NJerzy 21.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No to mi hesie powiedz - dlaczego na moim domu ten styropian działa zgodnie z obliczeniami?Możesz zrobić prostą próbę - jeśli on tak dobrze IR przepuszcza to pilot zasłonięty 10 cm styropianu powinien nadal przełączać telewizor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No to mi hesie powiedz - dlaczego na moim domu ten styropian działa zgodnie z obliczeniami? Możesz zrobić prostą próbę - jeśli on tak dobrze IR przepuszcza to pilot zasłonięty 10 cm styropianu powinien nadal przełączać telewizor? Dlaczego nie ma działać zgodnie z obliczeniami ? Przecież takie wzory zostały opracowane na podstawie jakiś doświadczeń, to co wyszło, zostało użyte do tworzenia wzorów. Rozmawiamy o tym, że zwykły styropian jest "trochę" niedoskonały w zakresie podczerwieni i ta właściwość ujawniana jest w necie TYLKO przy omawianiu ULEPSZONEGO styropianu, tu mała próbka: "Dzięki temu, że zastosowano w nim grafit, który pochłania i odbija promieniowanie podczerwone, produkt pozwala ograniczyć ucieczkę energii cieplnej na niespotykaną wcześniej skalę. Grafit pochodzący z Neoporu firmy BASF używany jest w bardzo popularnym na naszym rynku wysokiej jakości „Styropianie w kropki” produkowanym przez krakowską Termo Organikę." (który nawiasem mówiąc, wygląda tak, jakby oszczędzali na tym graficie... jakoś rzadko te kropki wkleili..) Ps. Co do próby z pilotem, to zupełnie nie kojarzę, jaką długość fali ma taki pilot i jaką moc ( pewnie bardzo niewielką, więc to niepewny test). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No to mi hesie powiedz - dlaczego na moim domu ten styropian działa zgodnie z obliczeniami? Możesz zrobić prostą próbę - jeśli on tak dobrze IR przepuszcza to pilot zasłonięty 10 cm styropianu powinien nadal przełączać telewizor? Dlaczego nie ma działać zgodnie z obliczeniami ? Przecież takie wzory zostały opracowane na podstawie jakiś doświadczeń, to co wyszło, zostało użyte do tworzenia wzorów. Rozmawiamy o tym, że zwykły styropian jest "trochę" niedoskonały w zakresie podczerwieni i ta właściwość ujawniana jest w necie TYLKO przy omawianiu ULEPSZONEGO styropianu, tu mała próbka: "Dzięki temu, że zastosowano w nim grafit, który pochłania i odbija promieniowanie podczerwone, produkt pozwala ograniczyć ucieczkę energii cieplnej na niespotykaną wcześniej skalę. Grafit pochodzący z Neoporu firmy BASF używany jest w bardzo popularnym na naszym rynku wysokiej jakości „Styropianie w kropki” produkowanym przez krakowską Termo Organikę." (który nawiasem mówiąc, wygląda tak, jakby oszczędzali na tym graficie... jakoś rzadko te kropki wkleili..) W systemie PIR też współczynniki sa niskie ze względu na ograniczenie promieniowania nic w tym odkrywczego bo praktykuje się od lat 30 XX wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 22.03.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 hes napisał: W tabelach właściwości styro nie ma nigdy ani słowa o współczynniku przenikania promieniowania cieplnego... Na wszelki wypadek ? To jest zaiste dnerwujące tyle instytutów naukowych , a takiej prostej fizycznej stałej jak przenikanie podczerwieni w "użytkowym paśmie nie ma. Podobnie producenci grzejników nie raczą określić stosunku konwekcji do radiacji dla swoich wyrobów. Co do styropianu i pilota TV nie wytrzymalem i zrobiłem ten prosty eksperyment. Pilot owinołem u góry folią aluminiową ,żeby pozbyć sie bocznych wiązek odbijających się od ściany. Tuz przed Jakieś 10-20cm TV wstawialem rozne przegrody i wynki były ciekawe: ........................................Przepuściło sygnał..................Nie przepuściło Tacka styro jednorazowa grubość 5mm .......................TAK Styropian gr 5cm ..........................................................TAK gąbka gr 1cm..........................TAK 3 kartki papieru gazetowego........TAK 5 kartek papieru gazetowego.................................................TAK Papierowe opakowanie na jajka .............................................TAK Pudełko tekturowe .............................................................TAK Deska drewniana gr 1cm................TAK Podkładka z korka klejonego gr1cm..............................................................................TAK Wiadro plastikowe gr 3mm...............TAK Brałem to co miałem pod ręką. Jak skoczę na budowę to przyniosę próbki styropianu różnych grubości. Wygląda jednak na to ,że styropian tak całkiem tej podczerwieni nie puszcza. Oczywiście tu mogą byc ciekawe rezultaty dla róznych dlugości fali. Każda powierzchnia ( im bardziej wypolerowana tym lepiej) będzie odbijała fale EM. Styropian to posklejane kuleczki, wiele płaszczyzn mogących odbijać, efekt jak dla wody ktora przepuszcza widzialne promieniowanie EM ale jak ją rozpylić ( mgła) to staje się nieprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 22.03.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Obawiam się, że jest jakiś techniczny błąd w Twoich pomiarach. Jeśli dobrze zrozumiałem to postawiłeś testowane materiały 10-20 cm od TV i pilot działał. Myślę, że fala podczerwini docierała do TV z odbić od styropianów i papierów które użyłeś od ścian, mebli itd.Myślę, że postaw styropian (pozostałe materiały również) bezpośrednio przy czujce od TV, tak żeby była ona zakryta lub przystaw pilota tak aby dotykał styropianu dodą emitujacą poczerwień. [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 22.03.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Patrz, po co męczyli się z tym poprawianiem styro i wymyslili Neopor ? Nie wiedzieli, że zwykły styropian jest OK ? Co do wiary... to ja nie wierzę. Szczególnie uproszczonym wzorom i fachowcom. Pozdrawiam. hes, po prostu powiedz jak wygląda ściana w twoim domu, a jeżeli jest on jeszcze na etapie marzeń - to jak to planujesz. Chyba, że chcesz swój sposób patentować i grubą kasiurę zbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 22.03.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Krzychos napisał:Myślę, że postaw styropian (pozostałe materiały również) bezpośrednio przy czujce od TV, tak żeby była ona zakryta lub przystaw pilota tak aby dotykał styropianu dodą emitujacą poczerwień. Tak właśnie zrobiłem. Dioda co prawda nie dotykała bezpośrednio badanych przegród ale przegrody dotykały rękawa z folii którą owinąłem pilot dla wykluczenia odbić od ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.03.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Wszystkie podane tu zasady, badania, wzory itp. dotyczą środowiska jednorodnego np. styropianu. A przecież ściany naszych budynków nie są zbudowane z materiałów jednorodnych. Zupełnie inaczej przebiegają opisane tu zjawiska w materiałach niejednorodnych, w tym wypadku warstwowych. Dochodzi tu jeszcze sprawa przepływu przez przewodzenie, oraz różnych temperatur na styku warstw – coraz mniejsza delta „t”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 22.03.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 To zadziwiające, jak ludzie daja się wciągać w bezsensowne dyskusje. Ciekawe, czy autor wątku już zdecydował, jaka ta grubość ma być, czy nadal czeka.............ile to.....acha już wiem - 7.04 bedzie 4 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts