Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

humus- ile sciagac?

Gość

Recommended Posts

.. zatem w tej wierzchniej warstwie / o której piszesz/ jest na ogół 3- 4 % humusu ...

czy warto dla takiego bzdetu/ jak 3- 4 %/ ryzykowac 10 - 20 % nieubitego nalezycie piachu ?

Humus, wg Słownika Języka Polskiego to rozłożone części roślin.

A w tej warstwie o której piszę są jeszcze części nierozłożone (liście trawy, korzenie), które mając strukturę komórkową zajmują sporą objętość, być może właśnie rzędu 10-20%.

Przy czym piasek da się ubić, a warstwy o której piszę nie da się trwale zagęścić.

pomyśl ...

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słownika Języka Polskiego to rozłożone części roślin.

A w tej warstwie o której piszę są jeszcze części nierozłożone (liście trawy, korzenie), które mając strukturę komórkową zajmują sporą objętość, być może właśnie rzędu 10-20%.

a jakiś odnośnik ? skąd sie te dane wzieły ? stepy z czarnoziemem ukraińskim nie pomyliły Ci sie z ziemia polska ?

równie dobrze mozesz strzelic /zamiast 10 - 20 %/ 30 - 40 %

albo 80 % albo 100 %

(tez bedzie bez pokrycia i równie absurdalne)

Przy czym piasek da się ubić,...

w teorii jak najbardziej...

wytłumacz mi tylko skąd tyle postów na forum o zapadniętych posadzkach ?

a warstwy o której piszę nie da się trwale zagęścić.

pomyśl ...

myslałem

ok 3 % humusu jakie prawdopodobnie było w mojej ziemi zgniło /bez zagęszczania/ w taki sposób, ze nawet tego nie zauważyłem :)

ekipy to nawet umieją ... ale komu sie chce ... ?

czas to pieniądz wiec sypie sie jeden samochód za drugim w wykop i na koniec dopiero jeździ przy inwestorze - zeby widział

KB - nie umie /lub inwestor go do tej czynnosci nie wzywa/ ocenic stopnia zagęszczenia

i tak - mimo wymiany gruntu z ziemi na piasek - posadzki osiadają

p.s.

najciekawsze jest to, ze spora liczba budujacych o tym jeszcze sie naocznie nie przekonała i zyje w słodkiej nieswiadomości, ze jak ma piach - wszystko jest cacy ....

to o czym piszą forumowicze /mylnie nazywając to humusem/ to zwykła ziemia z małą domieszka humusu /poczytaj sobie posty Mirka Lewandowskiego - najlepszego doradcy na tym forum - dowiesz sie konkretnie w czym rzecz/

pzdr

Tylko że Mirek jest ogrodnikiem :D , z postów wynika, że nawet dobrym

Tak naprawdę to musisz ściągnąć wierzchnią warstwę gleby, nazywanej potocznie humusem.

Jeśl oczywiście budujesz na skale i nie masz wierzchniej warstwy gleby to jej po prostu nie ściągasz

pozdro

Tylko że Mirek jest ogrodnikiem :D , z postów wynika, że nawet dobrym ...

dlatego, ze jest dobrym ogrodnikiem - Mirek Lewandowski wie co to humus i potrafi wierzchnią warstwe ziemi odróżnić od humusu ...

Mirek Lewandowski wie również jaki moze byc % humusu w wierzchniej warstwie /urodzajnej/ ziemi i w przeciwieństwie od sporej częsci budowlańców, którzy tego nie wiedzą i nadinterpretując - straszą społeczeństwo humusem :D /zamiast zrewidowac poglądy i straszyć niedokładnie zagęszczonym piaskiem .../

...Tak naprawdę to musisz ściągnąć wierzchnią warstwę gleby, nazywanej potocznie humusem.

Jeśl oczywiście budujesz na skale i nie masz wierzchniej warstwy gleby to jej po prostu nie ściągasz

pozdro

tak naprawde to ja nic nie musze

ale arumentów dlaczego niby "muszę" - chętnie posłucham :)

dlatego, ze jest dobrym ogrodnikiem - Mirek Lewandowski wie co to humus i potrafi wierzchnią warstwe ziemi odróżnić od humusu ...

Mirek Lewandowski wie również jaki moze byc % humusu w wierzchniej warstwie /urodzajnej/ ziemi i w przeciwieństwie od sporej częsci budowlańców, którzy tego nie wiedzą i nadinterpretując - straszą społeczeństwo humusem :D /zamiast zrewidowac poglądy i straszyć niedokładnie zagęszczonym piaskiem .../

...Tak naprawdę to musisz ściągnąć wierzchnią warstwę gleby, nazywanej potocznie humusem.

pozdro

Dlaczego musisz to było już pisane 100 razy - jeden argument to słabe zagęszczenie wierzchniej warstwy - wpuść gruchę na trawę i wpuść gruchę na zagęszczoną podbudowę na np. Is 0,97 i porównaj wyniki na podstawie odczytów portfela pomniejszonej kowty o wartość zapłaty za wyciaganie gruchy z trawy.

pozdro

Brzoza, jeszcze raz podkreślę nie chodzi o humus - w tym przypadku chodzi o wierzchnią warstwę gleby!!!

Jeśli ktoś nie widzi konieczności ze względów budowlanych powinien to zrobić ze względu na ochronę środowiska, co ostatnio jest bardzo modne

pozdro

...

Brzoza, jeszcze raz podkreślę nie chodzi o humus - w tym przypadku chodzi o wierzchnią warstwę gleby!!!

Jeśli ktoś nie widzi konieczności ze względów budowlanych powinien to zrobić ze względu na ochronę środowiska, co ostatnio jest bardzo modne

pozdro

Budulec1, ze wzgledów budowlanych nie widze takiej konieczności

natomiast ze względu na ochrone srodowiska - zgoda

natomiast jak czytam, ze zebraną wartwę urodzajnej ziemi inwestor pryzmuje w sterte wysokości 2 m i ta pryzma /bez napowietrzenia/ lezy powiedzmy 2 lata - to zyjatka jakie w tej ziemi bytowały tak jak i częsci roslin ulegają zagładzie - ziema tak przechowywana jałowieje

tak wiec argument o ochronie tez jest dyskusyjny

Geno, przysypany piachem humus obumrze i piach opadnie o tę wartość

jesli humusu w glebach bielicowych było 3 % to o taką wartość obnizy sie teren pod przyszłą posadzke

natomiast naruszając strukture gruntu /ściąganiem warstwy urodzajnej/ ryzykuje więcej - tym ze grunt namoknie i ulegnie rozpręzeniu

i wtedy osiadanie piasku /chudego betonu, jastrychu itd/ moze być bardziej znaczące

...

pozdro

Budulec1, ze wzgledów budowlanych nie widze takiej konieczności

natomiast ze względu na ochrone srodowiska - zgoda

natomiast jak czytam, ze zebraną wartwę urodzajnej ziemi inwestor pryzmuje w sterte wysokości 2 m i ta pryzma /bez napowietrzenia/ lezy powiedzmy 2 lata - to zyjatka jakie w tej ziemi bytowały tak jak i częsci roslin ulegają zagładzie - ziema tak przechowywana jałowieje

tak wiec argument o ochronie tez jest dyskusyjny

Geno, przysypany piachem humus obumrze i piach opadnie o tę wartość

jesli humusu w glebach bielicowych było 3 % to o taką wartość obnizy sie teren pod przyszłą posadzke

natomiast naruszając strukture gruntu /ściąganiem warstwy urodzajnej/ ryzykuje więcej - tym ze grunt namoknie i ulegnie rozpręzeniu

i wtedy osiadanie piasku /chudego betonu, jastrychu itd/ moze być bardziej znaczące

Zostawmy już cząstki organiczne.

Mnie chodzi głównie o to,że wierzchnia warstwa słabo zagęszczona po przyłożeniu obciążeń osiągnie znaczne osiadania. Trzeba by było ją dogęszczać czy wzmacniać.

Witam.

Mnie kierbud powiedział tak:

Ściągnij tak około 10-15cm (trawa, liście, itp). Dawaj gruz jak masz (a mam dużo szczególnie ceglanego-zaraz sie odezwa głosy, że ceglanego sie nie daje bo woda zniszczy cegłę). Pozwolę sobie zacytować "cegła/gruz jest twardsza/y niż najlepiej zagęszczony piasek".

Z tym usuwaniem humusu jest jak z jedzeniem i alkoholem: wszystko z umiarem

:D

Pozdrawiam.

PS. Oczywiście nikomu nie każę tak robić.

Witam.

Mnie kierbud powiedział tak:

Ściągnij tak około 10-15cm (trawa, liście, itp). Dawaj gruz jak masz (a mam dużo szczególnie ceglanego-zaraz sie odezwa głosy, że ceglanego sie nie daje bo woda zniszczy cegłę). Pozwolę sobie zacytować "cegła/gruz jest twardsza/y niż najlepiej zagęszczony piasek".

Z tym usuwaniem humusu jest jak z jedzeniem i alkoholem: wszystko z umiarem

:D

Pozdrawiam.

PS. Oczywiście nikomu nie każę tak robić.

Twój Kiero to chyba uprawnienia zdobył z OHP przy budowie Huty Katowice...

Brzoza, nie wiem dlaczego sądzisz, że gleby jest 3% ?...

widze, ze Tobie trzeba powtarzac jak dziecku ...

gdzie napisałem ze gleby jest 3%?

napisałem ze humusu w glebach bielicowych jest ~ 3% (a humus to nie ziemia ... zrozum to wreszcie !)

U mnie było to 0,5 m.?...

jesli masz az o,5m (humusu :o ) to powinieneś byc majętny człowiek

i zyc ze sprzedazy humusu do sklepów ogrodniczych ...

... Sposób "obalania" przez Ciebie argumentów jest śmieszny. W tem sposób możesz wszystko negować. Nawet to że białe jest białe :D

udowodnij wiec ze Ty jestes powazny i ze te 0,5 m które zebrałes to był faktycznie humus a nie zwykła ziemia :)

zacznij od zapoznania sie ze słownikiem co to jest humus ...

Zostawmy już cząstki organiczne.

Mnie chodzi głównie o to,że wierzchnia warstwa słabo zagęszczona po przyłożeniu obciążeń osiągnie znaczne osiadania. Trzeba by było ją dogęszczać czy wzmacniać.

nic nie stoi na przeszkodzie aby wierzchnią warstwe ziemi dogęscic np. pospółka czy pospołką z cementem - zawsze to bedzie tańsze nie całkowita wymiana gruntu

natomiast co do "znacznych osiadań" to jakoś ani ja ani Ci którzy nie sciagali humusu ( cytowałem juz kiedyś zebrane opinie forumowiczów którzy ten zabieg pomineli) nie stwierdziła "znacznych osiadań"

co więcej - nie stwierdziła ani znacznych osiadań ani żadnych osiadań

Brzoza, postawiłeś dom na trawniku a ja nigdzie nie moge znaleźć ile on już stoi z tym niezapadniętym chudziakiem.

Pytam z ciekawości.

slepe posadzki maja ponad 5 lat

mieszkam 3 rok

nic nie stoi na przeszkodzie aby wierzchnią warstwe ziemi dogęscic np. pospółka czy pospołką z cementem - zawsze to bedzie tańsze nie całkowita wymiana gruntu

natomiast co do "znacznych osiadań" to jakoś ani ja ani Ci którzy nie sciagali humusu ( cytowałem juz kiedyś zebrane opinie forumowiczów którzy ten zabieg pomineli) nie stwerdziła "znacznych osiadań"

co więcej - nie stwierdziła ani znacznych osiadań ani żadnych osiadań[/b

To tylko dotyczy przypadku gdy mamy grunt niespoisty , w przypadku spoistego dogęszczanie i pospółka niewiele dadzą, cement już więcej ale nie w wersji ,którą proponujesz.

Twój Kiero to chyba uprawnienia zdobył z OHP przy budowie Huty Katowice...

Nie. Mój kiero jest 3 lata po Politechnice, wydział budownictwie. Prowadzi adaptacje, nadzór budowlany, itp.

Także nie sadze, żeby nie znał zarówno nowinek budowlanych, jak i "starego", sprawdzanego budownictwa. Pracował zarówno przy domkach jednorodzinnych, jak i hipermarketach.

Przecież gruz tez można w pewnym stopniu zagęścić.

Powiedziałem tylko swoje zdanie.

Nikomu nie każę sie z nim zgadzać.