Aedifico 21.03.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 W linku wiki piszą , że izolatorem jest warstwa suchego powietrza. Czy przez warstwę suchego powietrza nie przechodzi promieniowanie cieplne ? Przechodzi bez żadnych przeszkód. Zawsze mozna sobie PIR strzelić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.03.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Styropian jest bardzo dobrym materiałem izolacyjnym. Jego stosunek izolacyjności do ceny jest najlepszy ze wszystkich materiałów budowlanych. Już kilka lat temu obliczając opłacalność doszedłem do wniosku, że nie ma maksymalnej grubości styropianu. Właściwie ograniczeniem jest tylko sensowna grubość muru. Zbyt głęboko schowane okna itp.Dlatego nie przykleję 40 cm styropianu do ściany z oknami chociaż prosty rachunek pokazuje, że to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Styropian jest bardzo dobrym materiałem izolacyjnym. (...) Ciepło rozchodzi się, jak powszechnie wiadomo, trzema sposobami: przewodzeniem, konwekcją i promieniowaniem. Jeżeli materiał uwzglednia wszystkie trzy kryteria ruchu ciepła, jest dobrym izolatorem. Praktyczną realizacją takich warunków jest termos: próżnia pomiędzy lustrzanymi ściankami. Brak konwekcji, przewodzenia i odbijanie promieni cieplnych przez ścianki. O ile styropian spełnia dwa warunki ( brak konwekcji i utrudnione przewodzenie) to już trzeciego- bariery dla ucieczki promieniowaniem - nie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 21.03.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Hes: to zaproponuj LEPSZY materiał przy takich samych nakładach finansowych i nikt więcej nie spojrzy na styropian, albo nie zawracaj głowy bo temat nie jest czym ocieplać tylko jaka grubość STYROPIANU ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Hes: to zaproponuj LEPSZY materiał przy takich samych nakładach finansowych i nikt więcej nie spojrzy na styropian, albo nie zawracaj głowy bo temat nie jest czym ocieplać tylko jaka grubość STYROPIANU ! Chcesz, żeby mnie tu żywcem zjedli....? Jaka grubość STYROPIANU ? Gdyby to był materiał izolujący, to każda, a tak... to ŻADNA... Materiał do budowy CIEPŁYCH domów ? Beton, cegła, kamień... bez dodatkowego ocieplania, mury jak najgrubsze. Acha, beton oczywiście pełny, lity. Jeżeli ktoś tego nie chce zrozumieć, to nie mam już nic do dodania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 21.03.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No widzę że nawet mój pies jest mądrzejszy od ciebie, bo jak może leżeć na betonie a obok ma płytę styropianu to kładzie się na styropianie.Takie proste zwierze a i tak wie gdzie ma cieplej.Spróbuję położyć mu 2 płyty 10cm i 20cm obie czyste nowiutkie żeby starego zapachu nie miał. Zobaczymy co zdecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No widzę że nawet mój pies jest mądrzejszy od ciebie, bo jak może leżeć na betonie a obok ma płytę styropianu to kładzie się na styropianie. Takie proste zwierze a i tak wie gdzie ma cieplej. Spróbuję położyć mu 2 płyty 10cm i 20cm obie czyste nowiutkie żeby starego zapachu nie miał. Zobaczymy co zdecyduje. Nie ma to jak zaufanie do własnego psa... Że głupio zapytam: co ma wspólnego zatrzymanie ciepła w domu a wybór przez psa lub nawet ludzi miejsca dla posadzenia d...y ? O czym tu rozmawiamy - o miejscach do siedzenia czy budowaniu ciepłego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Pinok, naprawdę nie wiesz, dlaczego styropian taki przyjazny dla d... ? Dwie płyty: z betonu i styropianu, położone w tym samym pomieszczeniuosiągają po pewnym czasie tę samą temperaturę. Ale mają zupełnieróżną POJEMNOŚĆ CIEPLNĄ ! Styropian ma akurat b. małą, stąd ciepłem naszego czy psiego ciała szybko się nagrzewa, a beton znacznie dłużej. Nie ma to nic wspólnego z izolacyjnością danego materiału, bo o tymdecydują wspomniane trzy warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 21.03.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Materiał do budowy CIEPŁYCH domów ? Beton, cegła, kamień... bez dodatkowego ocieplania, mury jak najgrubsze. Acha, beton oczywiście pełny, lity. Jeżeli ktoś tego nie chce zrozumieć, to nie mam już nic do dodania. Nie no ma gość rację! Byłem na zamku w Malborku latem i było ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 21.03.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Hes,wydaje mi sie że mylisz pojemność cieplną ze strumieniem cieplnym i zjawiskiem wymiany ciepła...Styropian jest doskonałym izolatorem gdyż zawiera dużo powietrza które posiada minimalny współczynnik przewodzenia ciepła - 0,023 W/mK. Promieniowanie jest jednym ze sposobów migracji ciepła ale tym zjawiskiem rządzi fizyka a nie wyobraźnia.Po krótce - promieniowanie cieplne zachodzi tam gdzie temperatura ośrodka jest wysoka/ duże różnice temperatur /. Wymiana cieplna poprzez promieniowanie moze byc pomijana kiedy temperatury sa umiarkowane. Wiosek - zastosowanie grubszej warstwy styropianu ogranicza wymiane ciepła poprzez przewodzenie dzięki czemu na zewnetrznej powierzchni sciany mamy / prawie / temperaturę jaka panuje na zewnątrz. Nie ma wiec co promieniowac bo ciepło zostało w domu. Sciana z betonu bez ocieplenia będzie dobrze przewodzić cieplo które na zewnętrznej powierzchni ściany będzie podlegało promieniowaniu do zimnego otoczenia. To tak po chłopsku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 21.03.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Hes, możesz prościej wytłumaczyć? Bo z tego co piszesz zrozumiałem, że styropian nie ociepla chałupy. To napisz, co ociepla, jak ściane obklejam styropianem i jest cieplej? Nie czaję bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Hes, możesz prościej wytłumaczyć? Bo z tego co piszesz zrozumiałem, że styropian nie ociepla chałupy. To napisz, co ociepla, jak ściane obklejam styropianem i jest cieplej? Nie czaję bazy. I tak nie uwierzysz... Możliwe, że cienka warstwa tynku decyduje... jako warstwa ODBIJAJĄCA promieniowanie, które przeniknęło przez styro. Poza tym występuje efekt podobny do namiotu foliowego: przez SZCZELNE osłonięcie tworzy się wewnątrz cieplejszy mikroklimat (brak wpływu wiatru). W końcu dodatkowa warstwa na ścianie jest jakąś tam osłoną. Możliwe, że ten sam efekt dałoby osłonięcie domu folią. Czy kiedykolwiek robiono takie testy ? Nie słyszałem. Nie robiono zdaje się też takiego prostego: dwa jednakowych rozmiarów małe "domki", ledwo na jedną osobę, jeden ze styropianu, drugi np. z cegieł o tej samej grubości ścian. No i próbę zamieszkania w czymś takim w chłodne noce, z precyzyjnym pomiarem temperatur i odczuć "lokatora". W tabelach właściwości styro nie ma nigdy ani słowa o współczynniku przenikania promieniowania cieplnego... Na wszelki wypadek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 ta dyskusja już była http://forum.muratordom.pl/post3067854.htm#3067854 polecam szczególnej uwadze jak wygląda szklanka z wrzątkiem w kamerze termowizyjnej zasłonięta do połowy styropianem, po obejrzeniu wnioski nasuną się same czy promieniowanie podczerwone potrafi spenetrować styropian To ma być dowód ? Żarty... Już to ustaliliśmy: co pokazuje kamera termowizyjna ? Temperaturę powierzchni badanego materiału. Czy w takim teście styropian miał się nagrzać i to jeszcze z przeciwnej strony szklanki ? Szkoda, że tamten wątek przygasł, nie doczekałem się nawet od posiadaczy tych kamer sugerowanych dalszych testów. Jeszcze mała zagadka : jak myślicie, gorąca szklanka ujęta kamerą przez szybę ukaże obraz tej szklanki, czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Materiał do budowy CIEPŁYCH domów ? Beton, cegła, kamień... bez dodatkowego ocieplania, mury jak najgrubsze. Acha, beton oczywiście pełny, lity. Jeżeli ktoś tego nie chce zrozumieć, to nie mam już nic do dodania. Nie no ma gość rację! Byłem na zamku w Malborku latem i było ciepło Zimą też tam w miarę ciepło... bez styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 (...) Promieniowanie jest jednym ze sposobów migracji ciepła ale tym zjawiskiem rządzi fizyka a nie wyobraźnia. Po krótce - promieniowanie cieplne zachodzi tam gdzie temperatura ośrodka jest wysoka/ duże różnice temperatur /. Wymiana cieplna poprzez promieniowanie moze byc pomijana kiedy temperatury sa umiarkowane. (....) ad. czerwone: "jednym z".. Około 98 % ciepła, które dotarło do zewnętrznej warstwy muru, ucieka z niego promieniowaniem... w kosmos. Mówisz, że niewielkie promieniowanie ? Nawet 0 st. C promieniuje... Pewne rzeczy wyjaśnia ta tabela, niestety po niemiecku: ( łukowate krzywe po prawej to promieniowanie podczerwone w różnych temperaturach) http://img17.imageshack.us/img17/474/stralung.png Żródło: http://www.konrad-fischer-info.de/7temp24.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Hes, możesz prościej wytłumaczyć? Bo z tego co piszesz zrozumiałem, że styropian nie ociepla chałupy. To napisz, co ociepla, jak ściane obklejam styropianem i jest cieplej? Nie czaję bazy. I tak nie uwierzysz... Możliwe, że cienka warstwa tynku decyduje... jako warstwa ODBIJAJĄCA promieniowanie, które przeniknęło przez styro. Poza tym występuje efekt podobny do namiotu foliowego: przez SZCZELNE osłonięcie tworzy się wewnątrz cieplejszy mikroklimat (brak wpływu wiatru). W końcu dodatkowa warstwa na ścianie jest jakąś tam osłoną. Możliwe, że ten sam efekt dałoby osłonięcie domu folią. Czy kiedykolwiek robiono takie testy ? Nie słyszałem. Nie robiono zdaje się też takiego prostego: dwa jednakowych rozmiarów małe "domki", ledwo na jedną osobę, jeden ze styropianu, drugi np. z cegieł o tej samej grubości ścian. No i próbę zamieszkania w czymś takim w chłodne noce, z precyzyjnym pomiarem temperatur i odczuć "lokatora". W tabelach właściwości styro nie ma nigdy ani słowa o współczynniku przenikania promieniowania cieplnego... Na wszelki wypadek ? Hes nie przeginaj oczywiście przejmowanie ciepła przez promieniowanie ma znaczenie ale nie przesadzaj co do zerojedynkowności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 (...) Hes nie przeginaj oczywiście przejmowanie ciepła przez promieniowanie ma znaczenie ale nie przesadzaj co do zerojedynkowności. Może jaśniej, bo nie kumam, z tym 0-1. Czy gdzieś pisałem, że CAŁE ciepło ucieka z domu promieniowaniem ? Jest jeszcze wentylacja, okna drzwi, wszelkie nieszczelności, itd. Tu mówimy tylko o przenikaniu ciepła przez mur i następni ucieczce promieniowaniem. Czy ucieka z tej zewnętrznej powierzchni muru np. konwekcją ? Jak mur szczelnie opatulony, to raczej nie... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.03.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Wszystkie sposoby rozchodzenia się ciepła uwzględnione są w obliczeniach oporu cieplnego przegród. Z uproszczonych wzorów wychodzą prawidłowe wyniki. Ale oczywiście można wierzyć, że ziemia jest płaska oraz, że to słońce i cały wszechświat krążą wokół naszej planety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.03.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Wszystkie sposoby rozchodzenia się ciepła uwzględnione są w obliczeniach oporu cieplnego przegród. Z uproszczonych wzorów wychodzą prawidłowe wyniki. Ale oczywiście można wierzyć, że ziemia jest płaska oraz, że to słońce i cały wszechświat krążą wokół naszej planety. Patrz, po co męczyli się z tym poprawianiem styro i wymyslili Neopor ? Nie wiedzieli, że zwykły styropian jest OK ? Co do wiary... to ja nie wierzę. Szczególnie uproszczonym wzorom i fachowcom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 (...) Hes nie przeginaj oczywiście przejmowanie ciepła przez promieniowanie ma znaczenie ale nie przesadzaj co do zerojedynkowności. Może jaśniej, bo nie kumam, z tym 0-1. Czy gdzieś pisałem, że CAŁE ciepło ucieka z domu promieniowaniem ? Jest jeszcze wentylacja, okna drzwi, wszelkie nieszczelności, itd. Tu mówimy tylko o przenikaniu ciepła przez mur i następni ucieczce promieniowaniem. Czy ucieka z tej zewnętrznej powierzchni muru np. konwekcją ? Jak mur szczelnie opatulony, to raczej nie... Pozdrawiam. Oj nie tylko ale i przewodzenie. Emisyjnośc i promieniowanie owszem ma znaczenie ale nie jedyne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts