Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

humus- ile sciagac?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ziemia naprawde usiadla, byla zasypywana recznie na mokro. minelo pol roku dobre zbrojenie i nic sie przeciez nie powino dziac:|

Gdybym był na Twoim miejscu, na forum szukałbym tylko inspiracji do rozwiązania tego problemu. Od tego są specjaliści, którzy muszą się pod tym podpisać i wziąć odpowiedzialność. Za darmo tego nie zrobią, ale te dodatkowe koszty będą niczym w porównaniu z kosztami ewentualnych awarii w przyszłości.

ziemia naprawde usiadla, byla zasypywana recznie na mokro. minelo pol roku dobre zbrojenie i nic sie przeciez nie powino dziac:|

scooby, to po co pytasz :roll: Geno jest fachowcem, możesz to naprawić teraz albo martwić się później. A tak to pytasz mając swoją wizję i oczekiwaną odpowiedź... :lol:

to co mialem czekac jeszcze i jeszcze i jeszcze? pytalem sie ekipy która muruje i powiedziano mi ze jak pol roku i dziura miałem glebokosc 2m a lawa jest posadowiona na 110 to nie pwoino z tym byc zadnych problemow... prezz te pol roku to tylko raz ziemia w jednym miejscu pekła i obsunela sie na 15cm po tych ulewnych deszczach...

heh ławy juz stoja wiec nie ma juz innego wyjscia...

ale i tak dzieki za rade...

ale murarz mowil kiedys bdowano bez fundamento pietrowe chaty z ciezkich cegiel a dzis to lawy zbrojenie fundamenty zasypki...i lekki beton komorkowy...

• 1 month później...
A ja mam pytanie, czy ściąganie humusu jest konieczne? Bo murarz, który będzie mi stawiał dom, powiedział, że ściągnięcie humusu nie jest niezbędne. Kurcze, ale ja we wszystkich przeglądniętych dziennikach budowy widziałam, że najpierw ściągają humus. Więc jak to jest? Trzeba bezwzględnie ,czy nie??

A ja mam pytanie, czy ściąganie humusu jest konieczne? Bo murarz, który będzie mi stawiał dom, powiedział, że ściągnięcie humusu nie jest niezbędne. Kurcze, ale ja we wszystkich przeglądniętych dziennikach budowy widziałam, że najpierw ściągają humus. Więc jak to jest? Trzeba bezwzględnie ,czy nie??

Murarz pewnie ma gruntoznawstwo w jednym palcu.

No pewnie, że nie trzeba. Kiedyś się nie ściągało i domy cały czas stoją. Można także nie docieplać styropianem podłogi tylko napchać trocin i mieć czarno biały TV :wink: .

Tak na serio to świat idzie na przód i ktoś mądry pomyślał, że warto ściągać humus, a technilogia na to pozwla (koparka).. Dlaczego warto ? Było to maglowane 100 razy na forum.

Zamów sobie Pana koparkowego (100pln/h) i za 150-200 złotych kupisz sobie spokój psychiczny. A teorie fachowców traktuj zawsze z przymróżeniem oka.

Zamów sobie Pana koparkowego (100pln/h) i za 150-200 złotych kupisz sobie spokój psychiczny. A teorie fachowców traktuj zawsze z przymróżeniem oka.

ja mialem koparkowego po 80zł a za wumas wyszło 500zł

no ale wszyscy mi mowili ze duzy domek 500m parter bedzie drogi...

nie no zart

humas był 2razy sciagany... raz koles wykasował 300zl i okazało sie ze za malono i pozniej 200zł...[/img]

A ja mam pytanie, czy ściąganie humusu jest konieczne? ...

wielu forumowiczów/ek/ nie sciagało humusu, opisało to na forum i mieszka w takich domach temat "BUDOWLANE MITY - sondaż "Muratora", "Nie wybrany humus. Kto mieszka w takim domu?" i inne tematy

http://forum.muratordom.pl/post620924.htm

oczywiście Ci którzy nie sciagneli tzw. "humusu" twierdzą, ze nic sie nie dzieje z tego powodu, a Ci którzy sciągneli straszą, ze będzie śmierdzieć, zapadać sie, gnić, i tym podobne historie ...

moim zdaniem - zawartość humusu w warstwie urodzajnej ziemi zresztą jest tak nikła, ze nie warto zawracać sobie tym głowy ...

... Tak na serio to świat idzie na przód i ktoś mądry pomyślał, że warto ściągać humus, a technilogia na to pozwla (koparka).. Dlaczego warto ? Było to maglowane 100 razy na forum ...

tak na serio to sciąganie tzw."humusu" pozostawiłbym indywidualnej ocenie kazdemu budującemu ...

a dlaczego nie warto ? było juz maglowane 100 razy na forum

zacytuję siebie :)

" ... czesto bezsensownie naruszona struktura ziemi nie daje sie później prawidłowo zagęścić nawet piaskiem

zdaża się, ze w wybraną nieckę w ziemi naleje deszczu i to tak naruszy strukture, ze nie pomaga ani płyta wibracyjna ani skoczek , nie pomaga zbrojenie ani beton B20 bo posadzki pękają /osiada podłoże/

a ogólnie pojęta "sztuka budowlana" to nie bezmyslne naruszanie struktury gruntu a potem zagęszczanie, zbrojenie i cudowanie z gruboscia i marką betonu , a wykorzystanie jego spoistości i stopnia zageszczenia ... i nie generowanie zbytecznych kosztów ..."

z tego co rozmawiałem z kierownikiem budowy to posadzki zapadają się raczej nie ze względu na nie wybrany humus, tylko na źle zagęszczony piasek ...

dodam, ze podzielam zdanie kierownika budowy arka_s

Zawartość części organicznych w humusie wg mnie jest 2 rodzajów :

- Częsci roślin zdrewniałe i nie zdrewniałe, ale jeszcze nie rozłoożone.

(gałązki i liście) Które po rozłożeniu znacznie zmniejszą swoją objętość.

Głównie znajdują się one na powierzchni gleby, oraz w górnej (5-10cm)warstwie

- Części roślin już rozłożone. Ulegną one utlenieniu, ale ubytek objętości

będzie mniejszy niż w przypadku częsci nie rozłożonych.

Zatem przynajmniej tą wierzchnią warstwę należy koniecznie zebrać.

Brzoza, serdeczne dzięki za podanie linka :)

nie ma sprawy :)

Zawartość części organicznych w humusie wg mnie jest 2 rodzajów :

- Częsci roślin zdrewniałe i nie zdrewniałe, ale jeszcze nie rozłoożone.

(gałązki i liście) Które po rozłożeniu znacznie zmniejszą swoją objętość.

Głównie znajdują się one na powierzchni gleby, oraz w górnej (5-10cm)warstwie

- Części roślin już rozłożone. Ulegną one utlenieniu, ale ubytek objętości

będzie mniejszy niż w przypadku częsci nie rozłożonych ...

to o czym piszą forumowicze /mylnie nazywając to humusem/ to zwykła ziemia z małą domieszka humusu /poczytaj sobie posty Mirka Lewandowskiego - najlepszego doradcy na tym forum - dowiesz sie konkretnie w czym rzecz/

...Zatem przynajmniej tą wierzchnią warstwę należy koniecznie zebrać.

zatem w tej wierzchniej warstwie / o której piszesz/ jest na ogół 3- 4 % humusu ...

czy warto dla takiego bzdetu/ jak 3- 4 %/ ryzykowac 10 - 20 % nieubitego nalezycie piachu ?

pomyśl ...

pzdr