Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

12 czy 15 cm styropianu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam mostki: pełne betonowe nadproża, wieńce, styk wylanego stropu ze ścianą zewnętrzną, a ściany z gazobetonu "600".

Ciekaw jestem opinii forumowiczów odnośnie "kłopotów" z powodu grubości np. czy parapety zew nie są bardziej kłopotliwe itd.

Tylko spokojnie. Przy 12 i przy 15 cm ocieplenia to nie są już żadne mostki. Równie dobrze mógłbyś rozważać mostki na spoinach między pustakami ;)

pozdr

Zależy do czego wystarczy.

Jeśli budowa ma być jak najtańsza to lepiej wcale nie dawać. Setki domów są nieocieplone i ludzie w nich jakoś żyją. Jeśli ma ogrzewać prądem to i 15cm będzie za mało.

Dobieranie grubości pod estetykę parapetów, to po prostu trudny kompromis między w/w ;)

pozdr

zibi2 racja nie będę się doszukiwać haczyków i ocieplę 15cm :lol: . Budowa najtańsza to eksploatacja najdroższa, a ja tak "lawiruję" coś po środku :wink: .

Dokładnie, lepiej dać 30 cm :D :wink:

Styropian ani inne ocieplenie nie daje ciepła, tylko zabezpiecza przed jego stratami, więc bez przesady drogi inwestorze 8)

zibi2 racja nie będę się doszukiwać haczyków i ocieplę 15cm :lol: . Budowa najtańsza to eksploatacja najdroższa, a ja tak "lawiruję" coś po środku :wink: .

Dokładnie, lepiej dać 30 cm :D :wink:

Styropian ani inne ocieplenie nie daje ciepła, tylko zabezpiecza przed jego stratami, więc bez przesady drogi inwestorze 8)

To niekoniecznie musi być przesada. Przy ociepleniu 30cm masz dom pasywny i aby go ogrzać wystarczy ciepło które sama wytwarzasz.

Inna rzecz że ten dodatkowy koszt przy dzisiejszych cenach kW zwróci się w bardzo dalekiej przyszłości jeśli w ogóle. Bedzie mozna pogadac za 10 lat po 348-mej podwyżce akcyzy na olej i gaz.

pozdr

Peterek. Nie wiem czy w twoim wypadku lepiej 12 czy 15. Grzać będziesz PC (jeśli dobrze pamiętam) więc niby 15 dawać nie warto. Ale z drugiej strony czym mniejsze zapotrzebowanie na ciepło budynku tym mniejszą PC kupisz a więc zysk. Ja mam 20 cm styropianu i brak problemów z parapetami.

Ja dałem 25 cm i nie było kłopotu z parapetami. Po prostu są szersze i droższe. Przy uproszczonej stopie zwrotu przy oleju opłaca się w tej chwili 18 cm. Towarzystwo Poszanowania Energii w Polsce (wykład na seminarium w czasie Targów Poznańskich) już parę lat temu stwierdziło, że opłacalna jest każda grubość izolacji nie powodująca zmian konstrukcyjnych budynku. Przy uwzględnieniu kosztów mniejszego pieca, mniejszych grzejników, mniejszego składu opału itd. to jest to prawda przy każdym rodzaju opału.

PS Duńczycy dają na strop od 1 m do 1,5 m. Nie pomyliłem się mówię w metrach. I do tego mają jobla na punkcie mostków termicznych. Zdurniał cały naród.