Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

humus- ile sciagac?

Gość

Recommended Posts

Ten wątek założył Leon_z_Katowic, pytając czy zdjąć 30 czy 60 cm gleby.

Następnie wykonał test (wg przepisu jaki też w tym wątku podałem), z którego wynikło, że humus (części organiczne) występuje u niego głównie w pierwszych 10 cm warstwie gleby.

Brzoza włączył się (8 kwietnia 2005) pisząc:

Leon ...

Rafałek dobrze Ci radzi ... a rafałek napisał:

Powinieneś ściągnąć całą warstwę organiczną. Zabarwienie nie zawsze świadczy o tym, że to jeszcze humus. Poczytaj o profilach glebowych może to Ci pomoże.

W 2 i 1/2 roku Brzoza zmienił gruntownie swoje stanowisko i obecnie doradza nie ściągać wogóle gleby (humusu).

Nawet tej górnej warstwy, jak ja proponuję, za co zostałem przez niego ostro zaatakowany.

Argumentacja, że nie usuwałem humusu, minęło kilka lat i jest OK jest myląca.

Bo zjawisko osiadania podłogi może przebiegać stopniowo, po kilka milimetrów, ale też jako gwałtowne tąpnięcie po kilku/kilkunastu latach.

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie. Mój kiero jest 3 lata po Politechnice, wydział budownictwie. Prowadzi adaptacje, nadzór budowlany, itp.

Także nie sadze, żeby nie znał zarówno nowinek budowlanych, jak i "starego", sprawdzanego budownictwa. Pracował zarówno przy domkach jednorodzinnych, jak i hipermarketach.

Przecież gruz tez można w pewnym stopniu zagęścić.

Powiedziałem tylko swoje zdanie.

Nikomu nie każę sie z nim zgadzać.

nikt nie zrozumiał, ze to Twoje zdanie

kierem podpieraj się z dystansem, on niech nabierze trochę pokory, przyda mu się, powaga...

Brzoza, po Twojej wypowiedzi już wiem dlaczego budujesz na trawnikach :D

Cieszysz buzie, bo nie płaciłeś za zasypanie fundamentów :wink: ????

Bedziesz zasypywał kilkunastoma wywrotkami to Ci przejdzie :D

To ja rozumiem,że jakbym miał 10 ha na zabudowę to nie ściągam humusu kasa duża :).

... za co zostałem przez niego ostro zaatakowany...

Zbyszku - nie zaatakowany ale zapytałem skad bierzesz swoje dane napisałes " ... A w tej warstwie o której piszę są jeszcze części nierozłożone (liście trawy, korzenie), które mając strukturę komórkową zajmują sporą objętość, być może właśnie rzędu 10-20% ..."

ja w te Twoje 10 - 20 % nie wierze mając wykładnie lepszego specjalisty od gleb Mirka Lewandowskiego który napisał

Tak w kwestii formalnej...

Zawartość humusu (lepiej brzmi próchnicy, i wiadomo o co chodzi) w glebach Polski waha się w szerokich granicach. Czarnoziemy- do 4%, rędziny próchniczne- 6%, gleby brunatne 2-3 %, bielice piaszczyste do 1,5 % ...

do tej pory nie doczekałem sie skąd wziąłes te 10 - 20 % ?

bo to ze Ci sie tak wydaje - to za mało dla mnie ...

...Argumentacja, że nie usuwałem humusu, minęło kilka lat i jest OK jest myląca.

Bo zjawisko osiadania podłogi może przebiegać stopniowo, po kilka milimetrów, ale też jako gwałtowne tąpnięcie po kilku/kilkunastu latach.

zjawisko osiadania podłogi moze przebiegać stopniowo i będzie przebiegało m.in. dlatego, ze styropian to nie stal ...

a jesli ktos sobie nawalił pod posadzke grubo styropianu - to bedzie obserwował powolne opadanie posadzki - i owszem

pzdr

• 1 year później...
witam. nie ściągnęliśmy humusu, ponieważ gość od fundamentów powiedział, że nie trzeba. Argumentował to tym, iż w jednym miejscu mamy prawie metr fundament nad ziemią, a w najniższym 45 cm. Mamy to przysypać ziemią i jakimś kamieniem utwardzić. Teraz po przeczytaniu tego wątku mam trochę mętlik w głowie. Co o tym myślicie? pozdrawiam