Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W domu rodziców malowaliśmy Duluxem- minęły 3 lata i.... jak nowe. Nic nie oblazło, kolory nadal żywe. W obecnym domku bedziemy musieli malować Beckersem- jest lateksowy, a jako że dom nowy to ściany lubią w takim pękać - a ta farba jest elastyczna i drobne pęknięcia przyjmie na siebie.

Pomóżcie!

Mam nieszpachlowane ściany. Tynki zrobione są bardzo starannie i mają bardzo gładką powierzchnię ( o ile taki tynk może być gładki). Jaka farbę urzyć aby te ewentualne niedociągnięcia zamaskować. Czy może są specjalne wałki o innej strukturze niż tradycyjne, które w tym pomogą.

Zastanawiałam się czy nie urzyć wałka , który wręcz tworzy chropowata powierzchnię i z robić z tego formę dekoracyjną. Proszę o pomoc i podzielenie się własnymi doświadczeniami.

Pozdrawiam Paty.

Nie ma jeszcze doświadczeń, ale będę miał ten sam temat do przegryzienia. Malarz mówi mi, że: (1) na białym znacznie mniej widać niż na kolorze (a ja chcę kolor, choć niezbyt ciemny); (2) wałek do malowania z dłuższym "włosiem" powinien nieco pomóc; (3) przecierki (żona planuje w niektórych miejscach) pomagają; (4) po pomalowaniu pierwszej warstwy będzie widać, gdzie ewentualnie warto gładziować (dla mnie to ostateczność). Powiem więcej za parę tygodni - na razie robię rigipsy.

Dobrą alternatywą są też farby firmy LAKMA.

Z tego co się orietuję mają gotowe kolory w 10 różnych odcieniach, poza tym arylową bazę i próbnik kolorów.

Ja osobiście planuję do 3 pokii i łazienek dać własnie te gotowe kolory. A do salonu, jadalni , kuchni i holu SATINĘ lub VELVET z Bekcersa.Mają one charakterystyczną taką satynową powłokę ,są mocno błyszczące lub lekko matowe i matowe.

Podobno ta mocno błyszcząca nadaje się najlepiej na ściany szpachlowane bo bardzo "wyciąga " wszelkie niedociągnięcia. Natomiast na mniej gładkie tynki matowa i pół matowa. Z tego co mówił sprzedawca są bardzo wydajne i bardzo dobrze kryją. U mnie w rejonie za wiaderko 10l trzeba zapłacić ok. 170 zł za wybranyodcień koloru z palety zmieszany na gotowo( im ciemniejszy kolor na próbniku tym drożej}

Dla porównania farba akrylowa , kolor łososiowy z firmy LAKMA -gotowy w wiaderkach 5 l kosztuje ok 50zł.

Także wybór jest ogromny. Sprzdawcy nie polecaja Jedynki.

Pozdrawiam Paty.

P.S

Dałam nowy temat o farbach kryjących na nieszpachlowanych ścianach i równiez czekam na opinie.

Cytat z postu od przedstawiciela jednego z większych producentów farb w Polsce :)

malować raz, starannie, bez rozcieńczania farby

(ew. jeśli za gęsta rozcieńczyć tylko tyle, żeby dobrze się malowała)

wałkiem z krótkim włosem - zasada: gładsza powierzchnia

= krótszy włos wałka, jeśli chodzi o wałki polecam nie kupować

zwykłego najtańszego a szczególnie tzw. mochera, warto dać 2x

drożej - różnica w malowaniu czasami powala...

To było o podkładzie.

O farbach to samo tylko "na drugi dzień pomalować dwa razy"

Od siebie dodam: Wałek z długim włosem:

* bardziej chlapie

* jest cięższy (przy malowaniu sufitów ma to znaczenie)

* więcej mycia

Same drobiazgi, ale z drobiazgów składa się życie ;)

ja wykorzystałam wszelkie nierówności /zrobiłam sobie tynk dekoracyjny/ i na to przecierki-wyszło super. Jeżeli nie chcesz grzebać z tynkiem to proponuje najpierw podkład z jedynki gold /tej do barwienia/ a na to przecierki , najlepiej jest rozrobić barwniki z wodą tak, żeby powstała kolorowa woda do tego w sklepie malarskim warto kupić farbę w odcieniu złota / w słoiczkach, ja dodałam dwa odcienie starego złota/. Złoty barwnik spowoduje ,że powierzchnia nie będzie zupełnie matowa -oczywiście złota też nie będzie, a dzięki temu zabiegowi można sobie w taką ścianę wytrzeć ręce i nic nie widać i ściana wygląda jak drogie "tynki z epoki" tyle ,że ta wersja jest nieco bardziej ekonomiczna. Do przecierania warto kupić naturalną gąbkę np. w Castoramie.

:lol: pozdrowionka jabandushi :o

• 1 month później...