Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewki i ocieplenie fundamentu

jacekpiatkowski1

Recommended Posts

mam pytanie czy duzym błedem jest na wylanej płycie 6 cm na styropianie powierzchnia ok 70 m2 (wylewka betonowa na gruncie)nie utworzenie dyletacji a przy scianach wyłożenie tylko folii budowlanej powyzej tejze tej wylewki.

czym ocieplic i odizolowac hydro fundament i do jakiej wysokosci od izolacji poziomej :(

Dylatacja od ściany ma na celu utworzenie tzw. posadzki pływającej, która daje dobre paramery akustyczne. Dzwięki stukowe z posadzki nie mogą się wówczas przenosić na ścianę z racji przerwania falowodu, jakim jest beton. Wszystko zależy, co będzie tam się działo i na ile akustycznie wrażliwe jest otoczenie.

Druga częśc pytania jest dla mnie nieprzejrzysta

Dylatacja od ściany ma na celu utworzenie tzw. posadzki pływającej, która daje dobre paramery akustyczne. Dzwięki stukowe z posadzki nie mogą się wówczas przenosić na ścianę z racji przerwania falowodu, jakim jest beton. Wszystko zależy, co będzie tam się działo i na ile akustycznie wrażliwe jest otoczenie.

Druga częśc pytania jest dla mnie nieprzejrzysta

dzieki serdeczne,rozumiem ze nie było specjalnej potrzeby tworzenia dyletacji

co do ocieplenia chodziło mi na jaka minimalnie głębokośc w ziemie powinienem włożyc styropian i czy jest koniecznae jego przyklejenie,poniewaz spotkałem sie z opinia ze wystarczy tylko zagruzowanie

Rozumiem ze chodzi o pozioma izolacje termiczna.

W takim razie ta glebokosc nie gra roli (w rozumieniu izolacji poziomej). Kolejne warstwy stwarzaja cieplnie odpowiedni opor, niezaleznie od sposobu układania.

Wazne jet aby budowlanie stanowily nosne, stabilne podłoże dla nastepnych warstw i same sie nie odksztalcaly.

Najlepiej podaj gdzie te warstwy sa i ich kolejnosc.

Nastepnym tematem moze byc pionowa izolacja cieplna.