Peterek 07.04.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Jak w temacie, jaka to różnica w kosztach przyjmując, że jest ok 200m2 do ocieplenia. Oczywiście chodzi mi nie tylko o styropian, ale i inne pierdoły. No i opór cieplny, jaka różnica? Jezier jest dobry w takie wyliczenia , więc liczę na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.04.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 dając 15cm to robisz z domu termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław Kotuszewski 07.04.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Podobno, jak sie da za gruba warstwe styropianu, to jak dom stoi w zacienionym miejscu, to latem moze byc zimno w srodku. Ta za gruba warstwa to 15 zamiast 12 cm. Ale wg mnie to mit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 07.04.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 "dając 15cm to robisz z domu termos " a dlaczego ? A przy 12-u cm nie będzie termos ? już się zaczyna, będzie kolejna dyskusja o oddychaniu na 40 stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 07.04.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 U siebie chciałem dać 15cm wełny, ale przeliczyłem różnicę w kosztach i dałem 12 cm. Gdybym ocieplał styropianem na pewno dałbym 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.04.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 i przy 12cm robisz termosdamianq - a liczyłeś co? - różnicę w cenie czy w jakości materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 07.04.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Termos masz i przy 10 cm - jeżeli nie ma mostków. Różnica w kosztach nieduża- myślę - że ok 700.00 (nie liczyłem dokładnie - około 6 m3). to chyba się opłaca. Docelowo masz zamiar trochę pomieszkać w domku więc mniej kosztowac cię będzie ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 07.04.2005 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Mam mostki: pełne betonowe nadproża, wieńce, styk wylanego stropu ze ścianą zewnętrzną, a ściany z gazobetonu "600". Ciekaw jestem opinii forumowiczów odnośnie "kłopotów" z powodu grubości np. czy parapety zew nie są bardziej kłopotliwe itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 07.04.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Mam mostki: pełne betonowe nadproża, wieńce, styk wylanego stropu ze ścianą zewnętrzną, a ściany z gazobetonu "600". Ciekaw jestem opinii forumowiczów odnośnie "kłopotów" z powodu grubości np. czy parapety zew nie są bardziej kłopotliwe itd. Tylko spokojnie. Przy 12 i przy 15 cm ocieplenia to nie są już żadne mostki. Równie dobrze mógłbyś rozważać mostki na spoinach między pustakami pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.04.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 przy 600 to 5cm tez wystarczy, popatrz na szer.parapetu zewnętrznego - gdzie taki dostaniesz jak dasz 15cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 07.04.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Zależy do czego wystarczy. Jeśli budowa ma być jak najtańsza to lepiej wcale nie dawać. Setki domów są nieocieplone i ludzie w nich jakoś żyją. Jeśli ma ogrzewać prądem to i 15cm będzie za mało. Dobieranie grubości pod estetykę parapetów, to po prostu trudny kompromis między w/w pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 07.04.2005 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 zibi2 racja nie będę się doszukiwać haczyków i ocieplę 15cm . Budowa najtańsza to eksploatacja najdroższa, a ja tak "lawiruję" coś po środku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 07.04.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 zibi2 racja nie będę się doszukiwać haczyków i ocieplę 15cm . Budowa najtańsza to eksploatacja najdroższa, a ja tak "lawiruję" coś po środku . Dokładnie, lepiej dać 30 cm Styropian ani inne ocieplenie nie daje ciepła, tylko zabezpiecza przed jego stratami, więc bez przesady drogi inwestorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 07.04.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 zibi2 racja nie będę się doszukiwać haczyków i ocieplę 15cm . Budowa najtańsza to eksploatacja najdroższa, a ja tak "lawiruję" coś po środku . Dokładnie, lepiej dać 30 cm Styropian ani inne ocieplenie nie daje ciepła, tylko zabezpiecza przed jego stratami, więc bez przesady drogi inwestorze To niekoniecznie musi być przesada. Przy ociepleniu 30cm masz dom pasywny i aby go ogrzać wystarczy ciepło które sama wytwarzasz. Inna rzecz że ten dodatkowy koszt przy dzisiejszych cenach kW zwróci się w bardzo dalekiej przyszłości jeśli w ogóle. Bedzie mozna pogadac za 10 lat po 348-mej podwyżce akcyzy na olej i gaz. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 07.04.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Pytanie do: Wojtek62 i aleksik:Czy moglibyście wyjaśnić mi bliżej pojjęcie "termos". Na czym ono polega, może jakieś wykresy, obliczenia przykłady. Czy jest to zaleta, czy wada ?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.04.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Peterek. Nie wiem czy w twoim wypadku lepiej 12 czy 15. Grzać będziesz PC (jeśli dobrze pamiętam) więc niby 15 dawać nie warto. Ale z drugiej strony czym mniejsze zapotrzebowanie na ciepło budynku tym mniejszą PC kupisz a więc zysk. Ja mam 20 cm styropianu i brak problemów z parapetami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.04.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 dając 15cm to robisz z domu termos dajac styropian juz robisz termos! u mnie 8 cm mur stary z cegly i starcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 07.04.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Ja dałem 25 cm i nie było kłopotu z parapetami. Po prostu są szersze i droższe. Przy uproszczonej stopie zwrotu przy oleju opłaca się w tej chwili 18 cm. Towarzystwo Poszanowania Energii w Polsce (wykład na seminarium w czasie Targów Poznańskich) już parę lat temu stwierdziło, że opłacalna jest każda grubość izolacji nie powodująca zmian konstrukcyjnych budynku. Przy uwzględnieniu kosztów mniejszego pieca, mniejszych grzejników, mniejszego składu opału itd. to jest to prawda przy każdym rodzaju opału. PS Duńczycy dają na strop od 1 m do 1,5 m. Nie pomyliłem się mówię w metrach. I do tego mają jobla na punkcie mostków termicznych. Zdurniał cały naród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 09.04.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 wRomanP,z czego budowałeś dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w40 09.04.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 1 M? Skąd wiesz? Jakiś link... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts