Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany z MAX ile ocieplać?

Recommended Posts

Zastanawiam się nad wyborem technologii ściany w moim domu, myślałam o MAX i ociepleniu może 11 cm styropianu chyba wystarczy ? a może lepiej byłoby wełną?? :-?

Jeśli MAX to gdzie najlepiej kupować.. jestem z okolic Krakowa (zachód)..

a może POROTHERM...zależy mi żeby dom był ciepły

z góry dziekuję za rady :lol:

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile ocieplenia to było na forum, oj było.

Przeczytaj to dopiero zgupiejesz.

Dla równowagi do poprzednich postów. 25 cm styropian. Co na niego stracisz, oddadzą Ci przy wielkości pieca, grzejników, składu opału itp.

Po prawdzie to się liczy, przy prostym zwrocie (ile ciepła Ci ucieknie przez jakie ściany, okres zwrotu nakładów po 5 latach), to od 10 do 20 cm. Zależy to czym będziesz ogrzewała. Najcieniej to (podaję w kolejności): odpady drewna, drzewo iglaste, drzewo liściaste (to też nie tak bardzo, powinno się palić suchym drzewem, czyli pociętym i sezonowanym dwa lata, do wilgotności ~20%, jak policzysz koszt takiego magazynu to ta wyliczanka się trochę zmienia), miał, ekogroszek, pompa ciepła (i tu znowu jak uwzględnisz koszty inwestycji to przesuni Ci się na ostatnie miejsce), węgiel, gaz ziemny, olej opałowy, elektryczność, gaz płynny. Im bliżej do początku, czyli 10 cm. Przy końcu 20 cm. Pamiętaj też, że MW pracuje. Gdy w 95 roku ocieplałem chałupę matki to opłacalna grubość przy gazie była 5 cm. Jak by teraz mama wyglądała, gdybym tyle położył. Gdy się liczy pełną stopę zwrotu, czyli o ile mniej wydasz gdy położysz więcej styropiny to wszędzie zbliżamy się do 20 cm. (Poczytaj sobie wszystkie posty Jeziera, on bardzo ładnie to uzasadnia). Na początek starczy.

W budmecie na Lipińskiego mają MAXa w promocji po 1.60 brutto (chyba z Leiera) http://www.budmet.com/ Przy większej ilości transport tak do 20 km w cenie.

Ja mam w projekcie 12 cm ocieplenia, znajomy dał 10 ale pali drewnem z własnego lasu :) Jeżeli masz zamiar ogrzewać gazem to zdecydowanie 12 cm.

Jak my byliśmy na tym etapie, to mąż wziął ksiażkę telefoniczną i obdzwonił tyle hurtowni ile Mu w oko wpadło i przez telefon negocjował ceny.

Thermopor przyjechał do nas ze Śląska i nawet nie wiem czy transport nie był za darmo.

Warto spróbować tej metody.

Teraz w taki sam sposób kupiliśmy płytki do łazienki.

W Krakowie cena z kosmosu, w Sosnowcu o 40% taniej.

• 3 weeks później...
  • 7 months później...

ble ble ble, znowu gadanie co było pierwsze, czy jajko, czy kura, ktoś poleca na podłoże bardzo dużu styropianu, a na skosy tylko 15 cm, ja miałem w projekcie 24 cm detomuy komórkowego +12 cm styro, zamieniłem na 29 cm maxa i 10 styro, to w zupełnoci wystarczy, a może jest lepsze od pierwotnej wersji,

ludzie.... przez same ściany naprawdę nie uchodzi wbrew pozorom najwięcej ciepła, są ważniejsze rzeczy

kurde, kiedyś ludzie budowali z samej cegły i nie mieli takich problemów, teraz to jest dopiero żądanie- DOM PASYWNY- przy pierwszym lepszym poważnieszym problemie takie sprawy zejdą na daleki, daleki plan dalszy :( pozdrowionka