mayland 02.01.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Irmo nie mam pojęcia o nazewnictwie farb Beckersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 02.01.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 szkoda, ale z tego co się zorientowałam to nr oznaczają stopnie połysku, a scott jest najdroższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marfa 07.01.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Zdecydowanie polecam BECKERSa - kolory adekwatne do wzorników, dobrze pokrywają. Jestem zachwycona Odradzam natomiast BONDEX - kolor zupełnie inny od tego jaki widać przez "okienko" w puszce.. pokój zamiast być lekko żółty, jest mocno pomarańczowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 07.01.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A czy ktoś z Was malował białym beckersem półmatowym? Zastanawiam się czy ta farba nie zżółknie mi z czasem tak jak po pół roku matowy dulux kuchnie/łazienki którego zdecydowanie nie polecam! (do tego wcale sie z tej farby dobrze nie zmywało plam - nie dość że ciężko było je usunąć to jeszcze w miejscu wycierania farba się "wyświecała") Jak na razie do beckersa mam pozytywne nastawienie, dobrze się malowało i świetnie się z niego zmywa plamy nawet po tygodniu a to przy 2 psach bardzo duża zaleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.01.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Zdecydowanie polecam BECKERSa - kolory adekwatne do wzorników, dobrze pokrywają. Jestem zachwycona Odradzam natomiast BONDEX - kolor zupełnie inny od tego jaki widać przez "okienko" w puszce.. pokój zamiast być lekko żółty, jest mocno pomarańczowy o, dzięki za opinię właśnie nam proponowano bondex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdom 12.01.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A malował ktoś może farbami Magnat i systemami Magnat Style? Miałem malować pod koniec ubiegłego roku, ale kryzys... Przedłużyło się i powoli planuję co i jak zrobić. Co sądzicie o elementach z cegły na ścianie? Ciężko samemu coś takiego zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 17.01.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Mamy kupione farby z Pary - malowanie zaczynamy za tydzien. Mamy kilka typow farby, nie jestem pewna czy akurat ten tez, ale jakis Elite tam jest. Moge dac znac jesli mozesz tyle poczekac. Jasne, ze moge zaczekac Bylbym wdzieczny za informacje. P.e.t.e., mamy za sobą pierwsze malowanie farbą Elite - maluje sie tak samo dobrze jak pozostalymi z Pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.01.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 coulignon dlatemu że chcialabym zeby moje silikatowe ściany mogly spelniac jedna z głównych funkcji czyli regulować wilgotność w pomieszceniu. ot co. [...] Ściana nie jest od: 1. oddychania (wentylacja) 2. regulowania wilgotności (wentylacja) 3. paru innych rzeczy o których trabią producenci cegieł/pustków/bloczków Owszem, ściana może wchłonąć pewną ilość wilgoci i ją oddać ale w praktyce nie mogę sobie wybrazić domu w którym najpierw mamy 95% wilgotności (bo skąd??) inagle przychodzi jakaś tajemnicza siła i wymiata nam wilgoć do 20%. (bo jak??) I wtedy przed suchością w nosie ratuje nas cegła silikatowa która zaczyna sikać wodą. No nie - tak nie ma. [...] Generalnie mam podobne zdanie. Dodałbym tylko, że jak coś ma nie przepuszczać pary, to niech to będzie wewnątrz. Jeżeli para przedostanie się przez mur, wlezie we wełnę i zewnętrzna farba jej nie wypuści na świat, to kicha - nawilgocona wełna nie jest taka dobra. Jak dla mnie ważne by farba się nie brudziła, była łatwa w zmyciu, nie kosztowała bajońsko drogo i jeżeli się da, to niech będzie takie niemieckie eko. Wszedłem na te strony kreidezeit i "bez pół litra nie razbieriosz". Fachowcy też pewno nie będą wiedzieć, a skorzystanie z zalecenia producenta, by najpierw... przyjechać na szkolenie do niego, chyba nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 18.01.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Oto adres polskojęzycznego eksperta od tych farb: [email protected] U mnie wyszło drogawo, na dom z transportem ok.4000zł. Zdecydowałam się na Jedynkę z Polifarb Dębicy -wykupiła ją Tikurilla. Na razie jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 18.01.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Jak dla mnie Bondex to jedne z lepszych gotowców. Zwykle na ścianie wychodzi ciemniej niż to co jest pojemniku (patrzy sie na wzorniki). Jesli ta farba była półmatem to normalne jest ze wychodzi ciemniej niz przy macie. Ja polecam Caparola, Bondex (Dyrup) lub świetne tanie farby Nobilesa (lepsze niz Dekroal czy Duluxa) Ja głownie uzywalem Caparola akryl matt (barwniki niemieckie) - bardzo dobra farba pod kazdym wzgledem (mily zapach). Mialem tez półpołysk zmywalny, również świetny. Ich uni latex jest bardzo tani idealny na sufity.Bondex (to gotowa farba Dyrup'a) - maluje nia wiekszosc sufitów, do tego jeden jakis kolor gotowiec - ktory wyszedł, jak trzebaBekers (Tikurilla) smierdza - mialem jedna ich farbe, mala ilosc przy okazji zakupiona. Nic ponadto Bondexa czy Caparola.Nobiles vs Dekoral vs Dulux - wygrywa zdecydowanie Nobiles (gotowce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 18.01.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Mamy kupione farby z Pary - malowanie zaczynamy za tydzien. Mamy kilka typow farby, nie jestem pewna czy akurat ten tez, ale jakis Elite tam jest. Moge dac znac jesli mozesz tyle poczekac. Jasne, ze moge zaczekac Bylbym wdzieczny za informacje. P.e.t.e., mamy za sobą pierwsze malowanie farbą Elite - maluje sie tak samo dobrze jak pozostalymi z Pary. Dzięki za pamięć A którą farbą z grupy Elite malowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaB 19.01.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Mamy kupione farby z Pary - malowanie zaczynamy za tydzien. Mamy kilka typow farby, nie jestem pewna czy akurat ten tez, ale jakis Elite tam jest. Moge dac znac jesli mozesz tyle poczekac. Jasne, ze moge zaczekac Bylbym wdzieczny za informacje. P.e.t.e., mamy za sobą pierwsze malowanie farbą Elite - maluje sie tak samo dobrze jak pozostalymi z Pary. Dzięki za pamięć A którą farbą z grupy Elite malowaliście? Mamy 3 kolory na bazach Elite, każda inna: 4091, 4094 i 4095 - jak widzisz akurat na tą którą wymieniles nie trafiliśmy. Numer bazy oznacza tylko tyle, ze sa uzywane do innych kolorow - uzytkowo nie powinny sie roznic w niczym. W malowaniu nie widzimy roznicy pomiedzy roznymi seriami farb Pary - jedynie sufitowa ma inna konsystencje, ale maluje sie równie dobrze. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingga 31.01.2009 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Własnie przymierzam sie do wyboru farby i czym wiecej czytam tym mniej wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 01.02.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Ja polecam Caparola... a przetestowałem wielu u siebie. Bardzo dobra wydajność - akryl i tania farba latexowa na sufity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 02.02.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 co do farb mogę się już teraz wypowiedzieć, bo skończyłem malowanie wypróbowałem 3 różne farby: beckers, magnat i dekoral. I w zasadzie wszystkie były dobre, ale jeżeli miałbym jakąś wyróżnić to zdecydowanie beckers i magnat. Po wyschnięciu robi się taka "jakby guma", która troche ciężko schodzi z ram okiennych czy podłóg jak przypadkiem skapnie. I rzeczywiście można spokojnie zmywać gąbką świeży brud. Każdą farbą malowałem po 2 warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 02.02.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 A ja od lat 10 używam duluxa (na tynki, na k-g) i złego słowa powiedzieć nie mogę.Przy malowaniu nie chlapie, bo gęsty jak budyń. Nigdy mi nie zabrakło farby na malowanie dwoma warstwami, zgodnie z etykietą, ale farba została zużyta co do kropli. Nic nie odłazi, pięknie kryje, zero smug przy włochatym wałku. Aktualnie robię remont. I znów będzie dulux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secret 03.02.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jakość farby, jak większości materiałów jest bardzo istotna. Jak chce się robić dobrze, nie ma co oszczędzać. Szczególnie jak robi się dla siebie. Ale równie, a nawet ważniejsze od samej jakości farb, jest przygotowanie ścian do malowania. Na źle przygotowane ściany, nawet najlepsza nie pomoże. U nas w domu malowaliśmy Magnatem i jak już ktoś wcześniej napisał, jest bardzo ok. Dobrze się zmywa, ładne kolory. Dobre też sa farby Para. Ale podkreślam większość farb (prócz tych najtańszych, z marketów) jest dobra, ale trzeba przygotować ściany do malowania i nie kupować jakiś tanich kiepskich narzędzi i! Malowałem też Dekoralem, Śnieżką z teflonem, Sigmą, wszystkie są dobre, ale jak się wie co i jak robi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 07.02.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 my malowaliśmy tikurilla, dekoralem i duluxem tylko tikkurilla da sie zmywac jak nalezy polecam wiec ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingga 11.02.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Własnie przymierzam sie do wyboru farby i czym wiecej czytam tym mniej wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 12.02.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Tikkurila Optiva. Nawet po sporym "rozrzedzeniu" zwykłą białą śnieżką (kolor był za ciemny) nadal zachowuje ful szorowalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts