duduś 09.04.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 NAM TYLKO DORADZONO ŻEBY DAĆ W DWÓCH WARSTWACH żeby kłaść na przemian pomijając szpary w ten sposób unika się mostków cieplnych Więc dajemy 8+5 = 13 cm Aha a tak apropos chłodu latem w domu - chyba zapomnieliście co to są upały i że nie ma nic piękniejszego jak chłodek w domu po wejściu z 40 st. upałów No i nie wydajesz grubej forsy na klimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 10.04.2005 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 1. Buduję z ceramiki poryzowanej, 25 cm bo żona uparła się, że ma być czerwona cegła. Wyszła jej różowa. (Życie jest sztuką kompromisów).2.Skąd wiem. Bo chrześniaczka żony wyszła za Polaka, który mieszka na stałe w Danii i pracuje w firmie m.in. ocieplającej domy. Na przyjęciu wyszło, że kłócimy się czy dać 15 czy 30 cm. Wtedy on stwierdził, że w dani dają tyle (pokazane), i podał wymiar. Potem była dyskusja czy aby się nie pomylił. Znowu pokazano ile to jest od podłogi.Upewniłem się, potem dyskusja zeszła na temat mostków termicznych. Że Duńczycy mają na ten temat jobla. Dla nich to jest najważniejsze, a nie grubość izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.04.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 12 czy 15 ? W zasadzie róznica w kosztach wykonania ocieplenia niewielka (kilkaset zł) W kosztach ogrzewania też niewiele - zalezy od paliwa i cen - IMHO teraz przy ogrzewaniu gazowym moze to być 200 góra 500 zł. U mnie ogrzanie 700 m3 (BK odm.600 24cm + 12cm styr.) w pierwszym roku "kosztowało" 2500 m3 gazu, a w tym (nie wiem czemu !?) nie przekroczę nawet 2000 m3 - w tym 1200 m3 to ciepła woda i gotowanie. 1m3 gazu ~ 1,- PLN Z parapetami nie ma problemów - klinkierowe płytki parapetowe są od kilku do 30 cm - do wyboru do koloru Problemy pojawiają się jak trzeba coś zamocować (np.: kinkiet albo rynny) - trzeba śrub 20-30 cm Pozdrowienia z przytulnego termosu dla toczonych rakiem wełniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.04.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Jasiu to ile ty dziennie wody zużywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.04.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Normalnie. Nie wiem Mam licznik tylko na wodę ogolnie - nie wiem ile z tego jest grzane. A według ciebie 100,- zł miesięcznie za CWU i gotowanie to dużo czy mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.04.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Myślę, że to sporo. Nigdy tyle mi się nie udawało żużyć. Stąd moje pytanie o ilość wody jaką zużywasz. Zadowolę się sumą wody ciepłej i zimnej. Chociaż wolałbym poznać zużycie z miesiąca zimowego - bo ogrodu się nie podlewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.04.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Nie interesowało mnie to za bardzo. Poza sezonem grzewczym (albo dokładniej w miesiącach kiedy kocioł ma wyłaczone CO) średnie zużycie gazu mam ca 90 m3/m-c (3 m3 dziennie) czyli koło 100 zł. Wody nie oszczędzamy (cztery osoby) ale też nie lejemy jej bez powodu. Kiedyś (w bloku) gaz używaliśmy tylko do gotowania i zużywaliśmy 20-30 zł/m-c. Ponieważ przyzwyczajeń za bardzo nie zmieniliśmy więc wychodzi, że na CWU wydajemy miesiącznie koło 70 zł. Jest to na tyle malo, ze nie chce mi sie nawet zastanawiac jakby to jeszcze zmniejszyć PS. A wody wogóle zużywamy sporo. Musze wywiercić studnie bo mnie wodociągi puszczą w skarpetkach - mam 1200 m2 ogrodu do podlania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.04.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 100 zł za gaz oczywiście nie jest kwota która zwala z nóg. Z innej perspektywy patrzę. Ja mam szambo i gdybym tyle wody zużywał to bym musiał zamawiać szambiarkę co 1,5 tygodnia zamawiać. A wywóz szamba kosztowałby mnie kilka razy więcej niż gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 10.04.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 gdybym miał dzisiaj wybrać pomiędzy 12 i 15 cm ocieplenia styropianem, biorąc pod uwagę technologie, stosunek kosztów do zysków i wszystkie przeczytane posty przez ostatnie parę lat, to wybrałbym ... 15 cm. Cz. P.S.dla formalnościmam BK400 bez ocieplenia styropianem i nie zamierzam ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 11.04.2005 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Ja zauważyłem taką prawidłowość , że izolacje domów robi się coraz grubsze z każdym rokiem. Ceny energii bedą rosły , na pewno kiedyś na tym forum wielu budujących zacznie się zastanawiać czy dać 1m czy 1,5m izolacji na strop i z większą uwagą podejdzie do mostków cieplnych. Nie byłoby to złe , gdyż wymusiłoby większą kulture techniczną wykonawców. W moim domu mam 15 cm na ścianach , 30 cm na stropie.Duńczykom się nie dziwie bo tak jak wyczytałem gdzieś tu na forum największe straty ciepła są przez strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 11.04.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 a to ciekawe, bo mi sie wydawało iż największe straty są przez wentylację i okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.04.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Panowie - a może by tak ziemianki ?? BK 24 + 12 cm to chyba wystarczająca grubość ? Można dać i 20cm tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 11.04.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Wojtek62 masz racje ,największe straty ciepła mogą być przez kanały wentylacyjne (9 nr Muratora z 2002 - nawet do 50% strat ) , przez okna też można stracić ciepło ( choć należy zauważyć że przez okna można także ciepło zyskiwać). W swoim powyższym poście miałem na myśli że straty przez strop są większe niż przez ściany (zapomniałem o wentylacji bo mam rekuperator). Tak czy siak docieplenie domu jest najtańszym i najprostszym sposobem na oszczędzanie energii. M@riusz_Radom , 20 cm po to żeby potem było taniej dom utrzymać."Koszt ogrzewania domu to blisko 2/3 kosztów jego utrzymania." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.04.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 M@riusz_Radom , 20 cm po to żeby potem było taniej dom utrzymać."Koszt ogrzewania domu to blisko 2/3 kosztów jego utrzymania." Jasne, natomiast czy są jakies rzeczowe wyliczenia, ile mozna zaoszczędzić używając zamiast 12 centymetowego styropianu wersję 20 centymetrową ? Coby się nie okazało, że poniesione nakłady nam się za naszego zycia nie zwrócą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 11.04.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Możesz nawet sam policzyć. Ściana (powiedzmy suporeks) z 12cm styropianu k=0,2420cm k=0,16, różnica 0,08 powiedzmy, że masz 200m2 ściany i 4200 stopniodni = 100800 stopniogodzin przez ścianę z 12 cm więcej ciepła w roku Ci ucieknie o 0,08*100800*200 = 1,6MWh. Jeśli grzejesz gazem to ok 200pln jeśli prądem - ok 500pln. Koszt tych 8cm styropianu to 200x0,08*170 = 2,7 tys pln. Może plus jakieś dłuższe kołki, nie wiem. Czy Tobie to się opłaca sam musisz ocenić. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.04.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 zibi - tylko gdzie kończy się oszczędność a zaczyna absurd? Z tego wynika, że jeśli dałbym styropian o grubości 1m to wogóle nie musiałbym ogrzewać mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 11.04.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Musisz wyłożyć 2,7 tys pln, żeby co roku kasować 200pln - trochę tak jakbyś włożył do banku. Tylko w przeciwieństwie do lokaty nie możesz tych pieniędzy wyjąć jak Ci będą potrzebne Tu wychodzi ok. 7% rocznie. Dużo, mało ? To właśnie sam musisz ocenić. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.04.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Dawaj 15 cm, ocieplenia nigdy za dużo.Ceny nośników energii non stop idą w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 11.04.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 W mojej ocenie 10 cm. spokojnie powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 11.04.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Cypekuwzględniając rosnące ceny energii najlepiej od razu położyc 50cm styropianu i masz sw. spokój na najbliższe 30lat a inwestycja szybko sie zwróci bo poczatkowo nie będziesz zbyt dużo grzałto moze dom ze styropianu wybudować - taka technologia już jest i nie wiedzieć czemu nir jest zbyt popularna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts