ciesiel 20.07.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Ja mam 24cm silki + 15cm styro.W projekcie mialem 12cm styro, tyle w teorii starcza aby zmiescic sie w normie 0,3 jesli idealnie wszedzie jest te 12cm, ale czasem tu i tam trzeba bylo nieznacznie pocienic aby wyrownac, wypoziomowac, itp, a tak w ogole to dalem wiecej dla lepszego samopoczucia oraz bardziej chodzilo mi nie o koszty przyszlego ogrzewania, ale aby latem lepiej izolowal od goraca i slonca z zewnatrz - nie cierpie upalow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 22.07.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 do toma17 niestety to ja taki niewiarek co do ściany,jesli wełna to też 5cm? starczy?? [/url] romka niestety nie odpowiem Ci na to pytanie bo odpowiedź zależy od efektów jakie chcesz uzyskać. Na tym forum jest dużo osób zadowolonych z PTH 44 i oni tak jak producent mówią że to starczy(bez ocieplenia). Ocieplając tę scianę rezygnujesz z jednej z podstawowych jej zalet - solidnej , "twardej" elewacji, jeżeli już się na to zdecydujesz to uważam, że powinieneś dać tak grubo ocieplenia ile dopuszcza Twoje poczucie estetyki - chodzi oczywiscie o grubość ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 22.07.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 u mnie 15 styropianu w trójwarstwówce + rekuperacja do tedo myslę o oknach M+S z profilem z pianką powinno byc ciepło . A mam nadzieję, ze na razie stać nas na budowę a w przyszłości na pewnostać nas będzie na jego utrzymanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 22.07.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Podobno, każdy cm ponad 12 cm to już nieopłacalna i nie przynosząca żadnych dodatkowych oszczędności inwestycja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.07.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Senser. Kazdy 1 cm powyzej 0 "to już nieopłacalna i nie przynosząca żadnych dodatkowych oszczędności inwestycja..." I nie podobno a na pewno.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 24.07.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Nieno...trochę się rozpędziłeś... Dom bez ocieplenia?? To są większe oszczędność niż dom "z"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.07.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Zapewniam cie, ze nie zainwestowalbym ani zlotowki w styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 25.07.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 każda złotowkę na ocieplenie przeznaczyłbym na wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 25.07.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Senser. Kazdy 1 cm powyzej 0 "to już nieopłacalna i nie przynosząca żadnych dodatkowych oszczędności inwestycja..." I nie podobno a na pewno.[/b] Jezier, rozumiem, że jak Elita pisze że "Podobno... powyżej 12cm...nieopłacalna..." to można się zirytować ,ale Twojego następnego postu Zapewniam cie, ze nie zainwestowalbym ani zlotowki w styropian. już nie rozumiem czy możesz go rozwinąć. Czy coś się zmieniło od czasu kiedy zostałeś guru wszystkich styropianodwudziestocentymetrowców w tym moim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekos 30.08.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Mieszkałem w domu ocieplonym 15 cm styropianem z frezem i uważam że to bardzo dobry pomysł i oszczędność pieniędzy. Nie sposób też pominąc komfortu cieplnego. Tych którzy piszą, że i 5cm wystarczy to wudać zę kompletnie nie mają na ten temat pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 30.08.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 gdybym miał dzisiaj wybrać pomiędzy 12 i 15 cm ocieplenia styropianem, biorąc pod uwagę technologie, stosunek kosztów do zysków i wszystkie przeczytane posty przez ostatnie parę lat, to wybrałbym ... 15 cm. Cz. P.S. dla formalności mam BK400 bez ocieplenia styropianem i nie zamierzam ocieplać. "nie kumam" tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 30.08.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 a ja dalej optuję za wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimGall 30.08.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 a ja pytam ile m3 styropianu kosztuje teraz....? (na ocieplenie domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 30.08.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Około 140zł brutto za FS15, frezowany jeszcze więcej. I niestety drożeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 19.03.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 mam ściany zewnętrzne grubości ok 40-45cm (cegła pełna) jaki dać gruby styropian - wystarczy 10cm, czy będzie mało ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 19.03.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 mam ściany zewnętrzne grubości ok 55cm (cegła pełna) jaki dać gruby styropian - wystarczy 10cm, czy będzie mało ??? A dać z pół metra, nie żałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.03.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 mam ściany zewnętrzne grubości ok 40-45cm (cegła pełna) jaki dać gruby styropian - wystarczy 10cm, czy będzie mało ??? A do czego ma wystarczyć? Słów na temat grubości ocieplenia zapisano już morze. Nie sposób jednoznacznie określić opłacalność zwiększania ocieplenia. Różne są cele, różne są nawyki, różne są koszty montażu i ogrzewania. Czynnik psychologiczny też ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 19.03.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 mam ściany zewnętrzne grubości ok 40-45cm (cegła pełna) jaki dać gruby styropian - wystarczy 10cm, czy będzie mało ??? Dlaczego właściwie chcesz dać ten styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 19.03.2009 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam Waldek odkopał "trupa" i dyskusja rozpoczyna się od nowa. Moje koszty energii el. przez te parę lat sięgnęły 380 PLN za energię elektryczną/mies ( ogrzewanie, cwu, TV, komp, oświetl itd) przy liczniku dwutaryfowym. Latem wychodzi ok. 120 PLN. Co mogę dodać od siebie dla niedecydowanych: ocieplenie to najlepiej wydane pieniądze podczas budowy. Gdybym budował jeszcze raz, to pójdę w stronę "domu pasywnego". Wtedy nie kupię PC tylko przy pomocy rekuperatora, przewietrzę, ogrzeję i schłodzę dom. Dziwne pytania: po co?, mnie nie dziwią, bo pytają przeważnie Ci, którzy pierwszy dom budują. To tak jakby zapytać po co kupiłeś Leksusa? Maluch też jeździ. Dodam jeszcze od siebie, że ściany i skosy to nie wszystko, pamiętajcie o podłogach i oknach. pozdrawia szczęśliwy wybudowany peterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 19.03.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Peterek, zapytałem, po co Waldek78 chce dawać styropianna ściany, a Ty piszesz o ocieplaniu. To dwie różne sprawy, nie widzę związku styropianu z ocieplaniem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts