Graczyk 18.09.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Podciągam bo sam będę wkrótce malował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 18.09.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 mam pytanie..wprawdzie troche zbaczajace z tematu jednak nie wiele jak wyliczyc ile farby potrzebujemy do wymalowania chaty? rozumiem,ze moga byc rozne wydajnosci w zaleznosci od producenta,ale..tak mniej wiecej? dzieki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 22.10.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Czy ktoś z Was malował farbami Caparola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 22.10.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 a jakie znaczenie ma paroprzepuszczalność farby gdy dom ocieplony jest styropianem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 22.10.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 katerhasser napisal: "te wszystkie farby zmywalne to chyba wcale albo wcale nie "oddychają", czy się mylę? pod względem zdrowotności nic nie dorówna wapnu, tylko, że z utrzymaniem czystości jest już kłopot... i tu właśnie będę miał zagwozdkę jak już ściany staną." Zgadzam sie. Na farbe wapienna cienka powloka mydla marsylskiego. I juz jest zmywalna, a sciana sobie oddycha. Powloke raz na pol roku powtorzyc. I wsio. (powloka mydlem oczywiscie bezbarwna, mozna aczkolwiek dodac troche pigmentu i ma sie lazur) pozdro agnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacq 23.10.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A co sądzicie o amerykańskich farbach Majic i kanadyjskich Dural? Jest kilka firm sprzedających te farby a i ceny nie są astronomiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 23.10.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Jakie farby silikatowe lub krzemianowe polecacie? Jak się tym maluje? Generalnie to szukam farby paroprzepuszczalnej. Masz na mysli farbe elewacyjna? Jesli tak - to pomysl o farbie silikonowej! Wbrew temu, co niektorym moze sugerowac jej nazwa jest to farba paroprzepuszczalna, a do tego czystosc elewacji jest stosunkowo latwa w utrzymaniu. Ja u siebie zastosowalem farbe marki Weber-Terranova - jesli chodzi o kwestie elewacyjne ta firma ma naprawde dobre produkty (http://www.weber-terranova.pl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 05.11.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Jakie farby silikatowe lub krzemianowe polecacie? Jak się tym maluje? Generalnie to szukam farby paroprzepuszczalnej. Masz na mysli farbe elewacyjna? Jesli tak - to pomysl o farbie silikonowej! Wbrew temu, co niektorym moze sugerowac jej nazwa jest to farba paroprzepuszczalna, a do tego czystosc elewacji jest stosunkowo latwa w utrzymaniu. Ja u siebie zastosowalem farbe marki Weber-Terranova - jesli chodzi o kwestie elewacyjne ta firma ma naprawde dobre produkty (http://www.weber-terranova.pl). P.e.t.e Nie! Chodzi mi o farby wewnętrzne. Mam 1-warstwowy ytong, tynki cement.-wap. zatarte kwarcem i aż szkoda dawać na to jakiś latex czy akryl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 05.11.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 A co powiecie o tym: http://www.farbykabe.pl/old/produkt.php?p_id=4http://www.farbykabe.pl/old/produkt.php?p_id=5I jak to jest z przepuszczalnością farb akrylowych. Wiele takich farb ma w opisie poroprzepuszczalność.Jak myślicie czy ta druga farba aquatex naprawdę nie wymaga gruntowania? I co daje jej ten dyspersyjny środek wiążący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaArka 15.11.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 WITAM, ..mamy problem jesli chodzi o wybór firmy i kolorów farb. Dulux czy dekoral a moze jakies inne firmy co proponujecie jak w użytkowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 15.11.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 WITAM, ..mamy problem jesli chodzi o wybór firmy i kolorów farb. Dulux czy dekoral a moze jakies inne firmy co proponujecie jak w użytkowanie.. Ja maluję Tikkurilą, zaczynam swoją karierę malarza domowego:-) Mój dorobek na razie jest skromny - kuchnia i piwniczka w nowym domu ale z efektu jestem bardzo zadowolona. Oba pomieszczenia pomalowane Optivą 20 i już sprawdzone, że farba naprawdę szorowalna. Dopiero po malowaniu ścian położone wcześniej płytki były fugowane i miejscami ściana została pobrudzona - mokra szmatka i na mojej ślicznej białej ścianie ani śladu resztek fugi Optivę 20 dam jeszcze do wiatrołapu i kotłowni, bo tam szansa na zabrudzenia jest w zasadzie 100%, do innych pomieszczeń pójdzie Optiva 5. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 15.11.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Basia w napisała Ja maluję Tikkurilą, zaczynam swoją karierę malarza domowego:-) Mój dorobek na razie jest skromny - kuchnia i piwniczka w nowym domu ale z efektu jestem bardzo zadowolona. Oba pomieszczenia pomalowane Optivą 20 i już sprawdzone, że farba naprawdę szorowalna. Dopiero po malowaniu ścian położone wcześniej płytki były fugowane i miejscami ściana została pobrudzona - mokra szmatka i na mojej ślicznej białej ścianie ani śladu resztek fugi Ja mam Tikurillę prawie we wszystkich pomieszczeniach, oprócz kuchni. Malowana będzie za ok. 2 tyg. Masz może jakiś sprawdzony numer koloru do kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 15.11.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Ja mam Tikurillę prawie we wszystkich pomieszczeniach, oprócz kuchni. Malowana będzie za ok. 2 tyg. Masz może jakiś sprawdzony numer koloru do kuchni? Trudno mówić o sprawdzonym kolorze:-) Kuchnię pomalowałam na biało, bo mam zielone płytki (Paradyż - bambus zefir i mozaika zefir-brown), meble będą waniliowe, blaty w ciemnej drewnopodobnej okleinie, więc obawiałam się, że kolor inny niż biały to będzie trochę za dużo. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 15.11.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Mówiąc sprawdzony mam na myśli, że w realu wyszedł podobny do tego z wzornika. Bo generalnie wychodzą całkiem inne. Czasem taki przykład od forumowicza uprości sprawę. Np . w poszukiwaniu beżów bezbłędny wyszedł V101, o którym pisał REZI. Ja np. mam sprawdzona oliwkę H455. Taki kolor mam w 2 sypialniach Podoba się nam i wszystkim "zwiedzającym", a najważniejsze, że na ścianach okazała się tym samym kolorem jak we wzorniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 15.11.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Mówiąc sprawdzony mam na myśli, że w realu wyszedł podobny do tego z wzornika. No tak, ale ja napisałam tak jak napisałam, bo pomalowałam na biało a biały jest biały i tu wyboru z wzornika nie ma:-) Dzięki za informację o oliwce, muszę się upewnić jaki numer miał kolor, który kupiłam do piwnicy, na wzorniku wyglądał jak mocno "rozżółcona" oliwka a na ścianie jest budyniowo-żółty. To piwnica, więc nic strasznego, ale gdybym kupiła do jakiegoś pokoju ten kolor licząc na lekką zieleń, byłabym delikatnie mówiąc wkurzona. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 15.11.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Moja pierwsza oliwka była taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 13.12.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 my od paru lat wszystkim - znajomym i nie - polecamy Dulux (powinniśmy upomnieć się o prowizję ) Efekt znakomity, nawet jeśli maluje się samemu my malowaliśmy częściowo Duluxem z mieszalnika a częściowo kolorami gotowymi. Tanio nie było, ale warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 13.12.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 U nas niemal wszędzie Tikurilla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 13.12.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 U nas niemal wszędzie Tikurilla... U nas też. I chyba błąd. Zarażona dobrymi opiniami, zastosowałam w całym domu. Po 1,5 miesięcznym użytkowaniu (jeszcze nie mieszkam) stwierdzam, że jest bardzo czuła i trzeba się z nią delikatnie obchodzić. Mimo, że Optiva 5 mat, to jest błyszcząca i jak świeci słońce to widać każdą nierówność i pacnięcie. No i jakoś tak wygląda sztucznie. Kuchnię pomalowałam Nobilesem Barwy Natury i mam wrażenie, że ściana żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.12.2007 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 A u mnie wszędzie flugger I z kolorów jestem b. zadowolona - wyszły dokładnie jak chciałam, wybierałam ze wzornika Jedyny kolor, który mnie zaskoczył, to, jak się okazało, pokazałam palcem piętro wyżej we wzorniku I to ja się do tego przyznaję, bo tak było - pan w sklepie się upewniał ze dwa razy, ale byłam już zbyt zakręcona chyba Kolorek zresztą bardzo fajny, tylko intensywnieszy jest niż myślałam... A najbardziej się bałam dobrania jasnej zieleni do ciemnej czerwieni - wyszło idealnie, a to nie jest łatwy wybór A jak wyjdzie w praniu, to się zobaczy, ale z zaufanego źródła (brat) wiem, że w "praniu" też jest w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts