Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom oddycha wentylacją ( nawiewniki, mikrowentylacja itp są i tak niezbędne, zeby dobrze działała wentylacja grawitacyjna)

Farby nie oddychają ( tak samo jak tynki i ściany i co tam jeszcze reklamują), to chłyt martekingowy

Opytiva ma kilka typów farby bazowej, możesz sobie wybrać połysk, mat satynę itp.

• 4 weeks później...
Chcę pomalować, wybudowany dom, ale nie wiem jakimi farbami, może mi ktos poleci jakimi. mam tynki cementowo wapienne, zagruntowane gruntem przeciwgrzybicznym przezroczystym. Ogladalismy wzorniki i najbardziej odpowiadaja nam kolory Nobilesa "Cztery Pory Roku", ale inne Dulukx i Dekoral też mogą być. Może ktoś już malaował tymi farbami. Nobiles jest lkateksowy, jak ta farba się sprawuje i jak lateks wpływa na oddychanie ścian.

używaliśmy nobiles, jego różne odmiany i postanowiliśmy coś droższego czyli dulux i teraz.... wróciliśmy do nobilesa.

dłużej utrzymuje czystość, daje się zmywać, nie tworzą się na nim jakieś dziwne wykwity jak na duluxie, a przy malowaniu całej chałupy cena+wybór standardowych kolorów bardo się liczy.

Malowaliśmy Nobilesem sufity na biało, super się maluje i dobrze kryje. Na sciany w sypialni kupiliśmy Duluxa i farbę z mieszalnika na bazie Nobilesa, malowanie Duluxem to tragedia, gęsta, małowydajna. Nastepnego dnia trzeba było lecieć po farbę z mieszalnika na bazie Nubiles. Kolor podobny, za 3 litry farby zapłaciliśmy 35 zł, za 2,5 l Duluxa zapłaciliśmy 41 zł i ledwo starczyło na dwukrotne pokrycie farbą. Musze jednak przyznać, że po pomalowaniu Dulux daje lepszą fakturę na ścianie, a sciana jest gładsza niż malowana Nobilesem, róznica widoczna tylko z bliska i w dotyku.

Kończę budowę domu i chcę pomalować jego wnętrza. Mam tynki cementowo-wapienne. gruntowane gruntem przezroczystym przevciwgrzybicznym, Jakiej firmy farby naklepiej wybrać: Dulux, Dekoral czy też Nobiles. Lepsze akrylowe czy lateksowe. Ze wzgledów finansowych interesuja mnie tylko farby gotowe. Może ktoś podzieli sie ze mną swoimi doświadczeniami, Żonie najbardziej podobały się kolory Czterech Pór Roku Nobilesa. Czy ktoś malował tymi farbami.[/img]

A ja właśnie przed Duluxem przestrzegam. Miałem wymalowane mieszkanie Duluxem i uważam ten towar za przereklamowany.

Jestem tego samego zdania, pierwsze malowanie w domu robiłem Duluxem i nie byłem wcale tak zachwycony jak panie z reklamy, teraz pomalowałem wszystko dekoralem akrylem, farba kruje bardzo dobrze i tańsza. Z kolei szwagier chciał mieć lepszą i kupił duluxa żółtą musiał 3 razy jechać aby dobrze pokryła i też klął.

Ale i tak ile farb tyle opinii.

A ja słyszałam tak: Dulux ma gorszą przyczepność. Nie można nim malować parę razy (myślę o kolejnych malowaniach) może tylko z 3 razy, potem odpada. Trzeba go porzadnie usunąć aby robić kolejne malowania.

Natomiast dekoral ma lepszą przyczepność, można nim malowac wiele razy, jedną farbę na druga na przestrzeni lat i podobno nic sie nie dzieje.

Z tej pólki cenowej , dobrzy fachowcy zdecydowanie polecają dekoral akryl.

:)

Ale jestem ciekawa innych opinii.

A od pięciu lat mam pomalowane mieszkanie dekoralem i jest wszystko ok.

A może beckers? :-)

Ja malowałem prawie wszystko beckersem DESIGNER gotowe, w 2,5 pojemnikach po 40zł, farba zmywalna, super się maluje, nic nie śmierdzi więc można mieszkać zaraz po pomalowaniu, specjalna dla alergików. Malowałem też ticurilą (czy jako to tam sie pisze :-) ), ale śmierdziała jeszcze przez miesiąc i nie jest zmywalna, śladów po herbacie nie dało się usunąć. :-)

A może beckers? :-)

Ja malowałem prawie wszystko beckersem DESIGNER gotowe, w 2,5 pojemnikach po 40zł, farba zmywalna, super się maluje, nic nie śmierdzi więc można mieszkać zaraz po pomalowaniu, specjalna dla alergików. Malowałem też ticurilą (czy jako to tam sie pisze :-) ), ale śmierdziała jeszcze przez miesiąc i nie jest zmywalna, śladów po herbacie nie dało się usunąć. :-)

mam pomalowane Ticurillą i się wszystko pięknie zmywa.

A ja właśnie przed Duluxem przestrzegam. Miałem wymalowane mieszkanie Duluxem i uważam ten towar za przereklamowany.

Nobiles i dekoral wcale nie reklamują się mniej. Niestety, jak wszędzie, lepsze jest wrogiem dobrego, dlatego będą opinie, że coś jest tańsze i równie dobre. W tym przypadku nie moge się z tym zgodzić. Jeszcze raz polecam dulux.

Pierwszą warstwę po gruncie dałam białą Dulux expert super matt. Malarze ją polecają i w hurtowniach można ją dostać zdecydowanie najtaniej. 10 litrów kosztuje ok.60zł. Dla porównania Dekoral akrylit W kosztuje ponad 80zł. Jedna warstwa zdecydowanie nie wystarczy - są smugi. Następną

po podłogach dam też białą. Już teraz widać, że mogą pękać gipsy na poddaszu dlatego na razie daruję sobie kolor. Łatwiej jest naprawiać pęknięcia na białym. Dodam, że tynki mam wapienno-cementowe. W części gospodarczej pozostawione saute, a w reszcie domu z gładzią gipsową. Całość zagruntowana Den Braven, Atlas UniGrunt i co tam akurat było w hurtowni. W łazienkach i kuchni malowałam białą Dulux łazienka i kuchnia - ma bardzo ładny połysk.

jj

A ja słyszałam tak: Dulux ma gorszą przyczepność. Nie można nim malować parę razy (myślę o kolejnych malowaniach) może tylko z 3 razy, potem odpada. Trzeba go porzadnie usunąć aby robić kolejne malowania.

Natomiast dekoral ma lepszą przyczepność, można nim malowac wiele razy, jedną farbę na druga na przestrzeni lat i podobno nic sie nie dzieje.

Z tej pólki cenowej , dobrzy fachowcy zdecydowanie polecają dekoral akryl.

:)

Ale jestem ciekawa innych opinii.

A od pięciu lat mam pomalowane mieszkanie dekoralem i jest wszystko ok.

Aja w ciągu 6 lat 3 razy przemalowywałem mieszkanko i za każdym razem duluxem,więc przy kolejnym malowaniu wszystko mi odpodnie :wink:

Powaga to dulux jest spoko :lol: