Kama z Krakowa 08.04.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Zastanawiam się nad wyborem technologii ściany w moim domu, myślałam o MAX i ociepleniu może 11 cm styropianu chyba wystarczy ? a może lepiej byłoby wełną?? Jeśli MAX to gdzie najlepiej kupować.. jestem z okolic Krakowa (zachód).. a może POROTHERM...zależy mi żeby dom był ciepły z góry dziekuję za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 08.04.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 08.04.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Jak dasz maxa , a na to 12 cm wełny lub styropianu to będzie super. Choć tak naprawdę to i 15 nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 08.04.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Ile ocieplenia to było na forum, oj było.Przeczytaj to dopiero zgupiejesz.Dla równowagi do poprzednich postów. 25 cm styropian. Co na niego stracisz, oddadzą Ci przy wielkości pieca, grzejników, składu opału itp.Po prawdzie to się liczy, przy prostym zwrocie (ile ciepła Ci ucieknie przez jakie ściany, okres zwrotu nakładów po 5 latach), to od 10 do 20 cm. Zależy to czym będziesz ogrzewała. Najcieniej to (podaję w kolejności): odpady drewna, drzewo iglaste, drzewo liściaste (to też nie tak bardzo, powinno się palić suchym drzewem, czyli pociętym i sezonowanym dwa lata, do wilgotności ~20%, jak policzysz koszt takiego magazynu to ta wyliczanka się trochę zmienia), miał, ekogroszek, pompa ciepła (i tu znowu jak uwzględnisz koszty inwestycji to przesuni Ci się na ostatnie miejsce), węgiel, gaz ziemny, olej opałowy, elektryczność, gaz płynny. Im bliżej do początku, czyli 10 cm. Przy końcu 20 cm. Pamiętaj też, że MW pracuje. Gdy w 95 roku ocieplałem chałupę matki to opłacalna grubość przy gazie była 5 cm. Jak by teraz mama wyglądała, gdybym tyle położył. Gdy się liczy pełną stopę zwrotu, czyli o ile mniej wydasz gdy położysz więcej styropiny to wszędzie zbliżamy się do 20 cm. (Poczytaj sobie wszystkie posty Jeziera, on bardzo ładnie to uzasadnia). Na początek starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 09.04.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 max 29 i 12cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piplape 09.04.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 W budmecie na Lipińskiego mają MAXa w promocji po 1.60 brutto (chyba z Leiera) http://www.budmet.com/ Przy większej ilości transport tak do 20 km w cenie. Ja mam w projekcie 12 cm ocieplenia, znajomy dał 10 ale pali drewnem z własnego lasu Jeżeli masz zamiar ogrzewać gazem to zdecydowanie 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 09.04.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Jak my byliśmy na tym etapie, to mąż wziął ksiażkę telefoniczną i obdzwonił tyle hurtowni ile Mu w oko wpadło i przez telefon negocjował ceny.Thermopor przyjechał do nas ze Śląska i nawet nie wiem czy transport nie był za darmo. Warto spróbować tej metody. Teraz w taki sam sposób kupiliśmy płytki do łazienki.W Krakowie cena z kosmosu, w Sosnowcu o 40% taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 12.04.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Na MAXa 29 cm daj 12 cm styropianu.My tyle dalismy i jestesmy po pierwszej zimie.Dobrze trzyma cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.04.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 W którymś z poprzednich Muratorów, było iż od 8cm -> do 15cm i że jak wiecej to są problemy z mocowaniem, czy czymś tam innym. Wiec tak jak poprzednicy proponuję 12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakauer 12.04.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 max 19 cm + 15 cm styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltan1 14.04.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Witam Max 24 cm + 15 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 15.04.2005 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 daj 25cm styropianu to dom będzie się ogrzewał oddechem mieszkańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 02.05.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Przy 8 gościach i - 5 st. na dworze (dom prawidłowo zrobiony, to nie tylko ściany), to powyższy post jest prawdziwy. Temperatura powinna rosnąć (w domu też nie tylko na przyjęciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 02.05.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Przy 8 gościach i - 5 st. na dworze (dom prawidłowo zrobiony, to nie tylko ściany), to powyższy post jest prawdziwy. Temperatura powinna rosnąć (w domu też nie tylko na przyjęciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 23.12.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 ja daje 29 +10 styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.12.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 max29 i 12 cm styropianu jest OK na podłodze 10cm styropianu na przekładke i na stropie 15cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 24.12.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 normalnie zgaduj-zgadula! z ta gruboćią styropianu!!!! lamda ma być <0.3 mam program do przeliczania przegród Mogę podeslać to sobie sam przeliczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 24.12.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 przeslij mi ten programik prosze na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 25.12.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 ble ble ble, znowu gadanie co było pierwsze, czy jajko, czy kura, ktoś poleca na podłoże bardzo dużu styropianu, a na skosy tylko 15 cm, ja miałem w projekcie 24 cm detomuy komórkowego +12 cm styro, zamieniłem na 29 cm maxa i 10 styro, to w zupełnoci wystarczy, a może jest lepsze od pierwotnej wersji, ludzie.... przez same ściany naprawdę nie uchodzi wbrew pozorom najwięcej ciepła, są ważniejsze rzeczy kurde, kiedyś ludzie budowali z samej cegły i nie mieli takich problemów, teraz to jest dopiero żądanie- DOM PASYWNY- przy pierwszym lepszym poważnieszym problemie takie sprawy zejdą na daleki, daleki plan dalszy pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 25.12.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 jajcekwyśle to póżniej albo jutro rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts