Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Osobiście polecam Dullux. Ostatnio malowaliśmy cały dom (mieszkamy u rodziców) Farby były różnego koloru (mieszali na miejscu w Castoramie-koszt to biała farba pigment był gratisowy) My wybraliśmy kolor bordowy. W związku z tym, że ciemny to należało 2 razy pomalować. Jednak farba rewelacyjna. Konsystencja masła. I co najważniejsze- kolor nie obłazi, nie blaknie. Jesteśmy bardzo zadowoleni. W swoim nowym domku też kupimy Dulluxa albo Beckersa- ponoć równie dobra.

Paarę lat temu malowaliśmy właśnie jakimiś polskimi farbami. Dodawaliśmy sami pigmenty. Po 3 latach zamiast fioletu był "brudny" szary, ściany straciły "żywą" barwę. Stąd to malowanie całego domu. Nowe farby są na ścianach już ze 2,5 roku- i wyglądają jak nowe.

Aha, ta farba na ścianie wygląda jak guma. Mi się to podoba. I zmywa się z niej brud.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moj sasiad miał tak samo....

Ja malowałam Dyrupem sufity a Tikkurilla sciany, farba droga ale wyszło ze i tak tylko malowana sciana była raz...wiec jak sie policzy ile razy trzeba malowac duluxem...wychodzi na jedno a jakosc lepsza zdecydowanie.

Aha tilluriila lateksowa.

My mamy wszystko Dyrupem, z tym, że miejsca bardziej narażone na brud - lateksową. Dobrze się zmywa, co przy psie wracającym z deszczowo-błotniastego spaceru jest szczególnie ważne. cenowo do przełknięcia (Beckers wychodził drożej, bo miał mniejszą wydajność z litra). Acha, kolory to biały, merano, gobi i koniak (z wyjątkiem białego pozostałe w różnych odcieniach).

Beckers i Ticcurila to jedna firma. Wlasnie niedawno sie polaczyly. Dla mnie najlepsze farby. Bardzo wydajne i w koncowce nie wychodza tak drogo. Swietnie sie nimi maluje, tak wiec ci co pierwszy raz maluja nie beda miec klopotow z malowaniem. I swietnie brud sie z nich zmywa. Przy moich trzech psach to super.

Beckers. Niespotykana siła krycia. Kolory należy wybierać nie z typowych palet, ale specjalnych, przygotowywanych sezonowo przez firmę. Mają je np w swoim firmowym sklepie na Puławskiej w Wawie.Niektórzy malarze gruntują powierzchnie gipsowe tańsza farbą. Dębica to też Beckers, ale uchowaj Boże np. przed Jedynką.

Witam

Polecam Dyrup Bondex Wall. Farba dwuwartstwowa - chyba "stworzona" dla malarza-laika.

Przy lateksowej trzeba uważać przy wszelkich podkuwaniach ścian, gdyż farba ta odchodzi płatami od ściany (a nie jak "normalna", której odpada tyle ile tynku). Należy najpierw naciąć ją nożykiem lub innym ostrym narzędziem (zrobić obrys wokół miejsca, które chcemy skuć).

Pozdrowienia B.

• 2 weeks później...

Dobry jest Malwin produkowany przez ICI (hamerite, Dulux...) ma niewygórowaną cenę i dobrą jakość. Malowałem już kilka razy, dla porownanania wybierałem też dekorala i Śnieżkę, ale były gorsze.

Jednak to rzecz gustu tak na prawdę w segmencie dobrych i nienajdroższych farb stawka jest wyrównana.

powodzenia, malowanie to przjemność :wink:

• 1 month później...

Trudno spełnić wszystkie warunki ;)

ostatecznie odżałowałem kasę i wybralem beckersa - można dość dobrze posługiwać się ich wzornikami i farba świetnie kryje, niestety podobnie jak grunt jest droga. Można używać ich krajowego odpowiednika - dębicy - tu jednak należy się liczyć z dokładnym drugim malowaniem...

Niektórzy chwalą duluxa...

Pozdrowienia