Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile daliście za wywiercenie studni ?

Recommended Posts

Za wiercenie studni płaciłem 2 lata temu 100,- PLN za metr. Do wydobywania wody potzrebujesz hydroforu - pod warunkiem, że woda będzie nie głębiej niż 8 metrów. Z takiej max. głębokości ciągną wodę dostępne hydrofory. Jeśli woda jest głębiej - musisz stosować pompę głębinową (spory koszt). Ja mam od 2 lat hydrofor - woda znajduje się na 8 metrach, jest zdatna do picia bez przegotowania - klasy 0 (najwyższej) -w woisce jst też ujęcie wody dla całej wioski (do którego niemam zamiaru się podłączać). Tam woda zdatna jest do picia wyłącznie po przegotowaniu, jest lekko brunatna i ma zapach. Jeśli mozesz rób studnie i patrz na wodociągi bo jeszcze będziesz musiał za przyłącze płacić a potem z a wodę - a tak masz gratis.

a jak woda byłaby stosunkowo płytko mniej niż 8 m , to czy pompa nakrecona na ta rurę nie pociągnie wody ? musi być koniecznie hydrofor? myślałem ze może być tak że zamiast np. ręcznej pompy "abisynki" założyć elektryczną i po sprawie, jak chce wode to włączam pompę i sprawa załatwiona....

a jak woda byłaby stosunkowo płytko mniej niż 8 m , to czy pompa nakrecona na ta rurę nie pociągnie wody ? musi być koniecznie hydrofor? myślałem ze może być tak że zamiast np. ręcznej pompy "abisynki" założyć elektryczną i po sprawie, jak chce wode to włączam pompę i sprawa załatwiona....

Do rozpatrzenia mamy dwie kwestie:

- samozasysanie czyli zdolność zassania wody przez pompę mimo braku zalania wodą. Hydrofory na ogół mają pompy samozasysające, czyli takie które potrafią zassać wodę, mimo że ta opadła poniżej pompy. Takiej zdolności na ogół nie mają zwykłe pompy. Aby stosować tego rodzaju pompę trzeba pod nią zamontować pompę ręczną np. skrzydełkową, bo szczelna. W pierwszym rzędzie zasysa się wodę ręcznie a gdy pompa elektryczna jest zalana można ją uruchomić.

- druga kwestia to wysokość zasysania. Pompa podczas pracy wytwarza podciśnienie w komorze i na to miejsce wtłaczana jest woda. Potem woda jest tłoczona na wysokość, na jaką pozwoli moc pompy. Co wtłacza wodę do komory? Ano ciśnienie atmosferyczne, które jest na ogół stałe i po odjęciu oporów hydraulicznych daje wartość ok. 8m. Z tym że jeżeli woda jest na 8 m lub niewiele poniżej wcale nie jesteśmy skazani na pompę opuszczaną lub głębinową. Na ogół woda w rurze wybija do góry pod wpływem ciśnienia gruntu

• 4 weeks później...
Jeśli mozesz rób studnie i patrz na wodociągi bo jeszcze będziesz musiał za przyłącze płacić a potem z a wodę - a tak masz gratis.

No niezupełnie. Trzeba zmieniąc filtry, okresowo sprawdzać jakośc wody - na tak małej głebokości może się szybko zmienić + prąd i konserwacja hydroforu.

I oczywiście wyschnąć.

Razem z sąsiadem na granicy działek zleciliśmy wywiercenie studni. Woda o przyzwoitych parametrach pokazała się na 20 metrach. Koszt jednego metra to 100 zł. We własnoręcznie wykopanym dole umieściliśmy trzy kręgi betonowe, tam wstawiliśmy zbiornik a do rury pompe głebinową- koszt to około 3 tyś zł. Działa bez zastrzeżeń. Pozdrawiam. Ryszard.

2 lata temu 100 zł za mb, "wierciłem" rurę 110 na 9-10 m, na czas budowy kupiłem na bazarze od ruskich pompę za 100 zł i woda na czas budowy leje się pięknie, później w rurę wpuszczę filtr i rurkę 32 mm i będzie woda do podlewania a jak zabraknie kasiorki to pozostanę przy prowizorce na czas budowy

Leszek

Za wywiercenie studni 12,5 m płaciłem 200 zł od 1 m. Było to 2 tata temu. Wygląda na to, że przepłaciłem. :cry: Masz ci los i znowu zdołowany. Chyba się stąd wypiszę ! :evil:

Masz złe podejście. Dużo zalezy od użytych materiąów i gleby w jakiej się kręci. Ceny są od 50 zł do 400 zł ...

Wiele zalezy od róznych aspektów ...

głowa do góry :)

Jaką średnicę studni nalezy wiercić ?