RB 09.04.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Kto chował instalacje c.o. w ścianach swojego domu i przy jakiej grubości tych ścian. Chciałem schować te instalacje w ściany ale jeden instalator zasiał ziarno niepewności, do niego ostatnio dołączył się głos Teścia - że to jest podcinanie budynku. Kierownik budowy i projektant z biura powiedzieli, że można. Ściana jest z Maxa 29cm, bruzdy w praktyce wychodzą na głębokości 5cm. Jestem w kropce i czekam na wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.04.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 a dlaczego nie w wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 09.04.2005 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Gdyż chcę mieć możliwość ewentualnego zlokalizowania nieszczelności instalacja w rurach miedzianych łączonych poprzez lutowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.04.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 a dlaczego w miedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.04.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 pomijajac pytania dlaczego U tesciow w domu z 1937 roku cala instalacja jest w scianach, zaglebiona dosc znacznie gdyz w trakcie budowy juz bruzdy pozostawiano i mimo pocienienia sciany chalupa wojne przezyla, jedno uderzenie bomba w naroznik i jakos sie nie zlozyla jak domek z kart w wyniku takiego pocienienia sciany - sadze ze mozesz bruzdy kuc i spac spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 09.04.2005 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 !950-bo mam te rury już kupione przed 1maja zeszłego roku. Jareko- wiem, że na Ciebie można zawsze liczyć. Mój Teściu powiedział już wcześniej, że przedtem robiono grubsze ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.04.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 RB - Pytanie - ile kondygnacji ma twoja chalupa? 5? Czy wiecej? Jak sadze maksimum dwie plus uzytkowe poddasze a tu Max jakby mial 25 cm grubosci tez w zupelnosci by wytrzymal takie obciazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 09.04.2005 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Jareko - chałupa jest bez piwnic, parter z użytkowym poddaszemTeż myślę, że powinno być ok.Czekam dalej na wypowiedzi osób, które w maxie chowały instalację.Nie myślę, że tylko ja na taki pomysł wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.04.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 to wyjaśnia sprawę. śmiało możesz kuć bruzdy w ścianach, istotne jest żeby te rury umieścić w osłonie. może to być peszel albo otulina w sumie lepsza była by otulina ale jak będzie peszel to też aż takich strat nie będzie to ciepło i tak zostanie w budynku. osłony potrzeba dać po to żeby odizolować miedż od zaprawy która wpływa bardzo destrukcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 09.04.2005 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 1950-napisz proszę skąd wynika Twoja pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.04.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 z praktyki i teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.04.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 i jeszcze jedno nie raz słyszałem: dlaczego mi pan dom burzy? bo Pani chciała mieć schowaną instalację. jeżeli bruzdy nie będą sięgać połowy muru to naprawdę nic się nie stanie a tak wynika z Twojego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.04.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 przy takiej konstrukcji chalupy i realnie tylko jednej kondygnacji (czyli jakies 2,5 metra jak sadze ponad bruzda) to nawet moglbys ja zbudowac z polowki pustaka lub z jednej warstwy cegiel (grubosc 12 cm). Ciezar stropu jak i dachu w spokoju by przenioslo i stalo dziesieciolecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 09.04.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Ja chowam instalację CO i elekrykę w peszlach w MAXie 29, może uda mi się za chwilę wkleić zdjęcie (jak znajdę) i się nie boję, że coś popusci a pomieszkać w domu zamierzam jeszcze tak z 90 lat . ---------------------------- to CO (nie wiem czy to prawidłowo ale chyba tak http://foto.onet.pl/upload/9/62/_452491_n.jpg a tu peszle pod kable http://foto.onet.pl/upload/23/16/_452492_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 09.04.2005 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Dziękuję za wypowiedzi. Proszę o więcej Thalex może znajdziesz jeszcze zdjęcie ze schowaną instalacją c.o. w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 09.04.2005 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Niestety nie mam, chodzi ci pewno o to jak ominąć rurkę, zrobisz to za pomocą takiej kształtki, lub za pomocą kolanek a najlepiej mi się robi takimi kolankami "siódemkami" mam tylko coś takiego, w wylewkach; ale uwaga ja jestem w tym temacie amatorem http://foto.onet.pl/upload/37/18/_452514_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 10.04.2005 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Dziękuję bardzo za wypowiedzi Thalex chodziło mi o widok rur c.o. w bruzdach poziomych bo w pionowych to raczej nie ma problemu. To ostatnie zdjęcie, to wnioskuję, widok instalacji pod oknem balkonowym na piętrze. Czy miałeś jeszcze sytuację, że trzeba było rury poprowadzić w wylewce na parterze pod drzwiami lub podobnymi oknami Chodzi mi o to jak można wtedy spuścić wodę z takiej instalacji w razie potrzeby jeśli te fragmenty instalacji pod drzwiami balkonowymi czy np. wejściowymi schodzą w wylewkę a potem z powrotem w górę . Tworzy się tam coś w rodzaju litery U. Czekam jeszcze na więcej wypowiedzi. Ostatnia noc była dla mnie koszmarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.04.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 na to nie masz wpływu woda w instalacjach prowadzonych w ścianach i wylewkach pozostaje w zasyfonowaniach i nie ma powodu żeby w normalnych warunkach się tym przejmować. ważne jest żeby dopilnować odpowiedniego odpowietrzena robionej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.04.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Dziękuję bardzo za wypowiedzi Thalex chodziło mi o widok rur c.o. w bruzdach poziomych bo w pionowych to raczej nie ma problemu. To ostatnie zdjęcie, to wnioskuję, widok instalacji pod oknem balkonowym na piętrze. Czy miałeś jeszcze sytuację, że trzeba było rury poprowadzić w wylewce na parterze pod drzwiami lub podobnymi oknami Chodzi mi o to jak można wtedy spuścić wodę z takiej instalacji w razie potrzeby jeśli te fragmenty instalacji pod drzwiami balkonowymi czy np. wejściowymi schodzą w wylewkę a potem z powrotem w górę . Tworzy się tam coś w rodzaju litery U. Czekam jeszcze na więcej wypowiedzi. Ostatnia noc była dla mnie koszmarna. Poziome bruzdy nacinałem tarczą diamentową na dużej szlifierce kątowej; dwa wzdłużne nacięcia oddalone od siebie o ok 4cm a potem wykuwałem młotkowiertarką. To ostatnie zdjęcie, to wnioskuję, widok instalacji pod oknem balkonowym na piętrze. tak. a to, to pomieszczenie poniżej http://foto.onet.pl/upload/43/9/_452798_n.jpg Czy miałeś jeszcze sytuację, że trzeba było rury poprowadzić w wylewce na parterze Będę miał taką sutuację, że rurki będą w warstwie styropianu ale i w koszulkach tych których są w ścianach. Natomiast nie wiem jak zabezpieczyć na zimę aby mróz nie porozsadzał jeżeli była instalacja zalewana. Poczekamy, może jeszcze ktoś napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 10.04.2005 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Dzisiaj na spacerze dostrzegłem, że budują 2 podobne domy do mojego z maxa 25cm i to trochę zmiękczyło mojego Teścia. Ja również robię się spokojniejszy przed jutrzejszym rozpoczęciem robót i mam zamiar robić tą instalację w ścianach.Może ktoś jeszcze dołączy się do wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts