Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić...wyciąg / wentylacja...bo mam jedną rurę...???

Recommended Posts

Witam! Chciałbym, żebyście mi doradzili:

Najpierw opiszę Wam trochę:

W domu mam salon i kuchnię połączone. Mam problem z wentylacją / wyciągiem. W salonie stoi kominek, do którego dostarczane jest od dołu powietrze. Na suficie w okolicach kominka jest kratka wentylacyjna. Więc jest OK.

W kuchni natomiast (tzn. bardziej wnęce kuchennej) mam doprowadzone przez strop rurą spiro dojście wentylacyjne. W projekcie służyło to do podłączenia okapu. I właśnie tu się pojawia mój problem. Mianowicie, czy:

1. Opisaną rurę spiro zakończyć kratką wentylacyjną, a w okapie nad płytą elektryczną zastosować filtr węglowy.

2. Opisaną rurę spiro zakończyć kratką wentylacyjną, a za okapem wywalić kanał wentylacyjny przez ścianę na zewnątrz i zakończyć kratką.

3. Okap podłączyć do rury spiro i wyjść z założenia, że do wentylacji całego pomieszczenia (salon+kuchnia) wystarczy kratka w okolicach kominka.

Jakie rozwiązanie uważacie za najlepsze. Czy przebicie dziury przez ścianę nie będzie wyziębiać kuchni? Jak byście zrobili u siebie? Dodam tylko, że elewację mam już wykończoną, strop i dach zrobiony, tak więc jakieś poważniejsze zmiany nie wchodzą w grę.

Czekam na Wasze podpowiedzi. Byle dość szybko.

Pozdrawiam,

Tommco

Wybrałbym wariant 2.

Włączenie okapu następuje żadko - przede wszystkim gdy będziesz gotował coś o mniej przyjemym zapachu. Wtedy wystarczy filtr węglowy do oczyszczenia powietrza.

Możesz jeszcze spróbować jednego rozwiązania - podłączyć gdzieś wyżej wentylacje i okap w jedną rurę spiro - pod ostrym kątem - trójnik ale pod ostrym kątem. Mam tak u siebie, wentylacja działa ok. a jak włączę okap to nie mam cofki przez wentylację.

Nie w twoim wariancie 3 chciałeś zrezygnować z wentylacji kuchni - a to jest dużym błędem. Lepiej mieć wentylacje ( obowiązkowa ) niż okap z wyciągiem ( nie ma obowiązku).

Ja pisałem o możliwości połączenia wentylacji i okapu do jednej rury.

Trzeba to zrobić wyżej - gdzieś na strychu, i tak aby okap nie wdmuchiwał smrodów z powrotem do wentylacji.

:wink:

Wersję 1 ma większość ludzi mieszkających w blokach i wielu mieszkających w domkach - i da się z tym żyć, praktycznie nikt na to nie narzeka

Wersja 2 jak masz elewację zrobioną na gotowo chyba nie wchodzi w rachubę - przynajmniej ja bym nigdy nie pruł tynku zewnętrznego z takiego powodu bo zawsze będzie już widać

Wersja 3 jest całkowicie niedopuszczalna i niebezpieczna.

Zatem wybierz wersję 1. :wink:

Tommco

wg mnie:

1) mozna zrobic

2) jest niedopuszczalny

3) najsensowniejszy jesli tak wykombinujesz ze podlaczysz okap i umiescisz kratke na rurze spiro. Ja mam tak zrobione ale wejscie do kanalu wentylacyjnego mam poziomo (w scianie) a nie w suficie.

pamietaj o nawiewie!

sporo informacji ntt jest w ostatnim numerze Ladnego Domu - wszystko o wentylacji grawitacyjnej.

mozna podlaczyc okap i do kanalu i jednoczesnie umiescic w nim kratke - taka jest idea. Kratka powinna byc pod wejsciem okapu do kanalu. Poza tym okap umieszczony blisko kanalu, bez poziomych odcinkow, bedzie dzialal bardzo podobnie do kratki (moze wtedy moznaby z niej zrezygnowac?) o ile nie bedzie stwarzal powietrzu zbyt duzych oporow (wtedy trzebaby chyba zrezygnowac z filtra w okapie) oraz przy odpowiednio wydajnym nawiewie (nawiewniki w scianach lub oknach).

Mam wieksze doswiadczenia w wentylacji mechanicznej wiec to tylko moje przemyslenia. Jak to zrobic w twoim przypadku trudno mi powiedziec bo nie wiem jak to dokladnie u ciebie wyglada.

zajrzyj jeszcze tu:

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/0,61609.html

tom sayer Sytuacja jest taka (nie zwracaj uwagi na bałagan):

http://tommco.photosite.com/~photos/tn/11_348.ts1101484912000.jpg

Ta rura spiro, która wychodzi z sufitu w rogu kuchni wg projektu miala być podłączona do okapu. Płyta elektryczna z okapem będzie umieszczona tu gdzie są wyżej kafelki na tej ścianie:

http://tommco.photosite.com/~photos/tn/131_348.ts1095078784000.jpg

Szczerze mówiąc nie wiem, jakbym mógłrozwiązać to, żeby kratka była niejako przed podłączeniem okapu. Dotychczas chciałem zrobić zabodowę z płyty g-k pod sufitem, w której ukryłbym podejście do okapu.

Jeśli chodzi o nawiewniki to nie są przewidziane :oops: Dlaczego nie było ich w projekci kurcze bele...? Jakby co, to będę musiał chyba w oknach robić, czy dobrze myślę? To może sprawdzę, czy ten wywiew (spiro) to ma cug, żeby się nie okazało, że tylko zasysa powietrze... :(

I co ja mam teraz robić... :(

Pozdrawiam

Tommco

wg mnie nie byloby problemu ...

zabudowa powinna miec wysokosc kratki + srednica rury do okapu. w miejscu gdzie wychodzi rura - (prawde mowiac w "teorii wentylacji" to tez kucha bo wentylacja powinna byc po przeciwnej stronie okna) - najpierw zrob odejscie do okapu a ponizej tego odejscie kolano do kratki. Jesli kratka bedzie miala pochylona w dol "zaluzje" to utrudni to dodatkowo wydostawaniu sie powietrza z okapu spowrotem do kuchni.

Jak to wszytsko zabudujesz to juz twoja fantazja. U ciebie nie jest wysoko wiec moze udaloby sie to wszystko schowac za meblami? Do kratki jednak powinnien byc swobodny dostep powietrza.

co do nawiewu ... jesli nie masz nawiewnikow to mozna korzystac z rozszczelniania okien, podciec w drzwiach itp (duzo znajdziesz wlasnie w artykule w LD, ktory podalem , choc tam sa bardzo mocno lansowane nawiewniki). Jesli juz masz okna i nie masz scian trojwarstwowych to najlepiej chyba zrobic nawiew przez sciane pod oknami. Zrezygnuj z nich w lazienkach jesli drzwi lazienkowe umozliwia odpowiednia wymiane powietrza.

moznaby duzo pisac ... ale nie chce tu przepisywac artykulow :) wiec ogolne zasady wentylacji naturalnej (grawitacyjnej) doczytaj sobie u zrodla.