Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARAPET w kuchni, parapety kuchenne

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałam plan identyczny z Twoim - zrobić parapetoblat i tak samo wybił mi go z głowy facet, który robił mi kuchnię. Z tym że blat ten miał spełniać u mnie rolę stołu w kuchni. Pan od kuchni uzmysłowił mi, że stół będzie za wysoki dla zwyczajnych krzeseł a za niski dla hokerów. Zrobiłam parapet oddzielnie i stół oddzielnie, ale wszystkie płaszczyzny - blaty, parapet i stół z jednego "materiału" i wygląda fajnie.

Nie przejmuj się koniecznością zmiany planu, za jakiś czas nie będziesz nawet o tym pamiętać :wink:

Powodzenia!

Kurde jakos nie moge sobie wyobrazic parapetu nad blatem...A jesli juz tak zostanie to jaki kolor zrobic taki jak blat czy inny???? Masakra jakas!:) Poradzcie mi cos prosze!!!!!!!

Spokojnie :D

Miałam tak w poprzedniej kuchni - blat był ciemno-szary a parapet biały.

Wyglądało dobrze: blat nawiązywał do mebli a parapet do okna i wszystko pasowało.

• 4 weeks później...
prosze o pomoc zamówiłam meble pod zabudowe do kuchni , mam jednak problem ze stolikiem.W kuchni są drzwi balkonowe 90i przy tym okno, chciałam a blatu takiego jak pod zabudowę zrobic parapet i wyciągnąc go w naroznik kuchni jako stół ale w żaden sposób nie moge dopasowac kształtu tego stolika i parapetu czy macie jakies pomysły a może gotowe zdjęcia

A pomyslałaś o wysokości tego stolika i jego funkcjonalności? Nie wiem na jakiej wysokosci masz mieć ten parapet, u mnie jest on wyżej niż blat w kuchni, a tym samym stół i ktoś mi uświadomił, że robiąc razem stolik z parapetu nie znajdę do niego krzeseł bo hokery będą za wysokie, a zwykłe krzesła za niskie. Radzę przemyśleć sprawe.

chciałam a blatu takiego jak pod zabudowę zrobic parapet i wyciągnąc go w naroznik kuchni jako stół ale w żaden sposób nie moge dopasowac kształtu tego stolika i parapetu czy macie jakies pomysły a może gotowe zdjęcia
A z czym masz konkretnie problem? Jakiż to zawiły kształt powoduje, że nie można go wykonać. A może być rzuciła schematem jak to ma być umieszczone.

• 6 months później...

Miało byc tak : blat i parapet jednocześnie równo na jednym poziomie, czyli blat wchodzący w okno

Zamawiając blat kuchenny ( szer. standard 60 cm) dowiedziałam się wczoraj,

że należałoby zamówić ten kawałek na dł. całej ściany ( 3 m) o szer. 90 cm, koszty blatu zwiekszają się wtedy o 100 %.

Dla zasady nie zapłacę tyle za coś takiego.

Ma ktoś jakieś rozwiązanie tego problemu ?

Miało byc tak : blat i parapet jednocześnie równo na jednym poziomie, czyli blat wchodzący w okno

że należałoby zamówić ten kawałek na dł. całej ściany ( 3 m) o szer. 90 cm, koszty blatu zwiekszają się wtedy o 100 %.

Nie wiem jaki głęboki ma być ten parapet ale mnie sie nasuwa jedno - zmniejszyc głębokość szafek. One i tak standardowo są płytsze niż 60 cm więc może nie będzie dużej straty.

lamia

my właśnie mieliśmy taki sam problem, ale pan który robi nam kuchnię, aby nie naciągać nas na koszty, zaproponował, że ten kawałek , który idzie w okno zamiast parapetu zrobi osobno z blatem, ale skręci go z blatem tak, że nie będzie śladu łączenia. Nie wiem czy jasno to przedstawiłam, ale myślę , że rozumiesz o co chodzi?

Pozdrawiam

Beata

nie rozumiem tesktu "dla zasady nie zapłacę" - chcesz meić blat i parapet z jednego kawałka materiału, to musisz zapłacić za cały wykorzystany materiał. nie za ten co bedzie leżał efektynie na blato-parapecie.

ja chciałam tak miec i byłam tefo swiadoma, ze płace sporo drożej. ale zalezało mi żeby nie było łączeń, bo jednak skoro to blat-patapert, to oznacza ze pod oknem i każde łączenie bedzie widoczne.

ja mam blat z granitu, zapłąciłam za cały materiał i nawet ścinki dostałam :-D już małż kombinuje co z nich zrobic :roll: