margen 07.07.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 hm.. właśnie bedzie więcej odpadów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 07.07.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Jeszcze jeden argument za grubszym ociepleniem. Nasz kochany M..Jeżeli ktoś ma dostęp do nr archiwalnych.Wypowiedzi ekspertów: - nie opłaca się kłaść więcej niż 8 cm- żeby spełnić normy... należy ściany... wsp. K = 0,3- nie opłaca się ocieplić już ocieplonego domu. A swoją drogą szkoda że od razu nie położono... różnica w kosztach niewielka.... - normy spełnia 0,3 zalecany przez muratora 0,25- (ostatni numer). Tanie grzanie to leczenie choroby nie zwalczanie objawów... Najlepiej dobrze ocieplić.... przy dzisiejszych cenach.... nieopłacalna jest ściana o wsp. mniejszym niż 0,2.Cytowałem z pamięci, słowa mogą być różne sens oddałem. Już parę razy się zapędzałem żeby sprawdzić, czy pod tym wszystkim nie podpisywała się jedna i ta sama osoba. Wypowiedzi dzielą ok. 12 lat (starszych nr nie przeglądam bo daradzają jak samemu zrobić dachówkę). W moim przypadku cykl inwestycyjny to 6 lat. Średnia w Polsce? Ilu z nas wprowadza się do "zimnego" domu zrobionego zgodnie z radą fachowca. I nie ma kogo skarżyć, nawet włąsną głupotę się nie da. Przepraszam za ostatnie słowa.Z innej beczki. Ropa drożeje, gaz drożeje, drzewo zaraz zacznie zjadać energetyka (bo musi) zdrożeje, węgiel nie ekologiczny (może być podatek od emisji - oby tylko nie przeczytał tego ktoś z ministerstwa finansów), pompa ciepła bajeczie droga. Ciepły dom to mniejsze inwestycje w zainstalowane moce i sprzęty. Nawet pompa ciepła mniejsza jest tańsza. Moim zdaniem wybór jest prosty. Podpisuję się pod stwierdzeniem z ostatniego M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xnemo 13.07.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Cześć Wszedłem przypadkiem i jak czytam te bzdurne odpowiedzi to ...Każdy z liczących się producentów systemów dociepleń posiada np. na swojej stronie internetowej tzw KALKULATOR .Jest to programik, w którym przy podaniu danych dotyczących budynku ( grubość, materiał z którego wykonane są ściany itd) strefy klimatycznej i danych dotyczących materiału izolacyjnego obliczamy współczynniki docieplenia.Jeżeli są poniżej standardu to docieplenie modyfikujemy. Mała prośba : nie gadajcie bzdur o termosach, mostkach i innych głupotach - to tylko wprowadza zamieszaniepozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
velour 13.07.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Cześć Wszedłem przypadkiem i jak czytam te bzdurne odpowiedzi to ... Każdy z liczących się producentów systemów dociepleń posiada np. na swojej stronie internetowej tzw KALKULATOR . Jest to programik, w którym przy podaniu danych dotyczących budynku ( grubość, materiał z którego wykonane są ściany itd) strefy klimatycznej i danych dotyczących materiału izolacyjnego obliczamy współczynniki docieplenia. Jeżeli są poniżej standardu to docieplenie modyfikujemy. Mała prośba : nie gadajcie bzdur o termosach, mostkach i innych głupotach - to tylko wprowadza zamieszanie pozdrówka 100% racji!!! Normalni juz nawet nie dyskutuja z oszolomami, bo i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 13.07.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 margen- skoro metr SZEŚCIENNY jest droższy 6zł, to nie mnóż sześciu złotych przez metry KWADRATOWE.nie wyjdzie 1320zł, tylko przy 15cm grubości i 220 m2-180zł a to jest pikuś.hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margen 13.07.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 margen- skoro metr SZEŚCIENNY jest droższy 6zł, to nie mnóż sześciu złotych przez metry KWADRATOWE. nie wyjdzie 1320zł, tylko przy 15cm grubości i 220 m2-180zł a to jest pikuś. hej kurde a na maturze miałem 6 z matmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 19.07.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 tylko czasy matury to dawno temu i nieprawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekv 19.07.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 A ja dałem 14cm (w ubiegłym roku) i nie żałuję. Dzisiaj, po pierwszym sezonie grzewczym dałbym 15 cm tak jak pierwotnie zamierzałem ale wtedy posłuchałem tych którzy mówili że 8cm to już dużo a 15cm to wogóle głupota.Pozdrawiam wszystkich ocieplających swoje domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 19.07.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 a z czego masz ściany?czym grzejesz?i jakie to są koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekv 19.07.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 a z czego masz ściany? czym grzejesz? i jakie to są koszty? BK 24cm + 14 cm styropian, ogrzewam gazem ziemnym - kocioł kondensat. Koszty ogrzewania: od 260zł do 390zł za miesiąc, w zależności od temperatur na zewnątrz. Tylko w jednym miesiącu zbliżyłem się do 400zł (już nie pamietam w którym) zazwyczaj opłaty oscylowały w granicach 300zł. Kubatura ogrzewanych pomieszczeń to 435 m3. Nie bez znaczenia jest tutaj temperatura utrzymywana w domu która wynosi 19 stopni przez całą dobę czyli bez nocnego obniżenia. Tak niska (dla wielu forumowiczów) temperatura wynika z moich doświadczeń: otórz w domu w którym mieszkałem wcześniej temperatura wynosiła 24-25 stopni ale ciągle miałem problemy z chorującymi z byle powodu dziećmi. Gdzieś przeczytałem że właśnie zbyt wysoka temp w domu może być tego powodem i u siebie w domu spróbowałem żyć w nizszej temperaturze. I rzeczywiście pomogło. W nadchodzącym sezonie może podniosę do 20 stopni, jeszcze się zastanowię. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysia 19.07.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 u nas będzie 10 - i wystarczy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 19.07.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 u nas będzie 10 - i wystarczy!! Temperatura ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 19.07.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 my mamy poro44 i moje kochanie chce dać tylko 5cm styro,no i jestem w strachu czy aby nie za mało??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 19.07.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 jak masz poro to daj wełnę a nie styro - po co robic termos z chaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 19.07.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 sama nie wiem,po przeczytaniu wątku wełna- mity... to na dwoje babka wróżyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 19.07.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 my mamy poro44 i moje kochanie chce dać tylko 5cm styro,no i jestem w strachu czy aby nie za mało??? romka poro 44 to ściana jednowarstwowa i jako taka była projektowana. Ocieplanie jej szczególnie cienką warstwą styropianu to nie najlepszy pomysł. Jeżeli już musisz to ociepl ją wełną tak żeby ściana mogła "oddychać" i bynajmniej nie chodzi o oddanie wilgoci z wnętrza budynku a tej która mogłaby się pojawić w ścianie w tzw punkcie rosy. Jeżeli nagle poczuliście niepokój o to czy nie pójdziecie z torbami za ogrzewanie no to może lepsze okna np k=0,5 lub więcej wełny w sufit. Poro 44 to solidna ściana (choć ciut zimna) i nie psułbym jej dla 5 cm ocieplenia - no chyba, że 10 ale wtedy sciana bbbbb. gruba. http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=49687&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.07.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Dla wełny ( podobne parametry dla styro FS 15 ) :12 cm R = 3,115 cm R = 3,8Murator na ściany preferuje R>4,0 zatem dodając ścianę np.:pustak ceramiczny 25 cm - 0,76 - za mało dla 12 cm, OK dla 15 cm,BK M700 25 cm - 1,0 dla 12 cm OK,pustak zużlowy 25 cm - 0,5 dla 12 cm za mało, 15 cm OK.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 19.07.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 porotherm 24 + 18 Fs 15dach 33 cm wełna mineralna dlaczego ? na 260 m2 elewacji ponad 50 m2 to szkłopowierzchnia bryły domu a więc i ew. powierzchni dla straty ciepła topow dachu 50%pow podłogi 25%pow ściany 25% zapotrzebowanie cieple wyliczone dla tego domu to 17 KW pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart_us 19.07.2005 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Ja daję 15 cm styropianu frezowanego i wcale nie uważam żeby były jakieś super odpady, natomiast mam mniejsze prawdopodobieństwo, że gdzieś będzie jakaś szczelina wypełniona klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 20.07.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 do toma17 niestety to ja taki niewiarek co do ściany,jesli wełna to też 5cm? starczy?? [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts