Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto chował instalacje c.o. w ścianach

RB

Recommended Posts

RB nie jestem zwolennikiem kucia bruzd poziomych ...

mimo, iż dom sie od tego nie zawali ...

instalacje sugeruję w poziomie połozyć na posadzce ... tak jak zrobił thalex, a kuc jedynie piony ...

... Natomiast nie wiem jak zabezpieczyć na zimę aby mróz nie porozsadzał jeżeli była instalacja zalewana.

thalex w sytuacji jaka masz Ty ... ja zrobiłem tylko próbe cisnieniowa na zimno ...

grzejniki zdemontowałem ...

instalacja oprózniona z wody i przedmuchana ...

pzdr

Gość 1950
zibi2 a koszmary nocne Cię nie męczą? jeżeli masz instalację z porządnych materiałów to dziurawa rura w wylewce może być jedynie na własne życzenie wtedy gdy ktoś ją uszkodzi mechanicznie. ponadto jeżeli jest to robione systemowo tzn. rury i złączki z jednego systemu, renomowani producenci dają ubezpieczenia na instalacjie wykonane w ich systemach

RB nie jestem zwolennikiem kucia bruzd poziomych ...

mimo, iż dom sie od tego nie zawali ...

instalacje sugeruję w poziomie połozyć na posadzce ... tak jak zrobił thalex, a kuc jedynie piony ...

... Natomiast nie wiem jak zabezpieczyć na zimę aby mróz nie porozsadzał jeżeli była instalacja zalewana.

thalex w sytuacji jaka masz Ty ... ja zrobiłem tylko próbe cisnieniowa na zimno ...

grzejniki zdemontowałem ...

instalacja oprózniona z wody i przedmuchana ...

pzdr

Jak najbardziej przedmuchać można ale trzebaby;

mieć kompresor (bo odkurzacz może się spalić)

znać dobrze własną instalację

i podjąć ryzyko, że napewno skutecznie się przedmucha/przesuszy :wink:

A czasem to gra nie warta świecki - czyli czasem lepiej nie zalewać.

zibi2 a koszmary nocne Cię nie męczą? jeżeli masz instalację z porządnych materiałów to dziurawa rura w wylewce może być jedynie na własne życzenie wtedy gdy ktoś ją uszkodzi mechanicznie. ponadto jeżeli jest to robione systemowo tzn. rury i złączki z jednego systemu, renomowani producenci dają ubezpieczenia na instalacjie wykonane w ich systemach

Ubezpieczenia, gwarancje tak, tak. Ale jeśli to akurat mi trafi się ta jedna wybrakowana rurka na 10 tys to mam demolkę w mieszkaniu, której mogę łatwo i bezkosztowo uniknąć zakuwając rurki w ścianie. Prowadzenie instalacji w podłodze bardzo mi się nie podoba właśnie z tego powodu.

Czy ktoś praktykował prowadzenie rurek w suporeksie ?

pozdr

Pytanie do 1950:

Pisząc

ponadto jeżeli jest to robione systemowo tzn. rury i złączki z jednego systemu, renomowani producenci dają ubezpieczenia na instalacjie wykonane w ich systemach

Masz jakieś sprawdzone rozwiązania? W celu oszczędności na robociznie chciałbym sam sobie zrobić taką instalację, cze wtedy tez jest gwarancja i ubezpieczenie?

• 3 weeks później...