Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

12 czy 15 cm styropianu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jeden argument za grubszym ociepleniem. Nasz kochany M..

Jeżeli ktoś ma dostęp do nr archiwalnych.

Wypowiedzi ekspertów:

- nie opłaca się kłaść więcej niż 8 cm

- żeby spełnić normy... należy ściany... wsp. K = 0,3

- nie opłaca się ocieplić już ocieplonego domu. A swoją drogą szkoda że od razu nie położono... różnica w kosztach niewielka....

- normy spełnia 0,3 zalecany przez muratora 0,25

- (ostatni numer). Tanie grzanie to leczenie choroby nie zwalczanie objawów... Najlepiej dobrze ocieplić.... przy dzisiejszych cenach.... nieopłacalna jest ściana o wsp. mniejszym niż 0,2.

Cytowałem z pamięci, słowa mogą być różne sens oddałem. Już parę razy się zapędzałem żeby sprawdzić, czy pod tym wszystkim nie podpisywała się jedna i ta sama osoba. Wypowiedzi dzielą ok. 12 lat (starszych nr nie przeglądam bo daradzają jak samemu zrobić dachówkę). W moim przypadku cykl inwestycyjny to 6 lat. Średnia w Polsce? Ilu z nas wprowadza się do "zimnego" domu zrobionego zgodnie z radą fachowca. I nie ma kogo skarżyć, nawet włąsną głupotę się nie da. Przepraszam za ostatnie słowa.

Z innej beczki. Ropa drożeje, gaz drożeje, drzewo zaraz zacznie zjadać energetyka (bo musi) zdrożeje, węgiel nie ekologiczny (może być podatek od emisji - oby tylko nie przeczytał tego ktoś z ministerstwa finansów), pompa ciepła bajeczie droga. Ciepły dom to mniejsze inwestycje w zainstalowane moce i sprzęty. Nawet pompa ciepła mniejsza jest tańsza.

Moim zdaniem wybór jest prosty. Podpisuję się pod stwierdzeniem z ostatniego M.

Cześć

Wszedłem przypadkiem i jak czytam te bzdurne odpowiedzi to ...

Każdy z liczących się producentów systemów dociepleń posiada np. na swojej stronie internetowej tzw KALKULATOR .

Jest to programik, w którym przy podaniu danych dotyczących budynku ( grubość, materiał z którego wykonane są ściany itd) strefy klimatycznej i danych dotyczących materiału izolacyjnego obliczamy współczynniki docieplenia.

Jeżeli są poniżej standardu to docieplenie modyfikujemy.

Mała prośba : nie gadajcie bzdur o termosach, mostkach i innych głupotach - to tylko wprowadza zamieszanie

pozdrówka

Cześć

Wszedłem przypadkiem i jak czytam te bzdurne odpowiedzi to ...

Każdy z liczących się producentów systemów dociepleń posiada np. na swojej stronie internetowej tzw KALKULATOR .

Jest to programik, w którym przy podaniu danych dotyczących budynku ( grubość, materiał z którego wykonane są ściany itd) strefy klimatycznej i danych dotyczących materiału izolacyjnego obliczamy współczynniki docieplenia.

Jeżeli są poniżej standardu to docieplenie modyfikujemy.

Mała prośba : nie gadajcie bzdur o termosach, mostkach i innych głupotach - to tylko wprowadza zamieszanie

pozdrówka

100% racji!!!

Normalni juz nawet nie dyskutuja z oszolomami, bo i po co.

a z czego masz ściany?

czym grzejesz?

i jakie to są koszty?

BK 24cm + 14 cm styropian, ogrzewam gazem ziemnym - kocioł kondensat. Koszty ogrzewania: od 260zł do 390zł za miesiąc, w zależności od temperatur na zewnątrz. Tylko w jednym miesiącu zbliżyłem się do 400zł (już nie pamietam w którym) zazwyczaj opłaty oscylowały w granicach 300zł. Kubatura ogrzewanych pomieszczeń to 435 m3. Nie bez znaczenia jest tutaj temperatura utrzymywana w domu która wynosi 19 stopni przez całą dobę czyli bez nocnego obniżenia. Tak niska (dla wielu forumowiczów) temperatura wynika z moich doświadczeń: otórz w domu w którym mieszkałem wcześniej temperatura wynosiła 24-25 stopni ale ciągle miałem problemy z chorującymi z byle powodu dziećmi. Gdzieś przeczytałem że właśnie zbyt wysoka temp w domu może być tego powodem i u siebie w domu spróbowałem żyć w nizszej temperaturze. I rzeczywiście pomogło.

W nadchodzącym sezonie może podniosę do 20 stopni, jeszcze się zastanowię.

Pa.

my mamy poro44 i moje kochanie chce dać tylko 5cm styro,no i jestem w strachu czy aby nie za mało??? :roll: :roll:

romka

poro 44 to ściana jednowarstwowa i jako taka była projektowana. Ocieplanie jej szczególnie cienką warstwą styropianu to nie najlepszy pomysł. Jeżeli już musisz to ociepl ją wełną tak żeby ściana mogła "oddychać" i bynajmniej nie chodzi o oddanie wilgoci z wnętrza budynku a tej która mogłaby się pojawić w ścianie w tzw punkcie rosy.

Jeżeli nagle poczuliście niepokój o to czy nie pójdziecie z torbami za ogrzewanie no to może lepsze okna np k=0,5 lub więcej wełny w sufit. Poro 44 to solidna ściana (choć ciut zimna) i nie psułbym jej dla 5 cm ocieplenia - no chyba, że 10 ale wtedy sciana bbbbb. gruba.

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=49687&highlight=

Dla wełny ( podobne parametry dla styro FS 15 ) :

12 cm R = 3,1

15 cm R = 3,8

Murator na ściany preferuje R>4,0 zatem dodając ścianę np.:

pustak ceramiczny 25 cm - 0,76 - za mało dla 12 cm, OK dla 15 cm,

BK M700 25 cm - 1,0 dla 12 cm OK,

pustak zużlowy 25 cm - 0,5 dla 12 cm za mało, 15 cm OK.

Pozdro

J

porotherm 24 + 18 Fs 15

dach 33 cm wełna mineralna

dlaczego ?

na 260 m2 elewacji ponad 50 m2 to szkło

powierzchnia bryły domu a więc i ew. powierzchni dla straty ciepła to

pow dachu 50%

pow podłogi 25%

pow ściany 25%

zapotrzebowanie cieple wyliczone dla tego domu to 17 KW

pozdrawiam