Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jesteśmy kilka dni po malowaniu ścian, zagruntowanych tynków maszynowych i jesteśmy zachwyceni tikurilą optivą.

hol pomalowany jest tą farbą techniką "mazańców" i "zamazańców" w kolorze jaskrawej pomarańczy. super to wyszło! technika ta jest wynikiem amatorskich prób gąbeczką, ścierczką na ścianie w garażu. hitem okazał się pędzel do makijażu.

polecam tikurilę. jest bardzo wydajna.

Podpowiedz jak to robiłaś? Najpierw pomalowałaś a potem mazańce czy inaczej?

• 2 weeks później...

Najlepszą chyba ofertę mają w Castoramie (i dobre ceny).

Mają Beckersa, Bondexa (Dyrup), Duluxa.

Odradzają Dulux (baza Kolory Świata jest ponoć słaba, a droższa baza Diament - droga).

Polecają Beckersa - ponoć bardzo dobra i korzystna cenowo jest farba Designer 3. Co wy na to?

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
stary temat ale powoli przymierzam się do malowania i przeszukuję wątki o malowaniu. Powiem o swoich doświadczeniechz duluxem. Malowałem mieszkanie teściowej duluxem kolory świata czy jakoś tak. Ściany przetarte papierem ściernym, zagruntowanwe gruntem tytan w całym mieszkaniu jednakowo. W jednym pokoju poszła jakaś pistacja na ścianę tylko po gruntowaniu, w drugim pokoju jakaś papryka po gruntowaniu i białkowaniu śnieżką albo cieszynianką. W trzecim pokoju poszedł jakiś łosoś na tak samo przygotowane ściany i właśnie ten kolor po krótkim czasie miejscami zamienił się w pęcherze i zaczął się złuszczać. Miałem wyrzuty sumienia, że coś spieprzyłem teściom ale widzę że to nie był odosobniony przypadek. Inni też mieli takie problemy. Może więc coś z konkretna farbą jest nie tak? W zasadzie to ten łosoś nie za bardzo się rózni od koloru który sam sobie wymieszałem w wiadrze w swoim mieszkaniu (pigment + biała farba, prawdopodobnie śnieżka) a cena nie ta sama. Zastanawiam się czy po prostu zamiast wydawać sporo pieniędzy na gotowe farby to czy nie zrobić sobie własnej. Kupię kilkadziesiąt litrów białej jedynki gold. Pomaluję wszystkie sufity, a potem będe robił kolory. Zakładam najmniej optymistyczny wariant czyli np. 3 krotne malowanie do oblicznia ilości farby. Czy można ją mieszać z pigmentami? Nie znam dobrze cen ale jak czytam, że ktoś wydał kilka tysięcy na farbę to to mnie trochę przeraża. Może mają większe domy niż mój... Inna sprawa, że żona namawia mnie na gotowe produkty. Ale po pierwsze miałem złe doświadczenie z tym duluxem, a po drugie jak żona z teściową kupili gotową farbę do kuchni i do innego pokoju to śtwierdzili, że są za ciemne i kazali mi rozjaśniać, bo wyszło inaczej niż na wzorniku. Więc po co to było? Całe szczeście, że ze mnie taki niespotykanie spokojny człowiek bo inaczej to petarda w wiadro i zamknięte drzwi i niechby sobie malowały;).

Witam

Zbych piszesz:

"Piszcie proszę dokładnie jakimi farbami malujecie. "

a sam post wyżej tego nie napisałeś? :wink:

Jak to nie napisałem? :-?

Malowałem farbami Tikkurila (i matem i połyskiem) oraz Dekoralem Akrylitem W :D

Zbychu,

Minelo juz dwa lata od Twojego malowania ścian. Ciekawi mnie jak w ciągu tych dwóch lat sprawdzały Ci się farby firmy Tikkurila? Czy w użytkowanu są równie dobre jak podczas malowania?

Czym się roznią:

Optiva 5 - Akrylowa farba lateksowa do wnętrz (mat)

Optiva Satin - Akrylowa farba lateksowa do wnętrz (satyna)

Optiva 20 - Akrylowa farba lateksowa do wnętrz (półmat)

dzieki

Jacek

Czy ten kolor Dekorala którym malowałeś to kolor gotowy czy z mieszalnika?W palecie barw z mieszalnika są kolory np.niektóre barwy żółci wymagające dodatkowego podkładu kolorystycznego, który raz wpływa na siłę krycia a dwa gwarantuje, że kolor jaki wybrałeś będzie miał taką barwę i intensywność jaką powinien. Jeżeli macie jakiekolwiek problemy z farbami (nieważne jakiego producenta) to zgłaszajcie ten problem w punkcie gdzie kupiliście te produkty.

czy ktoś ma doświadczenie z farbami lub stiukami firmy OIKOS?

Farby i siutki firmy OIKOS jest to ekstraliga w przypadku produktow dekoracyjnych do wnetrz jak i na zewnatrz.

Wszystkie produkty sa produktami wodorozcienczalnymi, w ktorych nie znajdziemy grama szkodliwej chemii.

Duzo ludzi cieszy sie Tikurilla, jednak ilu z was bierze pod uwage paraprzepuszczalnosc?

Od kiedy to latex, pozwala scianie na swobodne oddychanie, przewietrzanie i odparowywanie muru?

Zastanawialiscie sie kiedys nad tym? Jesli nie, to sprobujcie zalozyc sobie latexowa rekawiczke na dlon i zdiac ja po 15 minutach...

A znacie roznice miedzy naturalnymi stiukami wapiennymi jakie ma w swojej ofercie OIKOS, a szpachlami akrylowymi blednie nazywanymi stiukami?

Zapewne nie znacie.....jednak wiadome jest nie od dzis...ze OIKOS to producent farb i stiukow dla sektora z gornej polki, ktorzy cenia sobie jakos oprocz estetyki i ladnego wygladu, rowniez jakosc produktu i naturalne zachowanie muru w naszym klimacie, i technologi budownictwa.

Dlatego gratulacje dla tych co wybrali farby latexowe Tikurilli, i proponuje podejscie do sciany z wilgotnosciomierzem :roll:

• 1 month później...
  • 1 month później...

witam wszystkich

...juz prawie się zdecydowałem na farbę tikkurilii optivia 5 a tu nagle mówią mi że jeżeli się nie ma nawiewników w oknach i nie ma mikrowentylacji to przy takiej farbie ściany nie oddychają :o

powiedzcie mi proszę jak to jest naprawdę z tymi farbami które to niby zamykają "pory" i nie przepuszczają powietrza, a pozatym do uzytkowników tikkurili - jesteście zadowoleni z wybory, i czy po pomalowaniu jest połysk świecący czy matowy??

pozdrawiam

darekul