Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramiczna czy cementowa?

Jaki typ dachówki wybrałeś(-aś) do pokrycia dachu swojego domu?  

136 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki typ dachówki wybrałeś(-aś) do pokrycia dachu swojego domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zdecydowanie ceramiczna, a jeśli cementowa tylko dla ceny, jedyną cementową jaką ja uznaje to ten nowy 3-warstowy model Brassa, reszta dla mnie to porażka, ja widze od razu, że to beton. A jak ktoś nie widzi różnicy między Skodą a Mercem, tylko dlatego że jeździ Skodą to jego sprawa.

Według mnie najlepsze to:

- ściany ceramika

- dach ceramika

- okna drewno

itd...

taaa... a baterie w kiblu ze złota...

dachdecker przykro mi to pisac, ale zanim zdecydowalem sie na ceramiczna dobrze przygladalem sie i porownywalem ja z cementowa. Mialem wielka ochote na cementowa (piekny rabat-nieosiagalny przy ceramice) ale jakosc wykonania zdecydowanie przemawia na korzysc ceramiki. Jezeli ty nie rozrozniasz (dekarz) to jest dla mnie ogromne zaskoczenie ,bo ja (laik) ze 100m powiem Ci ktora to cementowa, a ktora ceramiczna. I to niekonicznie musi byc angoba czy glazura.

wygląd z zewnątrz to nie wszystko. bardzo ważny jest skład mieszanki, z której jest wypalona dachówka. mój znajomy kupił okazyjnie ceramikę. po pierwszych mrozach szlag mu ją trafił, w środku był margiel, który nasiąkł wodą i popękał na mrozie.

dachdecker,

z jakimi producentami dachówek masz do czynienia i wg Ciebie które cieszą się najwiekszym wzięciem?

ubek,

obawiam się, że krzepiące uwagi dachdeckera nir tycza sie produktu IBF

z wszystkimi z grupy Lafarge ,Wienerberger Baustoffindustrie AG itp......,oczywiscie oba segmenty ceramika i betomowa.

Tak dla ciekawosci IBF to Ikast Betonvarerfabrik AIS.

wygląd z zewnątrz to nie wszystko. bardzo ważny jest skład mieszanki, z której jest wypalona dachówka. mój znajomy kupił okazyjnie ceramikę. po pierwszych mrozach szlag mu ją trafił, w środku był margiel, który nasiąkł wodą i popękał na mrozie.

Mam nadzieje, ze ma gwarancje. Podejrzewam, ze ktos go oszukal.

Ja na szczescie nie spotkalem sie z takim przypadkiem

Teraz w promocji można kupić dachówkę ceramiczną KORAMIC L15 naturalna czerwień na cały dach w cenie zbliżonej do cementowej BRAASA podwójne S.

Potwierdzam swoje słowa na przykładzie.

Dach 280 m2 bardzo połamany przeliczony na BRAASA podwójne S, EURONIT podwójne S, KORAMIC L15 naturalna ceramiczna. Proporcje cenowe po rabatach to:

BRAAS - 11 500 zł

EURONIT - 9500 zł

KORAMIC ceramiczna - 11 800

Na początku cytat z Dachdekera : Dziwi mnie takie stwierdzenie bo tylko odbiegaja od nich pokrycia z blachy tytancynku , miedzi i dachowka betonowa miedziowana(powloka miedziana). Tyle cytat a prawda jest taka :Braas wprowadził na rynek nowy model dachówki wykonany w innowacyjnej technologii Cisar. Dachówka o nazwie Romańska stanowi przełom w produkcji cementowych pokryć dachowych. Jest to produkt o wyjątkowych parametrach wytrzymałościowych oraz gładkiej, szlachetnej powierzchni.

Dachówka Romańska to efekt zastosowania najnowocześniejszych na świecie rozwiązań w produkcji cementowych pokryć dachowych. Innowacyjna technologia Cisar opracowana została w laboratoriach Braas w Polsce na bazie rozwiązania stosowanego z powodzeniem w Holandii. To jedyna w kraju dachówka cementowa wykonana w trójwarstwowej technologii produkcji.

Na warstwy nowej dachówki Braas składają się:

* barwiony w masie beton o wysokiej wytrzymałości

* nasycona kolorem drobnoziarnista warstwa wygładzająca górną powierzchnię dachówki

* dwukrotnie nakładana powłoka akrylowa Lumino

Jest to po prostu dachówka cementowa z dużo gładszą powierzchnią licową i pisanie o niej powłoka miedziana to chyba nieporozumienie. Ta dachówka ma po prostu kolor miedziany i tyle na ten temat.Piotr

Na początku cytat z Dachdekera : Dziwi mnie takie stwierdzenie bo tylko odbiegaja od nich pokrycia z blachy tytancynku , miedzi i dachowka betonowa miedziowana(powloka miedziana). Tyle cytat a prawda jest taka :Braas wprowadził na rynek nowy model dachówki wykonany w innowacyjnej technologii Cisar. Dachówka o nazwie Romańska stanowi przełom w produkcji cementowych pokryć dachowych. Jest to produkt o wyjątkowych parametrach wytrzymałościowych oraz gładkiej, szlachetnej powierzchni.

Dachówka Romańska to efekt zastosowania najnowocześniejszych na świecie rozwiązań w produkcji cementowych pokryć dachowych. Innowacyjna technologia Cisar opracowana została w laboratoriach Braas w Polsce na bazie rozwiązania stosowanego z powodzeniem w Holandii. To jedyna w kraju dachówka cementowa wykonana w trójwarstwowej technologii produkcji.

Na warstwy nowej dachówki Braas składają się:

* barwiony w masie beton o wysokiej wytrzymałości

* nasycona kolorem drobnoziarnista warstwa wygładzająca górną powierzchnię dachówki

* dwukrotnie nakładana powłoka akrylowa Lumino

Jest to po prostu dachówka cementowa z dużo gładszą powierzchnią licową i pisanie o niej powłoka miedziana to chyba nieporozumienie. Ta dachówka ma po prostu kolor miedziany i tyle na ten temat.Piotr

Drogi Piotrze widze ze nie slyszales o dachowkach MIEDZIOWANYCH.Jest to dachowka pokryta miedzia,chodzi o miedz a, nie kolor.

Jej kolor zmienia sie z czase tak jak czysta blacha miedziana czyli najpierw brazowieje a pozniej zachodzi zielonawa patyna.

Jeszcze raz MIEDZ i to tyle na ten temat.

Oczywiście pod względem ekonomicznym dachówka cementowa lest lepsza bo tańsza.

Poza tym dachówka cementowa jest gorsza od ceramicznej, ponieważ szybciej porasta, częściej zdarza się takiej pękać, i jest zdecydowanie mniejszy wybór wzorów i kolorów. Nie mówię tutaj o Braasie, który moim zdaniem w ogóle zszedł na psy po uruchomieniu polskiej produkcji, a ich ceny to rozbój w biały dzień.

Co do wagi: cementowa jest z reguły lżejsza od ceramicznej (fakty: IBF - 42kg, Koramik L15 - 49,1 kg, karpiówka - 65 kg). Ale zdarzają się wyjątki. Jest taka firma Nibra, produkująca najlepsze dachówki ceramiczne na świecie pod względem jakości i oni mają w swojej ofercie dachowkę wielkoformatową ważącą ok. 33 kg. Podałam wagi na 1 metr kwadratowy.

Ktoś tu wspomniał o blachodachówce. Ja tego nawet nie kwalifikuję do pokryć dachowych dla obiektów mieszkalnych. Nie ma żadnych zalet i nawet tańsze nie jest. Na warsztaty, garaże i hipermarkety można polecić bo jest prosta w ułożeniu, ale dom mieszkalny - NIE! Moja mama ma na swoim domu blachodachówkę ( o zgrozo). Kiedy się tam wprowadziłam to po kilku dniach była dosyć mocna wichura z gradobiciem. Hałas niemiłosierny, ale najgorsze były wibracje tej blachy, generujące dźwięk, który skojarzył mi się z lądującym UFO! To tej pory wspominam czasem jak nam obcy do domu przylecieli.

Przeprowadziłam się pod cementową (w bloku) i jest dużo ciszej. Ale szczytem moich marzeń jest angobowana na brązowo karpióweczka .....

Nie Nelskamp a Nibra. Nibra była do niedawna samodzielną firmą , ale kilka lat temu wchłonęła ją firma Nelskamp. W tej chwili Nibra produkuje dachówki ceramiczne i dalej trzyma się tej nazwy jako marki. Natomiast Nelskamp jest przypisany do dachówki cementowej.

No ale jest częścią firmy Nelskamp.

Nieprawdą jest również to,że cementowa prędzej porasta.

Jak wspomniałam mieszkam w bloku pokrytym dachówką cementową ceglastą. Blok ma trzy lata a od strony północej jest już zielony dach. Żadna ceramiczna dachówka (pomijając naturalną nie pokrytą ani angobą ani glazurą) nie porasta w takim tempie!

A czy to aby na pewno porosty?A może brud?Ja widziałem na osiedlach położonych przy lasach,że w większości przypadków prędzej porastały ceramiczne.

Piszesz pomijając naturalną a Nibra wielkoformatowa jest taką właśnie dachówką.Czyli kiepską wg Ciebie.Według mnie też ,dlatego jej nie kupiłem

Bez sensu dyskusja ale niech Ci będzie. Porosty bo zielonkawe, zresztą zdrapywałam paznokciem, żeby sprawdzić przez okno dachowe podczas nudnego pociągania papieroska :wink:

Natomiast wielkoformatowa z Nibry o której pisałam to model DS5 i występuje ona również w kilku kolorach angoby, np. staroszara, grafitowa, brązowa itd.

Nieprawdą jest również to,że cementowa prędzej porasta.

Jak wspomniałam mieszkam w bloku pokrytym dachówką cementową ceglastą. Blok ma trzy lata a od strony północej jest już zielony dach. Żadna ceramiczna dachówka (pomijając naturalną nie pokrytą ani angobą ani glazurą) nie porasta w takim tempie!

tempa to ja nie znam, ale wiem że po kilku latach, wszystkie dachy wyglądają jednakowo. Koło mnie jest ulica przy której rosną drzewa iglaste i wszyściuteńkie dach, jak jeden mąż - od creatona, przez braasa do blachy - są ZIELONE!

Wybraliśmy cementową firmy Nelskamp, kolor szary łupek, ze względu na :

-kolor -inni go nie mieli, również w ceramice, dostępne sa tylko grafity

-cenę, tansza od Braasa, na poziomie Euronitu

-jakość, moim zdaniem lepsza od Braasa, produkcja w Berlinie

-fakturę, jest matowa, a nie błyszczaca jak ceramika i o to nam chodziło, wygląda podobnie do (nie śmiejcie się) kamiennego łupka.

Zaznaczam, ze nei mam nci przeciwko ceramice, tyż dobra.