Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej platformy TV SAT używacie?

Jakiej platformy cyfrowej używacie?  

75 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej platformy cyfrowej używacie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy to na pewno są doświadczenia budowlane?

Szkoda czsasu na bzdurki tego rodzaju.

Są inne portale dotyczące tego tematu.

Dla niektórych to jest jakis problem po przeprowadzce z bloku gdzie buła kablówka.Więc czemu o tym tu nie dyskutować,tym bardziej że instalcja tv w domku to nie taka prosta sprawa.Chodzi mi głównie o to czy kilka tunerów sat czy jeden a reszta zwykła antena?W sumie ciekawy jestem jak inni forumowicze te sprawe rozwiazali.Jest tylko jedno ale - tv przydaje sie tylko w długie zimowe wieczory,latem no cóż - ogród,drobne lub grube jeszcze roboty itd... :wink:

Więc czemu o tym tu nie dyskutować,tym bardziej że instalcja tv w domku to nie taka prosta sprawa.

Dokładnie tak jest...ja w końcu rozgryzłem temat....oj troche to trwało zanim zajarzyłem...ale w końcu będe miał jeden kabel, jedno gniazdko w danym miejscu a w nim...pełny sygnał z nawet dwóch anten sat i jednej zwykłej naziemnej...bez stosowania oddzielnego gniazdka/kabla dla każdej z nich...wszędzie mogę postawić dekoder sat....

Więc czemu o tym tu nie dyskutować,tym bardziej że instalcja tv w domku to nie taka prosta sprawa.

Dokładnie tak jest...ja w końcu rozgryzłem temat....oj troche to trwało zanim zajarzyłem...ale w końcu będe miał jeden kabel, jedno gniazdko w danym miejscu a w nim...pełny sygnał z nawet dwóch anten sat i jednej zwykłej naziemnej...bez stosowania oddzielnego gniazdka/kabla dla każdej z nich...wszędzie mogę postawić dekoder sat....

Tylko nie zapomnij rozprowadzić sobie instalacji do pozostałych pomieszczeń.Ja rozdzieliłem anteny sat (mam dwie) jedna na salon a drugą na piętro.Podobnie postapiłem ze zwykłymi antenami naziemnymi.

We wczesniejszych postach zapomniałem jeszcze dodac że uzywam Polsatu.Nie jest to może szczyt marzeń tv ale przystępny cenowo.A Polsat dlatego że Cyfry już nigdy więcej.To co przezyłem z Cyfrą nadawałoby sie na opis godny dzienników budowy.Rok bezsensownych dyskusji....nie.Nawet nie mam ochoty na wspomnienia :evil:

a w co mam zainwestowac żeby był TVN 24 ? najchetniej wziełabym kablówke ze soba , ale sie nie da!!!! :cry:

Nie ty pierwsza i nie ostatnia...która zapłacze za kablówką :-)

To jest własnie prawda i to wczesniej pisałem.Przy kablówce dwa,trzy odbirniki i każdy swoje gra.Z tv sat już tak dobrze nie ma.Jednak tv tylko na zime,lato to ogród... :p

To jest właśnie cały problem nie da rady zabrać ze sobą kablówki :cry: . Platformy cyfrowe są tylko na jeden telewizor a jak ktoś chce oglądać na różnych odbiornikach różne programy to musi zapłacić za następny abonament :-?. Słyszałem że z Cyfrą da się coś zrobić aby działała jak kablówka a z Polsatem podobno nie. Może jakiś fachowiec podałby nieco szczegółów. Zagladałem już na specjalistyczne forum ale jest tam bardzo specjalistyczny język i niczego nie mogę zkapować.

Platformy cyfrowe są tylko na jeden telewizor a jak ktoś chce oglądać na różnych odbiornikach różne programy to musi zapłacić za następny abonament :-?. Słyszałem że z Cyfrą da się coś zrobić

Będzie prostym językiem.

Aby oglądać Cyfrę trzeba mieć kartę od operatora. Kartę wkładamy do tunera, tuner sprawdza, czy nam wolno oglądać i oglądamy. Kartę możemy włożyć też do urządzenia zwanego cardsplitter - dzieli on uprawnienia I TYLKO UPRAWNIENIA do oglądania TV - czyli zastępuje TYLKO KARTĘ, nie zastępuje tunera, ani anteny. Od splittera idą kabelki do tunera a w miejsce karty wkłada się specjalną kartę-klienta połaczoną ze splitterem.

Ale, żeby na dwóch telewizorach oglądać 2 różne programy potrzebujemy mieć 2 tunery i dwa konwertery (to coś pośrodku talerza). Konwerter jest sterowany napięciowo - nie da się sterować jednym konwerterem z twóch tunerów. Koszt zakupu 2 konwerterów to ok 2x30zł=60 zł, ale niewygodnie się to montuje. lepiej kupić konwerter typu TWIN - ma w środku 2 konwertery a wyglada jak jeden (koszt ok 80zł). Koszt card splitter ok 150zł.

Uzywanie splittera jest legalne pod warunkiem używania go do dzielenia uprawnień w obrębie jednego gospodarstwa domowego i oczywiście pod warunkiem opłaty abomanetu.

Są jeszcze inne metody, już mniej legalne.... (paczkę Polsatu mało kto ogląda teraz legalnie, bo ma słaby system kodowania).

Chętnie odpowiem na kolejne pytania.

Arecki

.... I dlatego platformy trochę przestały się starać i walczyć z piractwem.

Nie tak do końca bo właśnie m.in. Cyfra jest współzałożycielem stowarzyszenia Sygnał mającego na celu walkę z piractwem.

A nawiązując do tematu to ja nie korzystam z żadnej platformy (naziemne nam wystarczają) i nie narzekam ale niestety nie mogę oddać głosu bo nie ma takiej opcji :cry:

@AxLe

Tak, ale nielegalnie i jest to karalne.

Posat można oglądać aktualnie na prawie wszystkich tunerach bez żadnego problemu (tak będzie aż wyślą wszystkim abonentom nowe karty i zmienią system kodowania - kilka miesięcy)

Cyfrę za pomocą odpowiednich - odpowiednio spreparowanych kart (też do zmiany systemu kodowania, chyba, że wymyślą coś wcześniej), przez 3 miesiące cyfra działała na wszystkim, ale zostało to już zablokowane.

Wszystko (nie tylko polskie np. premiere również) za pomocą sharingu (przez internet dystrybuowane są uprawnienia).

Arecki

Jeśli chcesz wiedzieć więcej pytaj, lub zajrzyj na strony poświęcone tvsat - są tam działy (na forach) dla początkujących.