Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramiczna czy cementowa?

Jaki typ dachówki wybrałeś(-aś) do pokrycia dachu swojego domu?  

136 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki typ dachówki wybrałeś(-aś) do pokrycia dachu swojego domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciężar dachówki zależy jeszcze od typu, grubości itd Tak więc jeśli chodzi o ciężar należałoby porównywać konkretne modele. Co do gęstości to norma podajegęstość cementowej - 2100kg.m3 , a ceramicznej 2000 kg/m3.

Jeśli chodzi o współczynnik oporu dyfuzyjnego to "mi" cementowej = 60 -100, "mi" ceramicznej 30- 40.

Dla dachów wentylowanych nie ma to jednak żadnego znaczenia. Dla niewentylowanych zależałoby jeszcze od szczelności połączeń.

pzdr

1m/2 pokrycia ceramicznego to 45 - 65kg

1m/2 pokrycia betonowego to 42 - 45kg

Obecnie nie ma roznicy miedzy tymi produktami.Spowodowane jest to nowoczesna technologia produkcji dachowki cementowej i zastosowaniem 85% kwarcy w jej skladzie.Prymitywne dachowki produkowane metoda podworkowa mozna znalesc do dzisiaj z poczatku XXw.

Ceramika spotykana jest czesciej poniewaz jest uzywana od sredniowiecza natomiast cement zostal wprowadzony do produkcji w XIXw jako spoiwo.

Trwalszym pokryciem jest od obu pokryc - lupek.Niestety ale jego rowniez trzeba przekladac po okresie 50 lat i wychodzi to drozej niz dwa nowe dachy cer. lub cem.

Gość M@riusz_Radom
Ja też słyszałm, że blacho-dachówki są "głośne". Prawda, czy nie? :roll:

Kłamstwem byłoby gdybym napisał, że nie słychac kropel deszczu.

Natomiast ostatnio po impezie nocowaliśmy u znajomego mającego na dachu blachodachówkę i kurna jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzało. Hałasu jakotakiego nie uświadczysz co najwyżej jakies miarowe "stukanie" ;)

Ja też słyszałm, że blacho-dachówki są "głośne". Prawda, czy nie? :roll:

Kłamstwem byłoby gdybym napisał, że nie słychac kropel deszczu.

Natomiast ostatnio po impezie nocowaliśmy u znajomego mającego na dachu blachodachówkę i kurna jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzało. Hałasu jakotakiego nie uświadczysz co najwyżej jakies miarowe "stukanie" ;)

A w porównaniu do cementowej lub ceramincznej jakie są różnice "dzwiękowe"?

Gość M@riusz_Radom
Są cichsze to fakt - ale przy dużym deszczu też hałasują. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że dobrze wyciszona blachodachówka, przy założeniu, że nie żałujemy wełny, jest na tyle cicha, że da się komfortowo spać nawet przy większych ulewach.

dachdecker,

jesli dla Ciebie nie ma różnicy w wygladzie ceramicznej od cementowej to sorry ale chyba masz kataraktę

Wynika to z mojego doswiadczenia,pracuje w tym tym zawodzie od 14lat i wszystkie dachy ktore wykonuje sa w okolicach Munich.

Roznice mozna zobaczyc na dachowkach cementowych ktore byly produkowane przed rokiem 1955- 60 gdzie stosowano drobny zwir.Fakture maja bardzo porowata.

Natomiast po obecniej czyli tak od 10 lat nie widze roznicy jakosciowej,chodzi tu o dobra dachowke z obydwu segmentow.

Jesli brac pod uwage dachowki nizszej jakosi z obu segmentow to ceramiczna wypada bardzo kiepsko po kilku latach,nawet z mozliwoscia bardzo szybkiego rozpadania sie.

dachdecker przykro mi to pisac, ale zanim zdecydowalem sie na ceramiczna dobrze przygladalem sie i porownywalem ja z cementowa. Mialem wielka ochote na cementowa (piekny rabat-nieosiagalny przy ceramice) ale jakosc wykonania zdecydowanie przemawia na korzysc ceramiki. Jezeli ty nie rozrozniasz (dekarz) to jest dla mnie ogromne zaskoczenie ,bo ja (laik) ze 100m powiem Ci ktora to cementowa, a ktora ceramiczna. I to niekonicznie musi byc angoba czy glazura.

dachdecker przykro mi to pisac, ale zanim zdecydowalem sie na ceramiczna dobrze przygladalem sie i porownywalem ja z cementowa. Mialem wielka ochote na cementowa (piekny rabat-nieosiagalny przy ceramice) ale jakosc wykonania zdecydowanie przemawia na korzysc ceramiki. Jezeli ty nie rozrozniasz (dekarz) to jest dla mnie ogromne zaskoczenie ,bo ja (laik) ze 100m powiem Ci ktora to cementowa, a ktora ceramiczna. I to niekonicznie musi byc angoba czy glazura.

Bez zbednych emocji ,ja podchodze do tego bardzo chlodno z powodu pracy zwiazanej z tym materialem.

Dziwi mnie takie stwierdzenie bo tylko odbiegaja od nich pokrycia z blachy tytancynku , miedzi i dachowka betonowa miedziowana(powloka miedziana).

Tak dla scislosci napewno uwazam ze sa to pokrycia napewno lepsze od ceramiki i samej betonowej.

Zdecydowana roznica to cena ktora jest zwiazana z procesem wytwarzania.O jakosci moge smialo stwierdzc ze jest taka sama,wiem z autopsji starych dachow i codziennej pracy z nowym materialem.

Widac ze jestesmy bardzo przewrotnym spoleczenstwem szczegolnie kiedy zabieramy sie do bardzo nieobiektywnych ocen nie majac glebszego doswiadczenia o czym mowimy.Przyponina mi sie z tym jeszcze niedawne powszechne stwierdzenie ze, japonskie samochody sa najgorsze bo to jednorazowki.

Pozostawilbym prywatne uprzedzenia i opieral na obiektywnej ocenie zwiazanej z cena ,trwalosci i jakoscia na przestrzeni lat.

My, ze względu na całkowity koszt, w tym dodatków, zdecydowaliśmu się na betonową (IBF). A takie uwagi doświadczonych fachowców [dachdecker]

Jesli brac pod uwage dachowki nizszej jakosi z obu segmentow to ceramiczna wypada bardzo kiepsko po kilku latach,nawet z mozliwoscia bardzo szybkiego rozpadania sie.

są bardzo krzepiące ...