Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własne mieszkanko - moja wizja.... Pomóżcie!

lolka

Recommended Posts

Witam :)

Nie wiem, czy akurat tu powinnam wrzucać swój temat, ale to chyba jedyny dział o mieszkankach - reszta to głównie domy domy domy.... No i jakoś najbardziej mi się tu spodobało - żywo i dużo pomysłów... Jeśli źle trafiłam, to sorki i proszę pokierujcie biednego ślepaka na właściwe tory :wink:

Do rzeczy:

Wprowadziliśmy się z mężem do WŁASNEGO wreszcie mieszkanka-ok.47 m kw. Mieszkanie jest do gruntownego remontu, a więc ciułamy kasę i planujemy... Mam wizję tego przyszłego super-hiper mieszkanka, od rzeczy dużych do małych... ale gdzieniegdzie pustka... i brak pomysłu. Myślałam, że uda mi się samej wymyśleć wszystko od początku do końca, a tu już na wstępie - KLOPS :(. Dlatego liczę na Was - pomóżcie!!! Czytam Was tu trochę i zawsze macie tyle dobrych rad...

Chciałabym, żebyście wsparli mnie radami tam, gdzie utknęłam - głównie w aranżacji wnętrza, ale na razie nie mogę sobie poradzić ze sprawą bardziej zasadniczą - rozmieszczeniem pomieszczeń :(

Poniżej mieszkanko - tak jak ono wygląda teraz (na czerwono - piony wentylacyjne, na niebiesko - kanalizacyjne). Plan amatorski, wiem :(.

http://img185.exs.cx/img185/2977/pusteteraz7nd.jpg

A oto czego mi trzeba:

-salon z otwartą kuchnią

-sypialnia "małżeńska" z miejscem na duże szafy wnękowe

-pokoik dla dziecka

Aha, mam nieuzasadnioną, ale nieuleczalną awersję do skośnych ścian :(

Poniżej moja wizja - z mnóstwem mankamentów, niedorobiona i bardzo prowizoryczna, ale chcę Wam pokazać mniej więcej co mam w głowie :)

Po lewej: u góry - pokoik dziecka (na moim planie nieustawny i nie wiem jak to zmienić... :(), poniżej nasza sypialnia , po prawej kuchnia z salonem.

Bardzo na Was liczę w poprawieniu tego projektu (głównie chodzi na tym etapie o układ ścian) - pomóżcie.... Całkiem nowe wizje mile widziane :))

http://img185.exs.cx/img185/1488/pelneprojekt1ld.jpg

Pozdrówki gorące :))

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przykro mi, ale brak Ci całkowicie wyobrazni przestrzennej i wyczucia skali.

pokój dziecka jest szeroki na 1,5m - współczuję biednemu dziecku.

salon to nie salon tylko kącik z tv 1 m od oczu. jedyne sensowne pomieszczenia to kuchnia i sypialnia, ale ustawienie łóżka to tez pomyłka...

a jak strony swiata?

przykro mi, ale brak Ci całkowicie wyobrazni przestrzennej i wyczucia skali.

pokój dziecka jest szeroki na 1,5m - współczuję biednemu dziecku.

salon to nie salon tylko kącik z tv 1 m od oczu. jedyne sensowne pomieszczenia to kuchnia i sypialnia, ale ustawienie łóżka to tez pomyłka...

a jak strony swiata?

Dzięki za odp. Robercie.

Czego mi brak, to głównie przestrzeni ;) ale na pewno masz dużo racji.

O pokoiku dziecka pisałam j.w. - wiem, że taki, jaki jest -jest do kitu :).

Generalnie prosiłam, żebyście nie sugerowali się moim planem, wiem, że nie jest dobry, to tylko taki jakby szkic - łatwiaj wkleić niż opisywać "co bym chciała".

Co do stron świata - nie wiem niestety dokładnie - ale rano słońce wpada przez okna po prawej stronie planu (tam gdzie obecnie jest sypialnia).

Dokładnie tak miało być na początku, w mojej pierwszej wizji - salon po lewej, sypialnie po prawej - niestety podobno jest to niewykonalne ze względu na umiejscowienie pionów kanalizacji i wentylacji :(

Jeszcze jedno - to niebieskie w salonie za kanapą to nie ma być ściana, a tylko taka ścianka do wysokości kanpay - to tak dla jasności :)

To ja jeszcze wrzucam ten mój stary, pierwszy plan - ale według niego się nie da zrobić :( Ani łazienki ani kuchni :(

Być może nie umiem wymyśleć nic lepszego :(

http://img185.exs.cx/img185/1336/staryprojekt8xl.jpg

Co do TV - jestem krótkowidzem ;) Powaga. Teraz mam jeszcze bliżej ustawiony. Ale wiem, wiem - teoretycznie powinien być dalej - a może kiedyś kupię 52-calowy ;)

nie chodzi o samo tv. jak przyjmiesz gości? będą siedzieć na szafce?

Kanalizację z kuchni bez problemu doprowadzisz do pionu miedzy wc a lazienką. Pokój musi miec co najmniej 2,2 m szerokości. I niepotrzebnie ta pustka miedzy kuchnia a "salonem" . Niech to jest jedna przestrzen. wysun ta sofę bardziej w górę, a jeszcze jakis fotelik Ci wejdzie

"Kanalizację z kuchni bez problemu doprowadzisz do pionu miedzy wc a lazienką."

Ale co z wentylacją? I podobno wentylacja kuchenna nie może iść tym samym pionem co łazienkowa....

"I niepotrzebnie ta pustaka miedzy kuchnia a "salonem" . Niech to jest jedna przestrzen. wysun ta sofę bardziej w górę, a jeszcze jakis fotelik Ci wejdzie"

Ok, ale tam są drzwi, to co, sofa tak na wejściu??

Ja się wogóle nie upieram, że to ma być tak - te ściany i wszystko - tylko nie widzę inaczej.. Ale jakby się dało.... byłoby super.

Kurcze, to jeśli tak się da to ja wolę mój stary plan :) Dzięki za radę. Ale czy z jednym pionem nie będą się "unosiły kuchenne opary" po salonie?

Co do drzwi i kanapy - no o wejście mi chodziło, nie chcę tam mieć drzwi :) Ale mimo wszystko jak ją przesunę do góry to będzie na samym wejściu...

No i pokoik dziecka niewiele szerszy niż był wyżej... Tyle, że na razie nie trzeba mu współczuć, bo to jest dopiero "planowane dziecko" ;)

No fakt z tą kuchnią ;)

Ściany między pokoikiem a sypialnią nie da się "trochę" przesunąć z prostej przyczyny - na całej prawej ścianie sypialni są okna...

Ok, przesuwam kanapę na środek salonu, po bokach kanapy powinno zostac ok. 50 cm z każdej strony. Wystarczy żeby swobodnie chodzić? Jak ją przestawiłam "na ekranie" to jakoś ciasnawo...

No i co z łazienką? Tak jak w niższym projekcie się nie da (nie można wyburzyć tej ściany między WC a łazienką), a wyższy właśnie poszedł do kosza....

" wc i lazienka moga zostac jak były nawet... "

No właśnie nie bardzo, bo kibelek wielki bez sensu, a w starej łazience z kolei nic się nie mieści.. a ja bym koniecznie chciała dużą wannę, taką, żeby się wyciągnąć...

"a ta sofa to ma takie wymiary rzeczywiste? 1x2,2m?"

Tej sofy to nie mam jeszcze :) Ale takie ma wymiary. Chciałam taką sporą, bo nie było miejsca na fotele... Zresztą dużo mniejsza to już nie sofa a amerykanka jakaś ;)

http://img185.exs.cx/img185/1378/salon0la.jpg

To salon po przeróbce, niestety moje cudmiód kolory i faktury mi zjadł komputer - wywaliło wszystkie pliki i zostało wszystko w sosnę jakąś ;)

Poniżej wklejam propozycje rozkładu mieszkania.

Zdaje sobie sprawę,że nie jest to cudo i architekci złapią się za głowę patrząc się na te pokrzywione ścianki działowe :oops: ale można dalej coś kombinować!

Pozdrawiam

http://foto.onet.pl/upload/0/55/_451059_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/49/6/_451060_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/45/52/_451061_n.jpg