Zbigniew Rudnicki 16.11.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Ten wątek założył Leon_z_Katowic, pytając czy zdjąć 30 czy 60 cm gleby. Następnie wykonał test (wg przepisu jaki też w tym wątku podałem), z którego wynikło, że humus (części organiczne) występuje u niego głównie w pierwszych 10 cm warstwie gleby.Brzoza włączył się (8 kwietnia 2005) pisząc:Leon ... Rafałek dobrze Ci radzi ... a rafałek napisał: Powinieneś ściągnąć całą warstwę organiczną. Zabarwienie nie zawsze świadczy o tym, że to jeszcze humus. Poczytaj o profilach glebowych może to Ci pomoże. W 2 i 1/2 roku Brzoza zmienił gruntownie swoje stanowisko i obecnie doradza nie ściągać wogóle gleby (humusu).Nawet tej górnej warstwy, jak ja proponuję, za co zostałem przez niego ostro zaatakowany.Argumentacja, że nie usuwałem humusu, minęło kilka lat i jest OK jest myląca.Bo zjawisko osiadania podłogi może przebiegać stopniowo, po kilka milimetrów, ale też jako gwałtowne tąpnięcie po kilku/kilkunastu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.11.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Nie. Mój kiero jest 3 lata po Politechnice, wydział budownictwie. Prowadzi adaptacje, nadzór budowlany, itp. Także nie sadze, żeby nie znał zarówno nowinek budowlanych, jak i "starego", sprawdzanego budownictwa. Pracował zarówno przy domkach jednorodzinnych, jak i hipermarketach. Przecież gruz tez można w pewnym stopniu zagęścić. Powiedziałem tylko swoje zdanie. Nikomu nie każę sie z nim zgadzać. nikt nie zrozumiał, ze to Twoje zdanie kierem podpieraj się z dystansem, on niech nabierze trochę pokory, przyda mu się, powaga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 16.11.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Brzoza, po Twojej wypowiedzi już wiem dlaczego budujesz na trawnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 16.11.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 (...)Nie. Mój kiero jest 3 lata po Politechnice, wydział budownictwie. Prowadzi adaptacje, nadzór budowlany, itp. nie no to stary wyga zeszyt praktyk już pewnie wypełnił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.11.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Brzoza, po Twojej wypowiedzi już wiem dlaczego budujesz na trawnikach Cieszysz buzie, bo nie płaciłeś za zasypanie fundamentów ???? Bedziesz zasypywał kilkunastoma wywrotkami to Ci przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.11.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Brzoza, po Twojej wypowiedzi już wiem dlaczego budujesz na trawnikach Cieszysz buzie, bo nie płaciłeś za zasypanie fundamentów ???? Bedziesz zasypywał kilkunastoma wywrotkami to Ci przejdzie To ja rozumiem,że jakbym miał 10 ha na zabudowę to nie ściągam humusu kasa duża . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 16.11.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Brzoza, po Twojej wypowiedzi już wiem dlaczego budujesz na trawnikach Cieszysz buzie, bo nie płaciłeś za zasypanie fundamentów ???? Bedziesz zasypywał kilkunastoma wywrotkami to Ci przejdzie Już mieszkam pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 ... za co zostałem przez niego ostro zaatakowany... Zbyszku - nie zaatakowany ale zapytałem skad bierzesz swoje dane napisałes " ... A w tej warstwie o której piszę są jeszcze części nierozłożone (liście trawy, korzenie), które mając strukturę komórkową zajmują sporą objętość, być może właśnie rzędu 10-20% ..." ja w te Twoje 10 - 20 % nie wierze mając wykładnie lepszego specjalisty od gleb Mirka Lewandowskiego który napisał Tak w kwestii formalnej... Zawartość humusu (lepiej brzmi próchnicy, i wiadomo o co chodzi) w glebach Polski waha się w szerokich granicach. Czarnoziemy- do 4%, rędziny próchniczne- 6%, gleby brunatne 2-3 %, bielice piaszczyste do 1,5 % ... do tej pory nie doczekałem sie skąd wziąłes te 10 - 20 % ? bo to ze Ci sie tak wydaje - to za mało dla mnie ... ...Argumentacja, że nie usuwałem humusu, minęło kilka lat i jest OK jest myląca. Bo zjawisko osiadania podłogi może przebiegać stopniowo, po kilka milimetrów, ale też jako gwałtowne tąpnięcie po kilku/kilkunastu latach. zjawisko osiadania podłogi moze przebiegać stopniowo i będzie przebiegało m.in. dlatego, ze styropian to nie stal ... a jesli ktos sobie nawalił pod posadzke grubo styropianu - to bedzie obserwował powolne opadanie posadzki - i owszem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.11.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Brzoza, po Twojej wypowiedzi już wiem dlaczego budujesz na trawnikach Cieszysz buzie, bo nie płaciłeś za zasypanie fundamentów ???? Bedziesz zasypywał kilkunastoma wywrotkami to Ci przejdzie Już mieszkam pozdro Jak budowałem pierwszy raz też myślałem że inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Brzoza, po Twojej wypowiedzi już wiem dlaczego budujesz na trawnikach Budulec1 - spodziewałem sie, ze nic mądrzejszego juz nie wymyslisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 16.11.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Brzoza, po Twojej wypowiedzi już wiem dlaczego budujesz na trawnikach Budulec1 - spodziewałem sie, ze nic mądrzejszego juz nie wymyslisz ... Mam nieodparte wrażenie, że albo mnie nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć, więc chyba lepiej się pośmiać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 byc moze zle Cie zrozumiałem - sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.11.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 byc moze zle Cie zrozumiałem - sorry Dobrze zrozumiałeś, tylko budulec1 miesza "kijem w mrowisku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 byc moze zle Cie zrozumiałem - sorry Dobrze zrozumiałeś, tylko budulec1 miesza "kijem w mrowisku". - skwituję to tylko uśmiechem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahol 02.11.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 witam. nie ściągnęliśmy humusu, ponieważ gość od fundamentów powiedział, że nie trzeba. Argumentował to tym, iż w jednym miejscu mamy prawie metr fundament nad ziemią, a w najniższym 45 cm. Mamy to przysypać ziemią i jakimś kamieniem utwardzić. Teraz po przeczytaniu tego wątku mam trochę mętlik w głowie. Co o tym myślicie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts