Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawie cala gore oprocz jednego pokoju malowalem duluxem, tylko jeden pokoj dekoralem i nobilesem. Jakiez bylo moje zdziwienie, jak otworzylem puszki z tyi farbami- duuuzo rzadsze od duluxa. Ale jeszcze wieksze bylo zdziwienie po pierwszym malowaniu. PRAWIE jedno malowanie wystarczylo i sciany wygladaly super, dla pewnosci pomalowalem 2 raz. Zaskoczyla mnie tez wydajnosc nobiles i dekorala- nie sklamie jak napisze ze 2 razy wieksza wydajnosc(mam porownanie bo 2 pkoje sa identyczne i wlasnie jeden duluxami a drugi nobiles+dekoral). Aha pokoje malowane duluxem 2 razy bede malowal poraz 3 (nie wszystko). Sciany gipsowe(mp75) i regipsy. gruntowane najepierw Feidalem pozniej gruntem sniezki(zaluje ze nie dalem go na wszystkie sciany gipsowe) wazna uwaga: mimo przylozenia sie do gruntowania regipsow, widoczne sa slady gipsu laczacego plyty...

Malowałem zarówno Duluxem ('normalnym' nie tym 'Once;) jak i Dekoralem - kierowałem się dostępnymi kolorami a nie założeniami co do jakości etc.

Prawdą jest jednak iż Dulux słabo kryje - wszędzie musiały byc trzy warstwy, podczas gdy przy Dekoralu dwie w zupełności wystarczyły.

Natomiast jako zaletę można potratkować iż półmatowy Dulux daje czasami ładny efekt na powierzchni ściany (nie jest to połysk, określiłbym to jako wrażenie "tłustej ściany"), lecz co do walorów użytkowych to nie widać różnicy vs Dekoral.

Dzieki za wszystkie rady, ale wracajac do tematu co sądzicie o farbach Nobiles Cztery Pory Roku :D

A propos Nobilesu ... to byłem dzisiaj w Leroy i chciałem kupić Dekoral Akrylit W, ale niektórych kolorów nie było, na pytanie kiedy będą uzyskałem odpowiedź - jest wycofywany, czekają na jakąś nowość z Dekoralu więc się wstrzmam chyba jeszcze

Paweł

Dekoralem maluje sie świetnie, efekt jest bardzo ładny. Dulux zupełnie odwrotnie, wygląda jakoś mętnie, ściany gipsowe powodują pękanie farby (i żeby nie było, ze nie dobrze przygotowane pod malowanie to uprzedzam, że możecie sobie odpuścić). Nobilesa jeszcze chyba nie używałem. Ja osobiście polecam Dekorala i lateksy Tikkurilly.

• 4 weeks później...