Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki serdeczne za odpowiedż,jeden pokoj już pomalowalismy Dekoralem i wyszlo super ,nad reszta sie zastanawiam?????Mysle nad Duluxsem kolory świata, :roll:
Ja m miałam pomalowane mieszkanie Benjaminem Moore i byłam zachwycona, teraz tez bede miała te farby, takich kolorów nigdzie nie znalazlam.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki serdeczne za odpowiedż,jeden pokoj już pomalowalismy Dekoralem i wyszlo super ,nad reszta sie zastanawiam?????Mysle nad Duluxsem kolory świata, :roll:
Ja m Gdzie moge dostac te farby ?????????? U nas nie widzialam,najbliżej mam Krakow???Mozesz mi cos podpowiedziecZ?

Masz na mysli Benjamina?bo nie bardzo rozumiem ?W Krakowie na pewno sa, mi poleciła kolezanka, która jest architektem i pracuje tylko na tych farbach, jakosc rewelacyjna a kolory boskie, takie jakby,za mgła :roll: :p

Huma. farby lateksowe.

Dobry materiał, przystępna cena.

Gdzie w Warszawie dostanę te farby? Chodzi mi co prawda o elewacyjną silikonową... :roll:

Standardowe są na Wale Miedzeszyńskim numer 402 (?) , koło okien Roto (niebieska hala blaszana)

lub zadzwonić do przedstawiciela 0600 918 658

rozumiem, że farb akrylowych ani silikatowych się nie zmywa/zdziera przed kolejnym malowaniem.... co w takim razie jak tych warstw jest kilka? kiedy jest granica , że trzeba wszystko zerwać? bo chyba taka jest a może się mylę.... :-?

witaj

w przypadku dobrych jakosciowo farb akrylowych , kolejnych warstw moze byc max ok. 8, pozniej powinienes je zedrzec ,moga sie luszczyc, nie mowiac o nieoddychaniu sciany.Nowoczesne akryle chociaz charakteryzuja sie stosunkowo duza paroprzepuszczalnoscia, to gdzies na tych kilku warstwach ta mozliwosc sie jednak konczy. W panstwach , gdzie sie rygorystycznie przestrzega poszanowania srodowiska naturalnego, sciaganie np. tynku akrylowego kosztuje ok. 25 euro za metr, u nas mozna wciaz wrzucac to w kanal :lol: To m.in. tez powod dla ktorego Niemcy coraz czesciej uciekaja od tynkow akrylowych .

pozdrawiam

rozumiem, że farb akrylowych ani silikatowych się nie zmywa/zdziera przed kolejnym malowaniem.... co w takim razie jak tych warstw jest kilka? kiedy jest granica , że trzeba wszystko zerwać? bo chyba taka jest a może się mylę.... :-?

witaj

w przypadku dobrych jakosciowo farb akrylowych , kolejnych warstw moze byc max ok. 8, pozniej powinienes je zedrzec ,moga sie luszczyc, nie mowiac o nieoddychaniu sciany.Nowoczesne akryle chociaz charakteryzuja sie stosunkowo duza paroprzepuszczalnoscia,

pozdrawiam

Gdzieś ty się takich rzeczy naczytał ? A może trzeba mówić o wartościach bezwzględnych ? Ile wynosi Sd ?

Ile pary przejdzie przez te "względnie paroprzepuszczalne warstwy"? Dla paru wymalowań, to będzie Sd paręset metrów...

To chyba marketing. W handlu nie widziałem jeszcze nigdy akrylówki "nie przepuszczalnej". A fizyka - fizyką.

1.

Gdzieś ty się takich rzeczy naczytał ?

.............

2.

W handlu nie widziałem jeszcze nigdy akrylówki "nie przepuszczalnej". A fizyka - fizyką.

ad.1 Tak elegancka forma pytania odbiera chec do dyskusji i podania zrodla.

ad.2 To malo widziales.

milego dnia

1.

Gdzieś ty się takich rzeczy naczytał ?

.............

2.

W handlu nie widziałem jeszcze nigdy akrylówki "nie przepuszczalnej". A fizyka - fizyką.

ad.1 Tak elegancka forma pytania odbiera chec do dyskusji i podania zrodla.

ad.2 To malo widziales.

milego dnia

Może pytanie rzezczywiście niezręcznie postawione.

Dyplomatyczna odpowiedź, ale dalej pozbawiona konkretów.

Przepuszczalnosci - i dyfuzyjność to fizyka. Mierzalne,"mędrca szkiełko i oko".

ad2. chyba jednak widziałem. ..

Z żadnych wyrobów powszechnego użytku producent nie deklaruje wyrobu jako nie paroprzepuszczalnego. Lecz skoro tyle widziałeś, chętnie poznałbym JEDNĄ taką nazwę wyrobu. Niestety znowu przydałyby się KONKRETY.

A warstw farby - może być tyle, ile gwarantuje przyczepnośc do podłoża. Wykonuje się na to prymitywne testy.

Przy źle przygotowanym podłożu - wystarczy jedna warstwa, aby obłaziła. Stąd nie ma tu reguł rachunkowych.

a ja polecam farby firmu DUFA /niemieckie/ w Polsce jest sieć dystrybucyjna, mamu wymalowane lateksową, malarz mówił że super się maluję, ja ściany w miejscach brudnych szoruję i nie ma śladu

Tak właśnie powinna zachowywać każda dobra lateksowa.