Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

12 czy 15 cm styropianu?

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom
to moze dom ze styropianu wybudować - taka technologia już jest i nie wiedzieć czemu nir jest zbyt popularna

Parafrazując pewien znany kawał - wybudować ze styropianu, opierd..ć dookoła dechami i ch..j :)

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego tylko to co stracisz przez ściany?

A różnica w koszcie zakupu pieca, mniejszych grzejników, mniejszego zbiornika oleju to pies?

Mój instalator powiedział, że przy mojej wielkości grzejników to ja w życiu tego domu nie ogrzeję (D008). Jak zobaczył piec 15 kW, to tylko pokiwał głową, gdy zobaczył jeden zbiornik 1000 l na olej to gotów był się założyć o 1000 zł, że będę marzł. Tych oszczędności nie liczysz? No niekoniecznie razem z tym 1000 od instalatora.

Tak ja z wyliczeń potrzebuję 5 kW przy minus 20 st. C. Bez słońca. Z żadnym urządzeniem elektrycznym nie włączonym w domu, bez opuszczonych żaluzji i z żadnym ruchomy grzejnikiem (czytaj pies, kot, człowiek). Tak więc rozważałem 11 kW (mniejszego nie znalazłem z zamkniętą komorą). Tyle, że trzyma mnie CWU. Tu potrzeba ~17 kW.

Tak zauważyłem, że nie ma kotłów o małej mocy. Najsłabszy gazowy jaki widziałem to kondenstat modulowany od 3-11 kW. No ale skoro potrzeba ci 5kW w największe mrozy a masz 15 to ja nie widzę tu oszczędności na kotle. Czy kocioł 15 kW jest tańszy od np. 18 kW?

Co do c.w.u. to mam zgoła odmienne zdanie (mi wystarczają 3 kW). No ale niech będzie, że jak kocioł to lepiej jak jest mocniejszy .

Tańszy o 1300 zł. Ten większy jest jednak z nierdzewki. Jest oszczędność kocioł pracuje na bufor ciepła. Nie ma straty rozruchowej i kominowej. Ma max. sprawność jak na stanowisku badawczym (żaden producent nie podaje jak mu sprawność leci przy tzw. modulacji). Z życia wzięte (doświadczalnie) 20 % oszczędności na paliwie przy takim rozwiązaniu.

Kocioł kondensacyjny to za 10 lat, gdy będę zmieniał piec. Chyba że polecisz coś w okolicach 3000 zł. A za 10 lat to bardziej mi się podoba pompa ciepła (jak ceny będą nie z kosmosu). Na razie za różnicę w cenie zakupu mam parę lat grzania na zwykłym.

Nawet jak znasz taki tani to nie mów, bo będę na siebie zły. Mój stoi jusz w piwnicy u szwagra.

Ja już wiem co to znaczy wykończenie domu, to wykończenie finansowe właściciela nie domu. Stąd nazwa.

zibi - tylko gdzie kończy się oszczędność a zaczyna absurd? Z tego wynika, że jeśli dałbym styropian o grubości 1m to wogóle nie musiałbym ogrzewać mieszkania ;)

Dużo wcześniej.

U mnie przy moich 12 cm kocioł się załącza dopiero jak temperatura spada w okolice 10 st.C (a i to na 1h/dobę). Jak jest cieplej wystarczy "ciepło bytowe" i zysk przez okna.

Nie chce mi się liczyć, ale IMHO powyżej 20 cm zaczynają się domy (prawie) pasywne. Wtedy wogóle nie potrzebujesz kotła i instalacji grzewczej.

Wystarczy centralnie umieszczony kominek (nawet bez rozprowadzenia), w którym napalisz co jakiś czas dla poprawienia nastroju.

Nie wiem nad czym tu się zastanawiać. Te 3cm kosztuje grosze w skali całej budowy, a nawet jeśli według dzisiejszych wyliczeń nie zwróći sie b. szybko to przynajmniej zapewni pewien komfort psychiczny.

Zastanówcie się ile będzie kosztowało dołożenie tych 3cm za kilka lat. Dwadzieścia razy więcej, trzydzieści razy? Wtedy na pewno nie będzie opłacalne. Ja osobiście zastanawiałbym się nad warstwą powyżej 20cm.

Mały szczegół, podobno nie można wyjść poza wymiary określone w projekcie, jeśli to budowa nowego domu, bo mierzą co do centymetra, jakkolwiek sensowne to się wydaje. Zwłaszcza jeśli dom zbudowałeś na granicy przepisów czyli np 4m dla ściany z oknami od granicy działki, 3 m dla ściany bez okien.

Ja raczej dam 15 cm - a właśnie chcę mieć z domu termos, czemu nie, o to chyba chodzi nie :p

• 2 months później...

Ja mam 3 W i 20 cm welny w srodku. Zimą jest ciepło, latem chłodno, łatwo jest utrzymac stałą temperature w granicach 20C zimą i 22C latem, koszty ogrzewania są minimalne.

Wentylacja zapewnia "oddychanie" domu, izolacja nie ma nic wspolnego z "termosem", chyba, że tylko w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Termos moim zdaniem jest lepszy od bidonu.

Moje spostrzezenia wynikają z moich doswiadczen.

wg moich obliczeń dodatkowe 3 cm styropianu dla moich 220m2 ścian to jakieś 660 zł. koszt kołkow to około 20-40 gr za sztuke - ile może podrożyć go te zwiększe o 3 cm? przecież czasami większe lelmenty są tańsze - patrz rury spalinowe.

IMHO moje samopoczucie jest ważniejsze od tych paru złotych.

a co myślicie o frezowanych 15 cm? dawać frezowany czy zwykły?

różnica w cenie to około 5% na m3 czyli około 6 zł na m3 czyli 220x6=1320 zł a to już większe pieniądze hm...