Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własne mieszkanko - moja wizja.... Pomóżcie!

lolka

Recommended Posts

To znów ja :) - po analizie ostatnich propozycji... No i kurcze napaliłam się, a nie przyjrzałam :( Okazuje się, że tylko środkowa jest wykonalna, bo 1 i 3 mają ściany tam gdzie są okna :(

Zatem kombinuję nad drugą i jak dokończę szkic, to wrzucę.

Tymczasem postarałam się o dokładniejszy rysunek. Połaziłam po mieszkaniu, pomierzyłam sama nie ufając planom z administracji (jak się okazało - słusznie :/) i wyszło parę szczególików :roll:

Poniżej - czytelniejszy i dokładniejszy - plan (po wywaleniu ścian wewnętrznych).

Legenda:

Czerwone - instalacja C.O.

Niebieskie - instalacja wod.-kan.

Zielone - piony wentylacyjne

http://img206.exs.cx/img206/1884/roomjzarys9ib.jpg

Zmniejszyłam trochę, sorry za rozwalenie stronki :D

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ufff....

Poniżej efekty mojej dzisiejszej pracy nad naszym nieszczęsnym :wink: mieszkankiem.

Najbardziej wkurza mnie fakt, że nijak nie udało mi się wcisnąć do łazienki przyzwoitej wanny :( Jest tylko kabina prysznicowa, a po 2 latach wynajmowania chaty, gdzie tylko kabina była, nie wyobrażam sobie mieszkać bez wanny :( :(

Bardzo proszę was o opinie - konstruktywna krytyka mile widziana (Panie Robercie - co jest źle? (pytam bez ironii 8))

No i cały czas czekam też na Wasze pomysły i podpowiedzi...

http://img206.exs.cx/img206/9172/j090420050oq.jpg

tak sobie policzylem powierzchnie i problem chyba tkwi w tym, ze na nieclaych 50 m2 powierzchni chcemy upachac 2sypialnie, pokoj z otwarta kuchnią i lazienkę z wanną... Wg przpisów jeden z pokoi musi miec powierzchnie nie mniejsża niż 16m2 (+aneks kuchenny). prawde powiedziawszy przy takim czyms walka jest juz o centymetry. trzeba rysowac i rysowac a czy efekt sie osiągnie? trudno powiedziec.

Uwagi jak poprzednio - przede wszystkim próbowałbym jednak odwrócić pomieszczenia. lepiej jak slonce pentruje pomieszczenia ktore akurat uzywamy. zle tez sie spi w nagrzanej wieczorem sypialni.

moze sprobowac pokoik dziecka zrobic dostepny z przechodniej sypialni. póki brzdąc bedzie mały nie bedzie to przeszkadzac.

pozdrawiam

przepraszam, ze sie nie bede bawil w rysowanie, ale (pewnie to glupio zabrzmi) mam taką zasade, że na forum nie projektuję - udzielam tu ew. rad. reszta nalezy do mojej pracy zarobkowej...

Nie ma za co przepraszać z tym rysowaniem :)

Mam prośbę: mógłby Pan podać jakiś namiar na ten przepis o pokoju 16 m. kw.? Jeśli Pan pamięta. Jakich mieszkań on dotyczy? Rozumiem, że tych większych, bo mieszkałam już w kawalerkach, gdzie pokój miał góra 13-14 m. kw. I jak odliczyć aneks kuchenny?

Aha, co do położenia sypialni względem stron świata - przemyślałam sobie tę radę (co do słońca i nagrzania zgadzam się w 100%), ale w moim przypadku sa też minusy takiego rozwiązania - okna od wschodu wychodzą na dużo głośniejszą okolicę niż te od zachodu... Ale to nie jest jeszcze temat zamknięty i będę kombinować.

Drzwi z sypialni do pokoju dziecka to dobry patent i wygodny póki dziecko małe - ale co potem -przebudowa? Nie uśmiecha mi się :( Chyba, że mówimy tylko o przeniesieniu drzwi na sąsiednią ścianę, bez zmiany układu ścian - ale wtedy co zyskuję?

http://slaska.iarp.pl/warunki_techniczne.php

§ 94. 1. W budynku wielorodzinnym szerokość w świetle ścian pomieszczeń powinna wynosić co najmniej:

1) pokoju sypialnego przewidzianego dla jednej osoby - 2,2 m,

2) pokoju sypialnego przewidzianego dla dwóch osób - 2,7 m,

3) kuchni w mieszkaniu jednopokojowym - 1,8 m,

4) kuchni w mieszkaniu wielopokojowym - 2,4 m.

2. W mieszkaniu co najmniej jeden pokój powinien mieć powierzchnię nie mniejszą niż 16 m2.

dotyczy to oczywiscie nowo projektowanych mieszkan (ale takze przebudowywanych)

OK, właśnie sobie policzyłam, że przy stanie obecnym mój największy pokój ma "zaledwie" 15,00 m.kw., natomiast szerokość najmniejszej sypialni wynosi 1,75 m. Kuchnia ma szerokość 1,65 m., czyli też o wiele za mało.

Przebudowując mieszkanie nie "pogarszam" wymiarów żadnego pomieszczenia (chyba bardziej się nie da :evil: ) czy mam mimo to "obowiązek" poprawić wszystkie niezgodności z obecnymi przepisami ?? Jak to jest?

(Abstrahuję teraz od kwestii wygody mieszkańców 8) )

Lolka:

proponuje jesli wymiary sa 151 wneka i 194 dlugosc lewej scianyto jedno z rozwiazan moze wygladac tak: wanna 150 wcisnieta we wneke 151 cm,

szerokosc wanny = 70 cm,

zostaje ci jeszcze 124 cm z dlugosci,

* po lewej stronie zlew na scianie 124 cm, zostaje jeszcze miejsce na szafki,

* po prawej stronie kibelek,

* mozesz jeszcze przesunac drzwi minimalnie, jesli beda przeszkadzac przy kibelku,

*drzwi otwierane na zlew - tzn jak otwierasz widzisz zlew a nie kibelek

podaj ewentualna grubosc scianki w lazience po prawej stronie, tzn o ile sie skroci 60cm sciana komina went,

jesli scianka z jednej cegly np 12 cm to sciana z drzwiami wyglada nastepujaco:

patrz od prawej strony 199 - 70 na dlugosc kibelka (czyli zeby sie schowal caly) = 129 cm

129 - 80 (szerokosc typowych drzwi) = 49 cm sciany po lewej stronie,

jesli dodatkowo zlew bardziej przysuniesz do wanny to masz swobodne przejscie po otwarciu drzwi i nie obijesz sie z pewnoscia ani biodrem o zlew, ani kolanem o kibelek z prawej strony

oczywiscie nie wzielam pod uwage innej dlugosci wanny

sama mieszkalam kiedys w malym 30m mieszkaniu gdzie byl tylko brodzik i za wszelka cene wstawilabym wanne

Agniesia - dzięki za odp. :)))

Właśnie siedzę nad tą łazienką i cos podobnego przyszło mi do głowy (właśnie taka wanna i w tym dokładnie miejscu jest tam obecnie - mała, ale lepsze to niż brodzik.... :roll:

Obawiam się tylko, czy to wykonalne - kwestia pionu od kibelka (lajkonik ze mnie w tych sprawach, moja wiedza ogranicza się do tego, że nie mogę go przesunąć dalej niż na metr od pionu kan.). W tej chwili kibelek jest tam, gdzie na nowym planie "garderoba" z pralką.

Zobacz na rysunki poniżej - chodziło Ci o coś takiego jak ten po lewej?

To by było OK, ale czy wykonalne??? (pytanie do znawców tematu). Rys. po prawej to gorsza opcja i chyba niewygodna... ale bliżej pionu...

http://img206.exs.cx/img206/8550/lazienka21jb.jpg

Co do ściany po prawej - ona byłaby stawiana dopiero, ja na rysunku przyjęłam grubość 10 cm. Wtedy ta Twoja opcja byłaby OK, weszłam do łazienki i pokręciłam się dookoła z miarką - w miarę wygodnie 8)

Drzwi już bardziej nie przesunę, bo po prawej te cholerne rury C.O. :-?

Tez bedzie tylko opisowo, bo nie umiem rysowac tak ladnie jak Ty:

tytulem wstepu napisze, ze zmierzylam ile jest miejsca na szerokosc pomiedzy wanna i szafka pod zlewem w mojej lazience (w tej przestrzeni jest moj wucet) i wyszlo mi 63,5 cm - swobodnie mozna sie pardon podetrzec z kazdej strony,

* i tak patrzac od lewej strony stawiam wanne 170 x 70 rownolegle do lewej sciany, zostaje 24 cm u gory lub u dolu zalezy gdzie bedziesz chciala 'poleczke',

* kibelek wtedy wchodzi we wneke 81 cm pomiedzy wanna i kominem - to jest naprawde niezla szerokosc, swobodnie mozna manewrowac rekami po lewej i prawej str, wtedy tez odplyw kibelka jest blsiko pionu kanalizacyjnego o ktorym wspominalas

* no i tu pojawia sie problem tych rur co,

mozesz napisac jaka odlegosc od prawej sciany, czy one ida od sasiada z dolu pionowo w gore przez lazienke do sasiada z gory?

czy nie mozna ich czesciowo przesunac robia kolanko przy podlodze i wygiac bardziej na prawo i dopiero w gore?

* jesli mozna te rury przesunac to mozna umiescic kibelek i zlew na prawej scianie naprzeciwko wanny ale tu znowu pojawia sie problem pionu kanalizacyjnego od wc

Ja też nie umiem rysować ;), programik za mnie rysuje (jakbyś była zainteresowana, to wrzuć w googla "Room Arranger" - 30 dni można śmigać za darmo :))

Z tymi rurami to jest kłopot, one lecą pionowo przez cały pion. Wątpię czy do ruszenia są (ech, fachowiec by się przydał :p)

To chyba w ramach oszczędności zamiast grzejników w łazienkach :-?

Rozwiązań typu "po kiego grzyba" zresztą w tym mieszkaniu co niemiara :-?

Aha, jeszcze jedno - 194 cm dł. było mierzone po zewnętrznej - po wewnętrznej jest jakieś 10 cm mniej (ściana), ale to akurat w tym przypadku bez znaczenia - półeczka może mieć i 14 cm :)

Tylko te gupie drzwi....

Co do pionu - zdałam sobie sprawę, że ja w zasadzie nie wiem gdzie on DOKŁADNIE jest - wiem tylko gdzie teraz stoi kibelek...

http://img206.exs.cx/img206/8642/laz32ys.jpg

maz mi podpowiedzial, ze piony sa czescia wspolna i trzeba by miec zgode (czy nalezysz do wspolnoty?)

czyli ta 170 odpada, bo musialabys drzwi przesuwac

co do odplywu - u mnie idzie wygieta rura od kibelka do kanalizy pod wanna i dlugosc rury wynosi ponad 2 metry, wysokosc odplywu przy wc - 35 cm,

polaczenie przy rurze kanalizacyjnej na poziomie 0 czyli rowno z podloga,

wszystko splywa jak nalezy,

poszukam jeszcze tej max dlugosci rury, no chyba, ze ktos wie to prosze niech napisze

yyy ale na tym 3D nie widać łazienki :-? On był rozrysowany o 1 rysunek wyżej, tylko kanapa inaczej stoi ( o ten Ci chodzi?) Łazienka w tamtym to zupełna fikcja.. reszta wydawała mi się niezła, ale te późniejsze są lepsze...

1 kratka to 50 cm - ale patrz na plany dzisiejsze - te z wymiarami, te starsze były wg planu ze spółdzielni i są niedokładne :-?