Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

humus- ile sciagac?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na pewno mozna to przezyc

tylko ze nie uwzglednilem takiego wydatku w planie

jak bym wczesniej wiedzial, ze ede usial wybierac 60 a moze wiecej cm ziemi i zastepowac piaskiem i zageszczac, to moze bym sie jednak zdecydowal na piwnice

co do piwnicy to odstraszyla mnie cena stropu, i wlasnie roboty ziemne

ale teraz kurcze powoli zaczynam zalowac ze nie zdecydowalem sie na piwnice mialbym niewiele wiekszym kosztem dodatkowe metry

na pewno mozna to przezyc

tylko ze nie uwzglednilem takiego wydatku w planie

Przyłączę się do poprzedników... chyba jeszcze nie było budowy na której przewidziano 100% kosztów. Sam zobaczysz ile dojdzie różnych gwożdzi i innych wynalazków. Chciałbym, żeby ci się udało, ale nie chcę byś patrzył zbyt optymistycznie, a potem przeżywał rozczarowania...

• 2 weeks później...

mam wyniki testu- tzn zdjecie 4 sloikow z probkami gleby z 10, 30, 50 i 60 cm

moze ktos udostepnic strone www do publikacji?

dodam tylko ze wynik wypadl tak, ze gleba z 10 cm jest czarna (zadnych warstw)

z 30 juz raczej piaszczysty kolor

z 50 wyraznie piaszczysta a 60 jeszcze bardziej

jesli chodzi o warstwy, ktore mialy by sie wytworzyc to nie potrafie ich dostrzec na tym zdjeciu ( a originalu nie widzialem, bo to 1000 km ode mnie ;) )

widze , ze nikt poza mna nie ma dylematow na temat humusu

to dobrze

ja w sumie sie ciesze ze zrobilem ten test

bo cos on tam mi daje

na jego podstawie postanowilem, sciagnac ostatecznie 40 cm gleby

acha ciekawe jest w tym to, ze gleba np z 40 cm przy wykopywaniu jest czarna, natomiast po tym tescie w rezultacie to co widac w sloiku to prawie czysty piasek

• 1 year później...

http://www.vegas.neostrada.pl/murator/3.JPG

W tym miejscu stal dom z piwnica(obecnie dziura juz zasypana i jest w miare równo, czy teraz tez musze sciagac okolo 30-50cm? bo w tym miejsu bedzie stal nowy dom...

ogólnie boje sie o fundaenty, glębokosc dziury to 2 metry i jest swiezo co zasypana a bedzie stal na tym fundament a pod dziura jest podloga piwnicy ktora została....

• 4 months później...

troszke czasu mineło i jestem madrzejszy:p jak miesiac temu były obfite opady deszcu to dziura ktora zostalą zasypana w jednym miejscu usiadla o 15cm ale tak to zupelnie nic...(dodam ze dziura byla zasypywana recznie systemem opracowanym przezemnie:pziemia była w 60% nasuwana do dziury za pomoca wody, by bylo twardo...

a co do tematu to humasu powino sciagnoc sie do jasnej ziemi bo w czarna to organiczna z robaczkami korzeniami i taka pod domem to jakletnie opony na zime...czyli mozna ale wiadomo lepiej nie!

troszke czasu mineło i jestem madrzejszy:p jak miesiac temu były obfite opady deszcu to dziura ktora zostalą zasypana w jednym miejscu usiadla o 15cm ale tak to zupelnie nic...(dodam ze dziura byla zasypywana recznie systemem opracowanym przezemnie:pziemia była w 60% nasuwana do dziury za pomoca wody, by bylo twardo...

a co do tematu to humasu powino sciagnoc sie do jasnej ziemi bo w czarna to organiczna z robaczkami korzeniami i taka pod domem to jakletnie opony na zime...czyli mozna ale wiadomo lepiej nie!

Nie wiem czym to zasypywałeś ale możliwości są dwie - jeszcze siądzie alebo jeszcze bardzo siądzie i przez kilkanaście co najmniej miesięcy na tym nie wybudujesz.