Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramiczna czy cementowa?

Jaki typ dachówki wybrałeś(-aś) do pokrycia dachu swojego domu?  

136 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki typ dachówki wybrałeś(-aś) do pokrycia dachu swojego domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

JAKĄ WYBRAĆ DACHÓWKĘ?

Gdy jedynym powodem wyboru cementowej jest cena to ....

Teraz w promocji można kupić dachówkę ceramiczną KORAMIC L15 naturalna czerwień na cały dach w cenie zbliżonej do cementowej BRAASA podwójne S.

KORAMIC (dawny WIEKOR) ostro wchodzi na rynek z obstawą WIENERBERGERA.

Pozdrawiam

a zainteresowanych proszę o kontakt

[email protected]

Ceramiczna Robena angoba. Jak zawsze kazdy chwali to co ma, ale wizualnie nie mozna ukryc ,ze ceramiczna ladniej wyglada. Dla opozycjonistow w/w stwierdzenia: zauwazcie,ze na cementowej (Brassa, Euronitu- tym sie uwaznie przygladalem) sa niedolania materialu widoczne od dolnej krawedzi. W okolicy w ktorej buduje sie sa roznorodne rodzaje dachowek i moim zdaniem ceramiczna angobowana prezentuje sie najladniej. Co prawda na jednym lezy 5-letnia Robena nieangobowana w naturalnym kolorze (ceglastym) i ma juz takie przebarwienia koloru, ze wyglada to paskudnie.

zdecydowanie ceramiczna, a jeśli cementowa tylko dla ceny, jedyną cementową jaką ja uznaje to ten nowy 3-warstowy model Brassa, reszta dla mnie to porażka, ja widze od razu, że to beton. A jak ktoś nie widzi różnicy między Skodą a Mercem, tylko dlatego że jeździ Skodą to jego sprawa.

Według mnie najlepsze to:

- ściany ceramika

- dach ceramika

- okna drewno

itd...

mdzalewscy: a może okna tez ceramika :D . Dla mnie stwierdzenie, że od razu widać, że to beton było właśnie zaletą (jednym z najszybciej rozwijających sie materiałów właśnie poprzez coraz częstsze zastosowanie w nowoczesnej architekturze jest beton architektoniczny). Ceramika jest jak najbardziej super i godna polecenia. Ja niestety nie znalazłem odpowiedniego modelu. Jedyny model, który brałem pod uwagę to domino (nie wiem jakiej firmy), ale coś z nim było nie tak. Może ktoś spotkał się z innym odpowiednikiem ceramicznym dachówki Tegalit firmy Braas?

Zapytaj za 50 lat. Mozesz popatrzec takze na zamki, stare koscioly a dla porownania na starsze budynki z szara dachowka (ta szara to cementowa). Na dachu kuzni mojego dziadka byla cementowa- przetrwala okolo 30lat.

Co prawda nie mozna za bardzo porownywac tych produktow ze wspolczesnymi- zupelnie inny proces technologiczny ale jakis wymierny wyznacznik jest.