Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

katerhasser napisal:

"te wszystkie farby zmywalne to chyba wcale albo wcale nie "oddychają", czy się mylę? pod względem zdrowotności nic nie dorówna wapnu, tylko, że z utrzymaniem czystości jest już kłopot... i tu właśnie będę miał zagwozdkę jak już ściany staną."

Zgadzam sie.

Na farbe wapienna cienka powloka mydla marsylskiego. I juz jest zmywalna, a sciana sobie oddycha. Powloke raz na pol roku powtorzyc. I wsio.

(powloka mydlem oczywiscie bezbarwna, mozna aczkolwiek dodac troche pigmentu i ma sie lazur) :)

pozdro

agnes

Jakie farby silikatowe lub krzemianowe polecacie? Jak się tym maluje?

Generalnie to szukam farby paroprzepuszczalnej.

Masz na mysli farbe elewacyjna?

Jesli tak - to pomysl o farbie silikonowej! Wbrew temu, co niektorym moze sugerowac jej nazwa jest to farba paroprzepuszczalna, a do tego czystosc elewacji jest stosunkowo latwa w utrzymaniu.

Ja u siebie zastosowalem farbe marki Weber-Terranova - jesli chodzi o kwestie elewacyjne ta firma ma naprawde dobre produkty (http://www.weber-terranova.pl).

• 2 weeks później...
Jakie farby silikatowe lub krzemianowe polecacie? Jak się tym maluje?

Generalnie to szukam farby paroprzepuszczalnej.

Masz na mysli farbe elewacyjna?

Jesli tak - to pomysl o farbie silikonowej! Wbrew temu, co niektorym moze sugerowac jej nazwa jest to farba paroprzepuszczalna, a do tego czystosc elewacji jest stosunkowo latwa w utrzymaniu.

Ja u siebie zastosowalem farbe marki Weber-Terranova - jesli chodzi o kwestie elewacyjne ta firma ma naprawde dobre produkty (http://www.weber-terranova.pl).

P.e.t.e Nie! Chodzi mi o farby wewnętrzne. Mam 1-warstwowy ytong, tynki cement.-wap. zatarte kwarcem i aż szkoda dawać na to jakiś latex czy akryl.

A co powiecie o tym:

http://www.farbykabe.pl/old/produkt.php?p_id=4

http://www.farbykabe.pl/old/produkt.php?p_id=5

I jak to jest z przepuszczalnością farb akrylowych. Wiele takich farb ma w opisie poroprzepuszczalność.

Jak myślicie czy ta druga farba aquatex naprawdę nie wymaga gruntowania? I co daje jej ten dyspersyjny środek wiążący.

• 2 weeks później...
WITAM, ..mamy problem jesli chodzi o wybór firmy i kolorów farb. Dulux czy dekoral a moze jakies inne firmy co proponujecie jak w użytkowanie..

Ja maluję Tikkurilą, zaczynam swoją karierę malarza domowego:-) Mój dorobek na razie jest skromny - kuchnia i piwniczka w nowym domu ale z efektu jestem bardzo zadowolona. Oba pomieszczenia pomalowane Optivą 20 i już sprawdzone, że farba naprawdę szorowalna. Dopiero po malowaniu ścian położone wcześniej płytki były fugowane i miejscami ściana została pobrudzona - mokra szmatka i na mojej ślicznej białej ścianie ani śladu resztek fugi :)

Optivę 20 dam jeszcze do wiatrołapu i kotłowni, bo tam szansa na zabrudzenia jest w zasadzie 100%, do innych pomieszczeń pójdzie Optiva 5.

pozdrawiam

Basia

Basia w napisała

Ja maluję Tikkurilą, zaczynam swoją karierę malarza domowego:-) Mój dorobek na razie jest skromny - kuchnia i piwniczka w nowym domu ale z efektu jestem bardzo zadowolona. Oba pomieszczenia pomalowane Optivą 20 i już sprawdzone, że farba naprawdę szorowalna. Dopiero po malowaniu ścian położone wcześniej płytki były fugowane i miejscami ściana została pobrudzona - mokra szmatka i na mojej ślicznej białej ścianie ani śladu resztek fugi

Ja mam Tikurillę prawie we wszystkich pomieszczeniach, oprócz kuchni. Malowana będzie za ok. 2 tyg. Masz może jakiś sprawdzony numer koloru do kuchni?

Ja mam Tikurillę prawie we wszystkich pomieszczeniach, oprócz kuchni. Malowana będzie za ok. 2 tyg. Masz może jakiś sprawdzony numer koloru do kuchni?

Trudno mówić o sprawdzonym kolorze:-) Kuchnię pomalowałam na biało, bo mam zielone płytki (Paradyż - bambus zefir i mozaika zefir-brown), meble będą waniliowe, blaty w ciemnej drewnopodobnej okleinie, więc obawiałam się, że kolor inny niż biały to będzie trochę za dużo.

pozdrawiam

Basia

Mówiąc sprawdzony mam na myśli, że w realu wyszedł podobny do tego z wzornika. Bo generalnie wychodzą całkiem inne.

Czasem taki przykład od forumowicza uprości sprawę. Np . w poszukiwaniu beżów bezbłędny wyszedł V101, o którym pisał REZI.

Ja np. mam sprawdzona oliwkę H455. Taki kolor mam w 2 sypialniach :D Podoba się nam i wszystkim "zwiedzającym", a najważniejsze, że na ścianach okazała się tym samym kolorem jak we wzorniku :wink:

Mówiąc sprawdzony mam na myśli, że w realu wyszedł podobny do tego z wzornika.

No tak, ale ja napisałam tak jak napisałam, bo pomalowałam na biało a biały jest biały i tu wyboru z wzornika nie ma:-)

Dzięki za informację o oliwce, muszę się upewnić jaki numer miał kolor, który kupiłam do piwnicy, na wzorniku wyglądał jak mocno "rozżółcona" oliwka a na ścianie jest budyniowo-żółty. To piwnica, więc nic strasznego, ale gdybym kupiła do jakiegoś pokoju ten kolor licząc na lekką zieleń, byłabym delikatnie mówiąc wkurzona.

pozdrawiam

Basia

• 4 weeks później...

U nas niemal wszędzie Tikurilla...

U nas też. I chyba błąd. Zarażona dobrymi opiniami, zastosowałam w całym domu.

Po 1,5 miesięcznym użytkowaniu (jeszcze nie mieszkam) stwierdzam, że jest bardzo czuła i trzeba się z nią delikatnie obchodzić. Mimo, że Optiva 5 mat, to jest błyszcząca i jak świeci słońce to widać każdą nierówność i pacnięcie. No i jakoś tak wygląda sztucznie. Kuchnię pomalowałam Nobilesem Barwy Natury i mam wrażenie, że ściana żyje.

A u mnie wszędzie flugger :D I z kolorów jestem b. zadowolona - wyszły dokładnie jak chciałam, wybierałam ze wzornika :) Jedyny kolor, który mnie zaskoczył, to, jak się okazało, pokazałam palcem piętro wyżej we wzorniku :oops: I to ja się do tego przyznaję, bo tak było - pan w sklepie się upewniał ze dwa razy, ale byłam już zbyt zakręcona chyba :roll: Kolorek zresztą bardzo fajny, tylko intensywnieszy jest niż myślałam... A najbardziej się bałam dobrania jasnej zieleni do ciemnej czerwieni - wyszło idealnie, a to nie jest łatwy wybór :wink:

A jak wyjdzie w praniu, to się zobaczy, ale z zaufanego źródła (brat) wiem, że w "praniu" też jest w porządku :D