cemik1 13.07.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 O oddychaniu ścian poszukaj na forum.Połysk czy mat zależy od wybranej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 13.07.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Dom oddycha wentylacją ( nawiewniki, mikrowentylacja itp są i tak niezbędne, zeby dobrze działała wentylacja grawitacyjna) Farby nie oddychają ( tak samo jak tynki i ściany i co tam jeszcze reklamują), to chłyt martekingowy Opytiva ma kilka typów farby bazowej, możesz sobie wybrać połysk, mat satynę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 14.07.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 a po co ci oddychanie ścian i co to sa pory w ścianie ? Tikurilla ma jedne z lepszych farb lateksowych w swoim segmencie cenowym, wszystkie farby lateksowe sa paroprzepuszczalne, PS mam cały dom zrobiony na Tikurilii 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.07.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=44269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 08.08.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Chcę pomalować, wybudowany dom, ale nie wiem jakimi farbami, może mi ktos poleci jakimi. mam tynki cementowo wapienne, zagruntowane gruntem przeciwgrzybicznym przezroczystym. Ogladalismy wzorniki i najbardziej odpowiadaja nam kolory Nobilesa "Cztery Pory Roku", ale inne Dulukx i Dekoral też mogą być. Może ktoś już malaował tymi farbami. Nobiles jest lkateksowy, jak ta farba się sprawuje i jak lateks wpływa na oddychanie ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 09.08.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 używaliśmy nobiles, jego różne odmiany i postanowiliśmy coś droższego czyli dulux i teraz.... wróciliśmy do nobilesa. dłużej utrzymuje czystość, daje się zmywać, nie tworzą się na nim jakieś dziwne wykwity jak na duluxie, a przy malowaniu całej chałupy cena+wybór standardowych kolorów bardo się liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia28 11.08.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A może z innej beczki - Caparol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandg 11.08.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Malowaliśmy Nobilesem sufity na biało, super się maluje i dobrze kryje. Na sciany w sypialni kupiliśmy Duluxa i farbę z mieszalnika na bazie Nobilesa, malowanie Duluxem to tragedia, gęsta, małowydajna. Nastepnego dnia trzeba było lecieć po farbę z mieszalnika na bazie Nubiles. Kolor podobny, za 3 litry farby zapłaciliśmy 35 zł, za 2,5 l Duluxa zapłaciliśmy 41 zł i ledwo starczyło na dwukrotne pokrycie farbą. Musze jednak przyznać, że po pomalowaniu Dulux daje lepszą fakturę na ścianie, a sciana jest gładsza niż malowana Nobilesem, róznica widoczna tylko z bliska i w dotyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 11.08.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Kończę budowę domu i chcę pomalować jego wnętrza. Mam tynki cementowo-wapienne. gruntowane gruntem przezroczystym przevciwgrzybicznym, Jakiej firmy farby naklepiej wybrać: Dulux, Dekoral czy też Nobiles. Lepsze akrylowe czy lateksowe. Ze wzgledów finansowych interesuja mnie tylko farby gotowe. Może ktoś podzieli sie ze mną swoimi doświadczeniami, Żonie najbardziej podobały się kolory Czterech Pór Roku Nobilesa. Czy ktoś malował tymi farbami.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 11.08.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Polecam duluxa. Bardzo dobra farba, warta swej ceny. Dobrze się nią maluje, jest trwała i można ją myć, przy niewielkich zabrudzeniech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 11.08.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A ja właśnie przed Duluxem przestrzegam. Miałem wymalowane mieszkanie Duluxem i uważam ten towar za przereklamowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 11.08.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A ja właśnie przed Duluxem przestrzegam. Miałem wymalowane mieszkanie Duluxem i uważam ten towar za przereklamowany. Jestem tego samego zdania, pierwsze malowanie w domu robiłem Duluxem i nie byłem wcale tak zachwycony jak panie z reklamy, teraz pomalowałem wszystko dekoralem akrylem, farba kruje bardzo dobrze i tańsza. Z kolei szwagier chciał mieć lepszą i kupił duluxa żółtą musiał 3 razy jechać aby dobrze pokryła i też klął. Ale i tak ile farb tyle opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 11.08.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A ja słyszałam tak: Dulux ma gorszą przyczepność. Nie można nim malować parę razy (myślę o kolejnych malowaniach) może tylko z 3 razy, potem odpada. Trzeba go porzadnie usunąć aby robić kolejne malowania. Natomiast dekoral ma lepszą przyczepność, można nim malowac wiele razy, jedną farbę na druga na przestrzeni lat i podobno nic sie nie dzieje. Z tej pólki cenowej , dobrzy fachowcy zdecydowanie polecają dekoral akryl. Ale jestem ciekawa innych opinii. A od pięciu lat mam pomalowane mieszkanie dekoralem i jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 11.08.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A może beckers? Ja malowałem prawie wszystko beckersem DESIGNER gotowe, w 2,5 pojemnikach po 40zł, farba zmywalna, super się maluje, nic nie śmierdzi więc można mieszkać zaraz po pomalowaniu, specjalna dla alergików. Malowałem też ticurilą (czy jako to tam sie pisze ), ale śmierdziała jeszcze przez miesiąc i nie jest zmywalna, śladów po herbacie nie dało się usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 11.08.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A może beckers? Ja malowałem prawie wszystko beckersem DESIGNER gotowe, w 2,5 pojemnikach po 40zł, farba zmywalna, super się maluje, nic nie śmierdzi więc można mieszkać zaraz po pomalowaniu, specjalna dla alergików. Malowałem też ticurilą (czy jako to tam sie pisze ), ale śmierdziała jeszcze przez miesiąc i nie jest zmywalna, śladów po herbacie nie dało się usunąć. mam pomalowane Ticurillą i się wszystko pięknie zmywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 11.08.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 A ja właśnie przed Duluxem przestrzegam. Miałem wymalowane mieszkanie Duluxem i uważam ten towar za przereklamowany. Nobiles i dekoral wcale nie reklamują się mniej. Niestety, jak wszędzie, lepsze jest wrogiem dobrego, dlatego będą opinie, że coś jest tańsze i równie dobre. W tym przypadku nie moge się z tym zgodzić. Jeszcze raz polecam dulux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 11.08.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 ja stawiam tylko na Dyrup baza Dyroton 6....zmywalna, nie płowieje od słońca, ogromna paleta barw z mieszlanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 12.08.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Tikkurila lub KABE - bardzo dobre farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 12.08.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Pierwszą warstwę po gruncie dałam białą Dulux expert super matt. Malarze ją polecają i w hurtowniach można ją dostać zdecydowanie najtaniej. 10 litrów kosztuje ok.60zł. Dla porównania Dekoral akrylit W kosztuje ponad 80zł. Jedna warstwa zdecydowanie nie wystarczy - są smugi. Następną po podłogach dam też białą. Już teraz widać, że mogą pękać gipsy na poddaszu dlatego na razie daruję sobie kolor. Łatwiej jest naprawiać pęknięcia na białym. Dodam, że tynki mam wapienno-cementowe. W części gospodarczej pozostawione saute, a w reszcie domu z gładzią gipsową. Całość zagruntowana Den Braven, Atlas UniGrunt i co tam akurat było w hurtowni. W łazienkach i kuchni malowałam białą Dulux łazienka i kuchnia - ma bardzo ładny połysk.jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 12.08.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 A ja słyszałam tak: Dulux ma gorszą przyczepność. Nie można nim malować parę razy (myślę o kolejnych malowaniach) może tylko z 3 razy, potem odpada. Trzeba go porzadnie usunąć aby robić kolejne malowania. Natomiast dekoral ma lepszą przyczepność, można nim malowac wiele razy, jedną farbę na druga na przestrzeni lat i podobno nic sie nie dzieje. Z tej pólki cenowej , dobrzy fachowcy zdecydowanie polecają dekoral akryl. Ale jestem ciekawa innych opinii. A od pięciu lat mam pomalowane mieszkanie dekoralem i jest wszystko ok. Aja w ciągu 6 lat 3 razy przemalowywałem mieszkanko i za każdym razem duluxem,więc przy kolejnym malowaniu wszystko mi odpodnie Powaga to dulux jest spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts