Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramiczna czy cementowa?

Jaki typ dachówki wybrałeś(-aś) do pokrycia dachu swojego domu?  

136 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki typ dachówki wybrałeś(-aś) do pokrycia dachu swojego domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
kurcze uwazaj bo zaraz wpadnie tu pewnie mariusz z radomia i bedzie cie przekonywal ze taki watek byl juz 500 razy

i choc bedzie mial racje to kij mu w oko jak to sie mowi...;)

No proszę ;) Nie będę komentował stylem zaczepnym bo mi się zwyczajnie nie chce prowadzić z Tobą dyskusji.

Wybieram pokrycie blachodachówką bo :

Taniej

Spełnia te same funkcje co ceramika czy cementowa

Za 30 lat położe nowe pokrycie - za różnicę w cenie między ceramiką a blachodachówką będę miał nowy dach w czasie, kiedy to ceramika czy cementówka stracą juz swój pierwotny wygląd.

Wybrałem cementową.

Jestem zdania, że nalezy wybierać rozwiązania sprawdzone, proste i tańsze. Nie mam zamiaru czekać ileś tam lat, aż coś mi się zamortyzuje..

No, ale moze niektóre osoby mają duzo kasy i ich stać na najnowsze rozwiązania..

Leon, czemu nie odpowiadasz na temat (pytanie) wątku, tylko od razu coś masz do Mariusza?? :o

Gość M@riusz_Radom
30% odpowiedziało, że cementowa jest tańsza i lepsza od ceramicznej. Ciekawi mnie jakie argumenty za tym przemawiają?

Stawiałbym głównie na cenę. Estetyka - nie wypowiadam się. Można trafić na fajny wzór cementowej albo paskudną ceramikę. Funkcje uzytkowe - chyba te same.

Bo nikt mnie nie przekona, że istnieje coś takiego jak wpółczynnik przenikania deszczu przez dachówkę ;)

Jest lepsza bo tańsza a spełnia tę samą funkcję - kryje dach :).

Jak się mojej żonie podoba - to dla mnie wystarczy.

Aha - przeciętnie jest nieco lżejsza od ceramicznej - jak architekt projektuje więźbe na cementówkę, to nie trzeba sparwdzać czy ceramika też będzie OK.

Krzysiek

30% odpowiedziało, że cementowa jest tańsza i lepsza od ceramicznej. Ciekawi mnie jakie argumenty za tym przemawiają?

no właśnie w czym jest lepsza ?

w niczym, ale ......

najnowsze typy dachówek betonowych mogą słabiej porastać niż dachówki ceramiczne zwykłe (naturalne), wadą tych najnowszych betonowych jestr cena porównywalna z naturalną ceramiczną

no właśnie w czym jest lepsza ?

w niczym, ale ......

najnowsze typy dachówek betonowych mogą słabiej porastać niż dachówki ceramiczne zwykłe (naturalne), wadą tych najnowszych betonowych jestr cena porównywalna z naturalną ceramiczną

No właśnie... ale czy te najnowsze wynalazki nie są zbliżone cenowo do dachówki ceramicznej?