dop729 07.04.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Proszę o wyjaśnienie przepisu, ktory mówi: Bez zezwolenia można budować budynki gospodarcze,wiaty, altany o powierzchni zabudowy do 10m.kw. UWAGA. Takich obiektow nie może być więcej niż 2 na każde 1000m.kw. działki. Posiadam działkę o powierzchni 5100m.kw. Czy mogę postawic na niej jeden budynek gospodarczy o powierzchni 50m. kw. A jeżeli nie to w jaki sposób można wykorzystać ten przepis? Uszanowania dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.04.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 w jaki sposób można wykorzystać ten przepis? Dokładnie tak jak napisałeś na samym początku: Bez zezwolenia można budować budynki gospodarcze,wiaty, altany o powierzchni zabudowy do 10m.kw. UWAGA. Takich obiektow nie może być więcej niż 2 na każde 1000m.kw. działki. Czyli mając 5100 metrów możesz postawić 10 osobno stojących budynków gospodarczych, wiat, altan z których żadna nie może przekroczyć powierzchni 10m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.04.2005 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 A jeżeli nie to w jaki sposób można wykorzystać ten przepis? Postawić wszystkie 10 budek obok siebie i zrobić między nimi przejścia - "drzwi w drzwi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 07.04.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Polak potrafi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 07.04.2005 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 w jaki sposób można wykorzystać ten przepis? Dokładnie tak jak napisałeś na samym początku: Bez zezwolenia można budować budynki gospodarcze,wiaty, altany o powierzchni zabudowy do 10m.kw. UWAGA. Takich obiektow nie może być więcej niż 2 na każde 1000m.kw. działki. Czyli mając 5100 metrów możesz postawić 10 osobno stojących budynków gospodarczych, wiat, altan z których żadna nie może przekroczyć powierzchni 10m2 Dzięki za zaiteresowanie się moim tematem Więc według ciebie mogę postawić tylko rząd budynków gospodarczych stykających sie ze sobą bokami lub ewentualnie bokami i tyłami. Proszę powiedz mi, czy opierasz swą opinię na własnych doświadczeniach ,czy na interpretacji specjalistow od prawa budowlanego z którymi się spodkałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.04.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 wowka ma rację. nie mozesz postawic jednego duzego ale jedynie kilka małych (do 10m2 każdy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.04.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 i oczywiście wymaga to zgloszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 07.04.2005 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 i oczywiście wymaga to zgloszenia Dzięki za fachową poradę i jeszcze jedna prośba czy te budynki mogą mieć jedną lub więcej wspólnych ścian i do jakiej wysokości mogą być zbudowane. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.04.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 nie okreslaja tego przepisy.ale te budynki godspodarcze są wymienione razem z altanami i wiatami więc nie sadzę, że ktos pozwoli wybudować wiecej niz jedną kondygnację.Co do wspólnych scian - wiem ze przepisy mozna interpretowac przeroznie ale w tym wypadku mysle, ze nie moga sie stykać tworząc jeden budynek. najlepiej zapytac w swojej gminie co przepuszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 11.04.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 A możesz powiedzieć PO CO chcesz (może musisz) kombinować z wiatami po 10m2 ? Może i odpowiedzi będą mądrzejsze. Dlaczego nie możesz po prostu postawić budnku gospodarczego 50m2 z pozwoleniem ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 11.04.2005 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 A możesz powiedzieć PO CO chcesz (może musisz) kombinować z wiatami po 10m2 ? Może i odpowiedzi będą mądrzejsze. Dlaczego nie możesz po prostu postawić budnku gospodarczego 50m2 z pozwoleniem ? pozdr Takie budyneczki można budować na zgłoszenie. Plany , załatwianie zezwoleń ,projekty.aktualizacje kosztują mnóstwo czasu i pieniędzy. Tak naprawdę to mnie przeraża. Gotowe projekty nie pasują mi a indywidualny projekt jest chyba drogi.Tak naprawdę to chciałbym postawić budynek gospodarczy do 60 m2.sposobem gospodarczym.Jeżeli wiesz co trzeba zrobić aby uzyskać na to pozwolenie to proszę napisz. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 11.04.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 A czy do tych nazwijmy to ogólnie "konstrukcji" odnoszą się te same przepisy odnośnie odległości od granicy działki?Czy mogę cos takiego grzmotnać w granicy z sąsiadem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 11.04.2005 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 A czy do tych nazwijmy to ogólnie "konstrukcji" odnoszą się te same przepisy odnośnie odległości od granicy działki? Czy mogę cos takiego grzmotnać w granicy z sąsiadem? Pozdrawiam W biurze projektowym powiedzieli że w granicy nie można ale spróbuj w ten sposob "7.Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem par. 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli: 1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagopodarowania terenu bądź 2) ściana zewnętrzna bez otworów budynku wznoszonego będzie usytuowana w odległości nie mniejszej od granicy z sąsiednią działką niż najbardziej do granicy zbliżony punkt ściany zewnętrznej budynku istniejącego, znajdującej się w odległości mniejszej niż 3 m, a wznoszony budynek będzie: a)usytuowany w prostopadłym do granicy pasie terenu, o szerokości wyznaczonej przez część budynku istniejącego, położoną w odległości do 3 m od granicy, b) miał wysokość nie większą niż ma budynek istniejący w odległości do 3 m od granicy." Jednym słowem, ścianą bez okien można się zbliżyć na tą samą odległość jaka dzieli sąsiada od naszej granicy, co istotne, nie potrzebujemy jego zgody. Jeśli zaś jesteśmy zaintersowani wybudowaniem ściany z otworami, to obowiązuje nas pkt 3 z par. 12 , o odsunięciu się o 4 metry od granicy ścianą z otworami. Należy pamiętać, że okapy dachu nie mogą zmniejszać odległosci więcej niż o 0,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.04.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 dop 729, juz masz nieaktualne przepisy, to przepis po uaktualnieniu : 3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.4. Jeżeli na sąsiedniej działce:1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,2) bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 11.04.2005 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Dzięki za uaktualnienie tego przepisu. Powiedz mi proszę czy w mojej sytuacji gdy sąsiad ma od mojej granicy postawiony budynek o długości 15m, bez okien,w odległości 1,5m od mojej granicy to czy ja mogę postawić budynek gospodarczy w odległości 2m od jego granicy . Oczywiście nie tak długi. Moja działka ma 28m szerokości. budowałbym w lini prostej budynku drugiego sąsiada. POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 12.04.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 I tu jest przykład polskiego prawa.Zgodnie z interpretacją przepisów nie można postawić budynku w odległosci 2 m. od granicy. Można 3 metry, 1,5 lub w granicy.Niemniej jeżeli będziesz kombinował z budową kilku budynków po 10m.kw. to spróbuj na zgłoszeniu umieścić je w odległości 2 m. od granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 12.04.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 A możesz powiedzieć PO CO chcesz (może musisz) kombinować z wiatami po 10m2 ? Może i odpowiedzi będą mądrzejsze. Dlaczego nie możesz po prostu postawić budnku gospodarczego 50m2 z pozwoleniem ? pozdr Takie budyneczki można budować na zgłoszenie. Plany , załatwianie zezwoleń ,projekty.aktualizacje kosztują mnóstwo czasu i pieniędzy. Tak naprawdę to mnie przeraża. Gotowe projekty nie pasują mi a indywidualny projekt jest chyba drogi.Tak naprawdę to chciałbym postawić budynek gospodarczy do 60 m2.sposobem gospodarczym.Jeżeli wiesz co trzeba zrobić aby uzyskać na to pozwolenie to proszę napisz. pozdrowienia Hm, poradzę Ci tyle że ja zrobiłem po bożemu i nie wyglądało tak tragicznie. Trwało niedługo a nawet bardzo krótko, niecały miesiąc. Zgłoszenie chyba trwa 30 dni. kosztowało mnie to: - projekt - tu jest ból jak Ci gotowiec nie pasuje. Ale i indywidualny nie powinien pogrążyć, w końcu to gospodarczy a nie dom. - jakieś uzgodnienia z wodociągami itd. 50zł - nie pamiętam czy były znaczki skarbowe, dorzuć 10zł - kilka przejazdów między urzędami BTW: nie sądzę żeby kombinacja z 5 wiat odpowiadała Ci bardziej niż przeciętny gotowiec pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts