Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

12 czy 15 cm styropianu?

Recommended Posts

Ja mam 24cm silki + 15cm styro.

W projekcie mialem 12cm styro, tyle w teorii starcza aby zmiescic sie w normie 0,3 jesli idealnie wszedzie jest te 12cm, ale czasem tu i tam trzeba bylo nieznacznie pocienic aby wyrownac, wypoziomowac, itp, a tak w ogole to dalem wiecej dla lepszego samopoczucia oraz bardziej chodzilo mi nie o koszty przyszlego ogrzewania, ale aby latem lepiej izolowal od goraca i slonca z zewnatrz - nie cierpie upalow.

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do toma17

niestety to ja taki niewiarek co do ściany,jesli wełna to też 5cm? starczy??

:o :o [/url]

romka

niestety nie odpowiem Ci na to pytanie bo odpowiedź zależy od efektów jakie chcesz uzyskać. Na tym forum jest dużo osób zadowolonych z PTH 44 i oni tak jak producent :D mówią że to starczy(bez ocieplenia).

Ocieplając tę scianę rezygnujesz z jednej z podstawowych jej zalet - solidnej , "twardej" elewacji, jeżeli już się na to zdecydujesz to uważam, że powinieneś dać tak grubo ocieplenia ile dopuszcza Twoje poczucie estetyki :) - chodzi oczywiscie o grubość ściany.

Senser. Kazdy 1 cm powyzej 0 "to już nieopłacalna i nie przynosząca żadnych dodatkowych oszczędności inwestycja..." I nie podobno a na pewno.[/b]

Jezier,

rozumiem, że jak Elita pisze że "Podobno... powyżej 12cm...nieopłacalna..." to można się zirytować ,ale Twojego następnego postu

Zapewniam cie, ze nie zainwestowalbym ani zlotowki w styropian.

już nie rozumiem czy możesz go rozwinąć.

Czy coś się zmieniło od czasu kiedy zostałeś guru wszystkich styropianodwudziestocentymetrowców :D

w tym moim?

• 1 year później...

Mieszkałem w domu ocieplonym 15 cm styropianem z frezem i uważam że to bardzo dobry pomysł i oszczędność pieniędzy. Nie sposób też pominąc komfortu cieplnego.

Tych którzy piszą, że i 5cm wystarczy to wudać zę kompletnie nie mają na ten temat pojęcia.

gdybym miał dzisiaj wybrać pomiędzy 12 i 15 cm ocieplenia styropianem, biorąc pod uwagę technologie, stosunek kosztów do zysków i wszystkie przeczytane posty przez ostatnie parę lat, to wybrałbym ... 15 cm.

Cz.

P.S.

dla formalności

mam BK400 bez ocieplenia styropianem i nie zamierzam ocieplać.

"nie kumam" tego

• 2 years później...
mam ściany zewnętrzne grubości ok 40-45cm (cegła pełna) jaki dać gruby styropian - wystarczy 10cm, czy będzie mało ???

A do czego ma wystarczyć? Słów na temat grubości ocieplenia zapisano już morze. Nie sposób jednoznacznie określić opłacalność zwiększania ocieplenia. Różne są cele, różne są nawyki, różne są koszty montażu i ogrzewania. Czynnik psychologiczny też ma znaczenie.

Witam

Waldek odkopał "trupa" :D i dyskusja rozpoczyna się od nowa.

Moje koszty energii el. przez te parę lat sięgnęły 380 PLN za energię elektryczną/mies ( ogrzewanie, cwu, TV, komp, oświetl itd) przy liczniku dwutaryfowym. Latem wychodzi ok. 120 PLN.

Co mogę dodać od siebie dla niedecydowanych:

ocieplenie to najlepiej wydane pieniądze podczas budowy. Gdybym budował jeszcze raz, to pójdę w stronę "domu pasywnego". Wtedy nie kupię PC tylko przy pomocy rekuperatora, przewietrzę, ogrzeję i schłodzę dom. Dziwne pytania: po co?, mnie nie dziwią, bo pytają przeważnie Ci, którzy pierwszy dom budują. To tak jakby zapytać po co kupiłeś Leksusa? Maluch też jeździ.

Dodam jeszcze od siebie, że ściany i skosy to nie wszystko, pamiętajcie o podłogach i oknach.

pozdrawia szczęśliwy wybudowany

peterek :)