Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny, z butli czy olej ?

Recommended Posts

Do instalacji ziemnej mam około 150-200m. Dodatkowo jest 4 sąsiadów, którzy złożyliby się razem ze mną na dociągnięcie gazu wzdłuż ulicy. Później pozostaje kwestia dociągnięcia do kazdej działki osobno (miałbym około 30 m).

Mam tylko pytanie: czy warto w to wchodzić ? Może lepiej zdecydować się na butlę gazową (wiem, że zabiera kawałek działki) a po kilku latach gazownia sama pociągnie gaz wzdłuż ulicy. Piec miałbym na gaz tylko z butli, a to chyba nie jest problem żeby go dostosować do gazu ziemnego (chyba tylko jakieś końcówki trzeba wynienić czy coś takiego). Po drugie słyszałem, że jakość gazu ziemnego może być różna i podobno jest z nią coraz gorzej - coraz więcej kosztuje ogrzewanie nim, bo go coraz więcej wychodzi. Po trzecie byłem w gazowni i oni nie bardzo mają chęć cokolwiek dołożyć się do tych 150-200m nitki - im to wisi czy się podłączymy czy nie.

Proszę o Was radę.

Jacek

Domansk - 150 m do sieci i sąsiedzi, kórzy się dołożą... Nad czym się tu zastanawiać tym bardziej, że gaz ziemny jest najtańszy. Poza tym "butla", o której myślisz to wielki, szpeczący widok zbiornik zajmujący kupę miejsca przed domem. A ile formalności żeby go postawić i podłączyć...

Gazownie obowiązuje prawo energetyczne. Jeśli są spełnione warunki techniczne i ekonomiczne to powinni podciągnąc sieć rozdzielczą za opłatą zryczałtowaną. Z tego co się dowiadywałem w moim rejonie to z warunkami technicznymi nie ma problemów a żeby były spełnione warunki ekonomiczne to musi być mniej niż 100 m dla jednego domu do pociągnięcia.

U mnie było 100 m do gazociągu głównego i gazownia kazała mi zrobić przyłącz samemu. Albo za odpłatnością - głupie 300 zł/mb. Zdecydowałem się na gaz ze zbiornika. Żeby nie szpecił podwórka to wybrałem wersję podziemną. Inwestycja kosztowała mnie jakieś 1500 zł z wykopem i fundamentem. Aha, w umowie o dostawę gazu zawarliśmy klauzulę, że jeżeli uzyskam alternatywne źródło energii to zbiornik zabierają na własny koszt i umowa wygasa.

Oszczędnosci z inwestycji starczą na ładnych parę lat ogrzewania. No i co wy na to?

Przyłącze lub kawałek gazociągu może Ci zrobić gazownia albo jakaś uprawniona firma. U mnie Ci drudzy okazali się 30% tańsi a do wykonania mają 70 m gazociagu i 20m przyłącza wraz z wprowadzeniem do budynku. Gazownia chciała zrobic tylko gazociąg. Reszta ich nie interesowała. Rada: Szukaj jakieś firmy. Gaz ziemny - oczywiście poza węglem - jest najtańszy. Nie rozdzielaj inwestycji osbno na gazociąg i przyłącze. Będziesz miał mniej papierków - jeden projekt, jedna zgoda itp.

• 4 months później...
Koszt ogrzewania gazem z butli wynosi średnio 0,15zł/1kWh a olejem opałowy wynosi 0,14zł/1kWh. Myślę że nie ma się nad czym zastanawiać. Dodatkowo niektóre piece na olej mają mozliwość wymiany palnika na gaz sieciowy. Jak Ci zrobia gazociąg to sobie go wymienisz i już. Poza tym postawienie takiej tropedy na działce??? hmmm chyba nie jest dobrym pomysłem. Nie jednak żadnych wątpliwości że gaz sieciowy na dzień dzisiejszy jest najtańszy.

Rafi - masz stare informacje. Koszt 1kWh z gazu z butli to ok. 19gr. W przypadku Oleju Opalowego jest to ok. 17gr z tym ze aktualnie po znacznych podwyzkach cen OO moze on osiagac 20gr i wiecej. Wszystko zalezy tu od ceny ropy. Gaz ziemny jest najtanszy - 14gr za 1kWh i najlepiej byloby sie wpiac do sieci gazowej. Ale jak aktualne koszty sa duze to polecam jednak gaz z butli i odczekanie pare lat - az gazownia bedzie sie prosic i za darmo przylaczy do siebie. Gaz to nie tylko ogrzewanie - to takze gotowanie. Proponuje policzyc ile sie zaoszczedzi dzieki temu ze gotowanie bedzie na gazie a nie pradem.

D.

• 1 year później...

Chciałbym odświeżyć po roku ten wątek, w międzyczasie zmieniły się relacje cen między głownymi paliwami czyli olejem, gazem ziemnym i gazem płynnym. Czy ktoś ma może aktualne porównanie kosztów uzyskania 1kWh ciepła z tych mediów? Co na dzień dzisiejszy wychodzi najtaniej, jakie mogą być prognozy na przyszłość?

Zapraszam do dyskusji. :)