lolka 06.04.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Witam Nie wiem, czy akurat tu powinnam wrzucać swój temat, ale to chyba jedyny dział o mieszkankach - reszta to głównie domy domy domy.... No i jakoś najbardziej mi się tu spodobało - żywo i dużo pomysłów... Jeśli źle trafiłam, to sorki i proszę pokierujcie biednego ślepaka na właściwe tory Do rzeczy: Wprowadziliśmy się z mężem do WŁASNEGO wreszcie mieszkanka-ok.47 m kw. Mieszkanie jest do gruntownego remontu, a więc ciułamy kasę i planujemy... Mam wizję tego przyszłego super-hiper mieszkanka, od rzeczy dużych do małych... ale gdzieniegdzie pustka... i brak pomysłu. Myślałam, że uda mi się samej wymyśleć wszystko od początku do końca, a tu już na wstępie - KLOPS . Dlatego liczę na Was - pomóżcie!!! Czytam Was tu trochę i zawsze macie tyle dobrych rad... Chciałabym, żebyście wsparli mnie radami tam, gdzie utknęłam - głównie w aranżacji wnętrza, ale na razie nie mogę sobie poradzić ze sprawą bardziej zasadniczą - rozmieszczeniem pomieszczeń Poniżej mieszkanko - tak jak ono wygląda teraz (na czerwono - piony wentylacyjne, na niebiesko - kanalizacyjne). Plan amatorski, wiem . http://img185.exs.cx/img185/2977/pusteteraz7nd.jpg A oto czego mi trzeba: -salon z otwartą kuchnią -sypialnia "małżeńska" z miejscem na duże szafy wnękowe -pokoik dla dziecka Aha, mam nieuzasadnioną, ale nieuleczalną awersję do skośnych ścian Poniżej moja wizja - z mnóstwem mankamentów, niedorobiona i bardzo prowizoryczna, ale chcę Wam pokazać mniej więcej co mam w głowie Po lewej: u góry - pokoik dziecka (na moim planie nieustawny i nie wiem jak to zmienić... ), poniżej nasza sypialnia , po prawej kuchnia z salonem. Bardzo na Was liczę w poprawieniu tego projektu (głównie chodzi na tym etapie o układ ścian) - pomóżcie.... Całkiem nowe wizje mile widziane ) http://img185.exs.cx/img185/1488/pelneprojekt1ld.jpg Pozdrówki gorące ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.04.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 przykro mi, ale brak Ci całkowicie wyobrazni przestrzennej i wyczucia skali.pokój dziecka jest szeroki na 1,5m - współczuję biednemu dziecku.salon to nie salon tylko kącik z tv 1 m od oczu. jedyne sensowne pomieszczenia to kuchnia i sypialnia, ale ustawienie łóżka to tez pomyłka...a jak strony swiata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 06.04.2005 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 przykro mi, ale brak Ci całkowicie wyobrazni przestrzennej i wyczucia skali. pokój dziecka jest szeroki na 1,5m - współczuję biednemu dziecku. salon to nie salon tylko kącik z tv 1 m od oczu. jedyne sensowne pomieszczenia to kuchnia i sypialnia, ale ustawienie łóżka to tez pomyłka... a jak strony swiata? _________________ Dzięki za odp. Robercie. Czego mi brak, to głównie przestrzeni ale na pewno masz dużo racji. O pokoiku dziecka pisałam j.w. - wiem, że taki, jaki jest -jest do kitu . Generalnie prosiłam, żebyście nie sugerowali się moim planem, wiem, że nie jest dobry, to tylko taki jakby szkic - łatwiaj wkleić niż opisywać "co bym chciała". Co do stron świata - nie wiem niestety dokładnie - ale rano słońce wpada przez okna po prawej stronie planu (tam gdzie obecnie jest sypialnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 06.04.2005 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Aha, a czemu ustawienie łóżka w sypialni jest złe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.04.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 w takim razie odwróć swoje założenia - salon z kuchnia zrób po lewej stronie od zachodu. Sypialnie od wschodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 06.04.2005 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Dokładnie tak miało być na początku, w mojej pierwszej wizji - salon po lewej, sypialnie po prawej - niestety podobno jest to niewykonalne ze względu na umiejscowienie pionów kanalizacji i wentylacji Jeszcze jedno - to niebieskie w salonie za kanapą to nie ma być ściana, a tylko taka ścianka do wysokości kanpay - to tak dla jasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.04.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 nie zmienia to faktu ze na tv bedziesz patrzec z baaaardzo bliska... a przearanżowac się to na pewno da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.04.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 ---------------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.04.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Aha, a czemu ustawienie łóżka w sypialni jest złe? bo dostep do dwuosobowego łózka jest o niebo lepsze z dwóch stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 06.04.2005 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 To ja jeszcze wrzucam ten mój stary, pierwszy plan - ale według niego się nie da zrobić Ani łazienki ani kuchni Być może nie umiem wymyśleć nic lepszego http://img185.exs.cx/img185/1336/staryprojekt8xl.jpg Co do TV - jestem krótkowidzem Powaga. Teraz mam jeszcze bliżej ustawiony. Ale wiem, wiem - teoretycznie powinien być dalej - a może kiedyś kupię 52-calowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.04.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 nie chodzi o samo tv. jak przyjmiesz gości? będą siedzieć na szafce?Kanalizację z kuchni bez problemu doprowadzisz do pionu miedzy wc a lazienką. Pokój musi miec co najmniej 2,2 m szerokości. I niepotrzebnie ta pustka miedzy kuchnia a "salonem" . Niech to jest jedna przestrzen. wysun ta sofę bardziej w górę, a jeszcze jakis fotelik Ci wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 06.04.2005 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 "Kanalizację z kuchni bez problemu doprowadzisz do pionu miedzy wc a lazienką." Ale co z wentylacją? I podobno wentylacja kuchenna nie może iść tym samym pionem co łazienkowa.... "I niepotrzebnie ta pustaka miedzy kuchnia a "salonem" . Niech to jest jedna przestrzen. wysun ta sofę bardziej w górę, a jeszcze jakis fotelik Ci wejdzie" Ok, ale tam są drzwi, to co, sofa tak na wejściu?? Ja się wogóle nie upieram, że to ma być tak - te ściany i wszystko - tylko nie widzę inaczej.. Ale jakby się dało.... byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.04.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 a na co te drzwi do czesci dziennej? wentylacja z lazienki do tej starej kuchennej, a z kuchni do tej co byla lazienka i juz problem jest taki, że przy otwartej kuchni powinny byc 2 niezalezne kanaly wentylacyjne - do okapu i wentylacji. Ale ja u siebie tez nie mam i przeszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 06.04.2005 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Kurcze, to jeśli tak się da to ja wolę mój stary plan Dzięki za radę. Ale czy z jednym pionem nie będą się "unosiły kuchenne opary" po salonie? Co do drzwi i kanapy - no o wejście mi chodziło, nie chcę tam mieć drzwi Ale mimo wszystko jak ją przesunę do góry to będzie na samym wejściu... No i pokoik dziecka niewiele szerszy niż był wyżej... Tyle, że na razie nie trzeba mu współczuć, bo to jest dopiero "planowane dziecko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.04.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 pokoik powiększ nieco kosztem sypialni. Jesli decydujesz sie na otwartą kuchnię to i tak nie masz tam dwóch pionów, prawda? U mnie opary nie unoszą się bo ja raczej mało gotuję ... a sofa nieco oddalona od wejscia ale widoczna z korytarza raczej nie będzie przeszkadzac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 06.04.2005 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 No fakt z tą kuchnią Ściany między pokoikiem a sypialnią nie da się "trochę" przesunąć z prostej przyczyny - na całej prawej ścianie sypialni są okna... Ok, przesuwam kanapę na środek salonu, po bokach kanapy powinno zostac ok. 50 cm z każdej strony. Wystarczy żeby swobodnie chodzić? Jak ją przestawiłam "na ekranie" to jakoś ciasnawo... No i co z łazienką? Tak jak w niższym projekcie się nie da (nie można wyburzyć tej ściany między WC a łazienką), a wyższy właśnie poszedł do kosza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.04.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 wc i lazienka moga zostac jak były nawet... chyba ze cos znow wymyslisz z aranzacją salonu musisz sie troche pomeczyc... a ta sofa to ma takie wymiary rzeczywiste? 1x2,2m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 06.04.2005 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 " wc i lazienka moga zostac jak były nawet... " No właśnie nie bardzo, bo kibelek wielki bez sensu, a w starej łazience z kolei nic się nie mieści.. a ja bym koniecznie chciała dużą wannę, taką, żeby się wyciągnąć... "a ta sofa to ma takie wymiary rzeczywiste? 1x2,2m?" Tej sofy to nie mam jeszcze Ale takie ma wymiary. Chciałam taką sporą, bo nie było miejsca na fotele... Zresztą dużo mniejsza to już nie sofa a amerykanka jakaś http://img185.exs.cx/img185/1378/salon0la.jpg To salon po przeróbce, niestety moje cudmiód kolory i faktury mi zjadł komputer - wywaliło wszystkie pliki i zostało wszystko w sosnę jakąś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 07.04.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Poniżej wklejam propozycje rozkładu mieszkania. Zdaje sobie sprawę,że nie jest to cudo i architekci złapią się za głowę patrząc się na te pokrzywione ścianki działowe ale można dalej coś kombinować! Pozdrawiam http://foto.onet.pl/upload/0/55/_451059_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/49/6/_451060_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/45/52/_451061_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka 07.04.2005 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 dorotaele - cmooook i wielkie dzięki - szczególnie druga i trzecia propozycja - super. Jak tylko wrócę z pracy spróbuję tam "powstawiać" meble i zobaczę co wyjdzie.. ale na pierwszy rzut oka rewelka No i żadnych skosów I dużo miejsca na szafy Dam znać jak mi poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts