Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie proporcje w murze dwuwarstwowym?

Felek

Recommended Posts

Mam juz dzialke i jestem na etapie jej uzbrajania, stoje wiec przed chyba najtrudniejsza decyzja a mianowicie z czego i jak budowac. Wstepnie mysle o scianie dwuwarstwowej z Porothermu + welna min. Jakie jednak zachowac proporcje, czy lepiej jest wymurowac grubszy mur (30cm) i dac mniej welny (10cm) osiagajac wsp. U=0.25, czy tez moze lapiej zastosowac 25+15 osiagajac U=0.22. A moze w ogole zastosowac inne proporcje, lub BK zamiast Porothermu osiagajac cienszy mur z lepszym U. Jakie wy zastosowaliscie proporcje? Jaka jest optymalna szerokosc cegiel lub bloczkow w scianie dwuwarstwowej. Prosze o komentarze dotyczace zarowno Porothermu jak i BK bo problem jest przeciez podobny.

Ten temat jest wałkowany dosyć często - przeszukaj forum, a znajdziesz sporo wątków takich jak chociażby ten: http://www.forum.murator.com.pl/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic=2430&forum=36&start=0

BTW. Na twoje pytanie w zasadzie nie ma zadowalającej odpowiedzi. Róznice w eksploatacji ścian jedno i dwuwarstwowych, z BK, czy Porothermu, ocielonych wełną czy styropianem są niewielkie. Zawsze będziesz miał wsp.U <0.2-0.3>. Dużo zależy od detali - ocieplenia nadproży i wieńców, rodzaju stolarki, izolacji dachu i posadzki, wentylacji, itp...

PS. Ja bym dał więcej izolacji niz muru - pamietaj 10 cm styropianu = 120 cm muru z litej cegly.

Ja nie widzę sensu dawanie materiału przeznaczonego do budowy ścian jednowarstwowej na ścianę dwuwarstwową albo ściana jednowarstwowa z porotermu albo dwuwarstwowa z ceramiki zwykłej + ocieplenie. ścianę nośną musi przeliczyć Ci projektant uwzględniając obciążenia budynku. Proponuję takie rozwiązanie pustak uni 25cm + 15cm ocieplenia lub pustak max 19cm + 15cm ocieplenia. Im cieńszą ścianę zrobisz to uzyskasz większą powierzchnie użyktową w domu i zużyjesz mniej materiałów.

Pozdrowienia.

Też planowałem porotherm+ styropian. Jednak porotherm jest droższy, a przy ścianie dwuwarstwowej parametry cieplne cegły nie są tak istotne. W ostateczności dałem tradycyjnego maxa (29cm) + planuję 12 cm styropianu. I takie rozwiązanie rekomenduje. Co do grubości ścian - to zalezy jaki masz projekt - za cienka ściana to tez nie dobrze.