Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARAPET w kuchni, parapety kuchenne

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas blat kuchni w miejscu parapetu jest szerszy i tworzy jedną płaszczyznę. Jest to wygodne bo żadne paprochy nie wchodzą między blat i parapet.

Wszystko zależy na jakiej wysokości wypada parapet i jak planujecie wys. blatu. U nas to wypadło na 100 cm i jest to świetna wys. blatu, oboje mamy powyżej 170 cm i przy pracach kuchennych nie boli nas kręgosłup.

Ale gdyby blat miał być niżej, to jestem za opcją kafelkową, łatwiej uszczelnić takie połączenie i chyba ładniej wygląda.

• 5 months później...

Kuchnia ma 2 okna.I nie może się doczekać parapetów z firmy Natura.

Jedyne wyjście to chyba zamontować parapety kamienne.

Tylko jaki kolor wybrać,zważywszy,że szafki bedą jasnożółte-stat Ikea

http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=19&productId=45498&langId=-27&parentCats=10110*10652

a uchwyty metalowe.Blat- "aluminium".Płytki prawdopodobnie ecru z paskiem mozaiki wielokolorowej-żółcie,bęże,brązy.

Ściany jasno beżowe,ale o odcieniu szaro chłodnym. :o

Parapety oprócz tego,ze się stykać będą z oknami -ciepły brąz,to będą przy tych płytkach ecru.

Ten kamień to lepszy,żeby był szary czy ecru?

Pomóżcie,bo jajko zniosę z tego wybierania.

Jestem elastyczna i mogę zmienić ew. te płytki, np. na zwykłe 10X10 w jednolitym kolorze.Tylko jakim?

W salonie który jest przy kuchni parapety są drewnianie w kolorze brązowym.

Dla mnie jasny parapet stopi się z resztą :roll:

http://www.ikea.com/PIAimages/40907_PE135039_S3.jpghttp://dolasie.photosite.com/~photos/tn/47_348.ts1128831200000.jpg

My też mamy konglomerat - parapety są jasne, blaty takie będą również, a fronty planujemy podobnie jak ma Nina Mirgos :D

Tu jasność - tam jasność - dla mnie osobiście za dużo tej jasności, jakiś kontrast by się przydał - takie jest moje zdanie.

Moja kuchnia też będzie jasna- fronty z litego drewna - white oak.

Ideałem dla mnie byłby szary granit typu Kashmir white, ale cena jest przerażająca:( Przy 5 metrowym blacie różnica w cenie między granitem tańszym a droższym jest duża.

Dlatego się waham. Tańszy szary to oczywiście nasz granit strzegomski, ale dla mnie ma za "gruby wzór", no i zdarzają się brzydkie "myszki"białe czy czarne. Dlatego zdecyduję się chyba na chiński granit "yellow rock", b. ładny, drobny wzór, o beżowym odcieniu z dorbnymi szarymi plamkami. I co najważniejsze 350 zł za m kw., a nie powyżej 800.

Z tego samego kamienia będę też mieć parapety, które będą na równi z blatem.

• 1 year później...
Pod oknem będą szawki i blat roboczy, ale nie wiem czy mi wyjdzie okno na równo z blatem, bo dość wysoko jest to okno a i tak już je troszkę zamówiłam wyższe. Teraz mi jest ciężko obliczyć, bo dopiero będzie chudziak, potem podłogówka i płytki więc dokładnej wysokości nie mam. I dlatego chciałabym zobaczyć zdjęcia okna bez parapetu obrobione drewnem lub płytkami.