ryzyko jest duże. Ewentualna umowa przedwstępna powinna być również w formie aktu notarialnego (można bez zachowania tej formy, ale nie posiada ona wówczas pełnych właściwości prawnych). Spróbuj poszukać innego przedmiotu umowy (np. pożyczka), zabezpieczonego np. wekslem in blanco, ale i tu musisz liczyć się z opłatami na rzecz US (chyba, że znajdziesz coś co nie jest opodatkowane...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 07.04.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Pytanie dlaczego chcecie to zrobić bez aktu. Jeżeli chodzi o to, żeby dotychczasowy właściciel miał prawo używać nieruchomości jeszcze przez jakiś czas, to sprawa jest bardzo typowa - zwłaszcza przy sprzedaży mieszkań i każdy notariusz będzie wiedział jak to dobrze zapisać. Jeśli natomiast chodzi np. o kwestie podatkowe, to bez aktu notarialnego, choćby w postaci umowy przedwstępnej nie można mieć pewności, że staniesz się właścicielem nieruchomości, możesz co najwyżej próbować zabezpieczyć zwrot zapłaconych pieniędzy, np. tak jak pisze Thaurus - weksel, poręczenie od kogoś z głęboką kieszenią, pożyczka w formie aktu notarialnego z poddaniem się egzekucji, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monidare 07.04.2005 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 oczywiscie, nie chodzi tu o "typowa sprawe" (tak jak napisal Tomasz M.) dziekuje za wsparcie merytoryczne. istotnie na razie nie znalazlem nic co nie jest opodatkowane pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts