Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Własnie kończę malowanie i wnioski:

-żadnego Dekoralu, trzy warstwy nie starczyły dla jednolitego koloru, podobnie Dulux...(jednowarstwowy niby :o

-z białych (na sufit i nie tylko) Śnieżka Max White Effect, aż ,,rozświetla'' pomieszczenie:)

- z kolorowych Nobiles, ponieważ:

-w większości pomieszczeń wystarczyła jedna warstwa mimo intensywnych kolorów (małe ,,niedociągnięcia" mozna poprawić później i nie ma różnic w kolorze:)

-super się zmywa a to istotne, bo różnych zabrudzeń (kurz, inna farba-póki mokra, gips) nie da się uniknąć albo ja jestem taka pechowa:)

Zgadzam się w całej rozciągłości tej wypowiedzi :wink:

[email protected] daj znać jak ci poszło to malowanie

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

hmmm

- moim zdaniem tak jak juz poprzednicy pisali to najwazniejsze jest przygotowanie sciany, czyli gladka gladz, mozna dac jakis unigrunt zeby nie pylilo i nie sypalo i w przypadku starych scian zeby nie oblazilo, na to jakas tansza ale dalej porzadna farba czyli cieszynka/jedynka i na to dwie warstwy farby wlasciwej

- na nic sie nie zda najlepsze farba na raz jesli malujemy po koslawej scianie w bloku gdzie nigdy nie wiadomo jak krzywy jest prefabrykat sciany, ile na tym tynku i gipsu i gladzi, i kazda warstawa inaczej wchlania, trzeba to napoic jakims podkladem

- ja uzywalem farb duluxa, bondexa i tikkurile i widzialem jak wszystkie z nich znikaja na scianie w mgnieniu oka i sciana po 10min robi sie sucha na dotyk, taka byla chlonna (mimo podkaldowania cieszynką). i jakim cudem to ma dobrze wygladac po 1 malowaniu? po drugim byla juz inna rozmowa

- nalezy pamietac ze rozne kolory roznie kryja, zolcie i beze kryja super gdy ciemne czewienie i granaty potrafia kryc slabo....

- farby dobrac do pomieszczenia, do ciezkich warunkow typu brud/pies/dzieci dac zmywalne, a jesli ma byc to salon dla niezamoznych emerytow to mozna dac nawet cieszynke za 30pln/10litr z pigmentem za 5pln i bedzie dobrze - jedyna wada to to ze kolor jest niepowtarzalny wiec lepiej dorobic go wiecej na poprawki.....

jedynch porad udziela ci ktorzy maluja na co dzien w pracy i oni poza kosztem farby przedstawiaja tez pracochlonnosc czyli koszt roboczogodziny, jesli ktos ma do pomalowania dom albo mieszkanie raz na pare lat to wybor juz nie jest taki oczywisty i wcale farby benjamina i tikkurili nie musza wygrac

- dobor farby bialej na sufit to kwestia psychiki tylko, bo jestem w stanie sie zalozyc ze przy gotowym pokoju zaden koneser mega-farb nie odrozni sufitu pociagnietego jedynka od tego pociagnietego tikkurilla ;-) a juz na pewno nie jest to sprawa gardlowa....

a zeby farby blakly to juz chyba nie te czasy....

• 1 month później...

Witam,

Tak naprawdę to wszyscy proponują farby, a tak naprawdę nikt nie pisze czegoś dokładniejszego, aby ułatwić komuś wybór odpowiedniej farby.

Bardzo długo zajmuje się malowaniem wnętrz i mogę wypowiedzieć się na temat farb.

Zacznę od tego, żeby wybierać farby w mieszalniach farb, a nie w jakiś „masówkach”. Nie ograniczajmy się do gotowych kolorów które producent zaproponował. Każdy powinien wybierać kolory pod siebie, a nie jakie się mu narzuca (jest naprawdę bardzo dużo kolorów).

Co należy wiedzieć o farbach:

Farby matowe nie zależnie jakiej firmy są zawsze do lekkiego zmywania, ponieważ farba matowa ma strukturę „porowatości”, która jest pozostawiona po wałku. Miejsce gdzie będziemy myć taką farbę lekko się wybłyszczy (czyli zetrzemy tą porowatość farby), patrząc na wprost nie widać tego dopiero stojąc pod kątem (pod światło) jest to zauważalne.

Farby o połysku eggshell są najłatwiejszymi w utrzymaniu w czystości. Można je myć „szorować” - nie wybłyszczają się. Jedyny ich mankament to, to że trzeba mieć idealnie położone gładzie, gdyż „pokazuje” wszelkie niedoskonałości ścian.

Obecnie na rynku polskim są dostępne farby ceramiczne, które również są łatwe w utrzymaniu w czystości (do mycia i „szorowania”) tak jak farby o połysku eggshell.

Obecnie maluję farbami firmy MAJIC, które spełniają najwyższe wymagania jakości farb, dlatego je używam i polecam.

P.S. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania co do farb, malowania lub przygotowania podłoża do malowania to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam[/b]

a farba Bondex?Cenowo półka jak Beckers,Tikurrila,położyłam 1 raz ,pokryła wszystkie brudy po rączkach moich dzieci,gęsta,ładnie kryje i fajnie się ją kładzie,kupiłam ją bo mi kolor bardzo odpowiadał,u dzieci mam położone dekoral,dulux i nobiles,na nobilesa nienarzekam ale te 2 pozostałe :evil: nigdy więcej.

Damro, alfa36

Jeśli chodzi o farby Bondex to zdarzyło mi się nimi malować.. Teoretycznie co do krycia nie mam zastrzeżeń, ale mi bardzo przeszkadzało to, że kolory na próbnikach dużo bardziej odbiegały od późniejszych pomalowanych ścian niż u innych producentów.. więc przestałam tych farb używać i teraz wybierając farbę nawet nie patrze na ich kolory..

No ale to kwestia gustu..

Pozdrawiam

Damro, alfa36

Jeśli chodzi o farby Bondex to zdarzyło mi się nimi malować.. Teoretycznie co do krycia nie mam zastrzeżeń, ale mi bardzo przeszkadzało to, że kolory na próbnikach dużo bardziej odbiegały od późniejszych pomalowanych ścian niż u innych producentów.. więc przestałam tych farb używać i teraz wybierając farbę nawet nie patrze na ich kolory..

No ale to kwestia gustu..

Pozdrawiam

Uwierz mi to samo miałam z Duluxem,kupiłam do syna cappucino,każdy wie jak kolor taki mniej więcej wygląda,jak mi ekipa pomalowała gdy przyjechałam na budowę to mi szczęka opadła,kolor tego cappucino wyszedł koralowy,nie dośc że kolor inny to jeszcze tak wodnisty że 3 razy musieli malowac :evil:

ad. efilo

Troche nie trzymasz się tematu. I chyba nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. patrz. Twoja odpowiedź

Skoro malarz pisząc jaką farbą teraz maluje na inwestycjach to Twoim zdaniem jest to reklama no to ok. Ale takie coś mnie razi.

Jeżeli uważasz, że farba matowa jest w pełni szorowalna to chyba mylisz pojęcia. Do mycia to się zgodze ale nie do szorowania ale o tym już pisałem.

ad. przedmówcy

Bondex, Beckers,Tikurrila jakościowo są porównywalne i tylko cenami bym się sugerował aby je kupić. Choć Tikurrili nie polecam.

ad. alfa36

Może warto się zapytać czy robią kolory z kolorownika NCS jeżeli tak to kolorów jest masa do wyboru i raczej każdy coś tam znajdzie dla siebie. Ale to trzeba się przekonać.

ad. efilo

Troche nie trzymasz się tematu. I chyba nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. patrz. Twoja odpowiedź

Skoro malarz pisząc jaką farbą teraz maluje na inwestycjach to Twoim zdaniem jest to reklama no to ok. Ale takie coś mnie razi.

Jeżeli uważasz, że farba matowa jest w pełni szorowalna to chyba mylisz pojęcia. Do mycia to się zgodze ale nie do szorowania ale o tym już pisałem.

Forum ma to do siebie że można trochę sie nie trzymać tematu. w sumie w wątku o farbach nie piszę o kukurydzy więc jak dla mnie jest ok.

po drugie nigdzie nie napisałam że jesteś malarzem. :wink:

po trzecie nie jestem facetem

po czwarte dobrze ze napisałeś że CHYBA mylę pojęcia bo nie masz racji.

EoT bo ja nie lubię pyskówek. (dodam tylko że to oczywiście nie pyskówka ale nie chciałabym żeby się w taką przerodziła)

Witam

Chcę wymalować ściany w moim mieszkaniu.

Czytam różne fora ponad 2 godziny i normalnie mózg mi się lasuje.

Może ktoś pomoże:

Mieszkanie jest nowe, budowane przez dewelopera, ściany i sufity białe, malowane nie wiem czym (i nie mam możliwości tego sprawdzić).

Co w tym przypadku robić?

Czy mam przygotowywać ściany i sufity czy malować od razu na to co jest?

Z tego co widzę to polecane są emulsje lateksowe.

Ale jakiej firmy? Czytałem o: Beckers, Bondex, Tikkurila, Nobiles, Magnat i ze względów ekonomicznych skłaniam się ku Magnatowi. Dodam, że jestem bardzo niedoświadczonym malarzem ;)

Jaki do tego dobrać sprzęt? Jakie wałki długi/krótki włos?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Właśnie wyslalam męza po jesien lnianą nobilesa. We wzorniku bardzo mi ta barba się podoba. Póki co pomalowalismy wiatrolap egpiską bawelną duluxa (okrutnie droga fabra moze dlatego, że przeznaczona do kuchni i lazienek). Syfity malowalismy becersem, ale tam niestety maly wybor kolorow, stąd szukam dalej.

Dla mnie nie ma nic gorszego niż Cztery Pory Roku. Tragedia! Malowaliśmy tą farbą całe mieszkanie i po kilku miesiącach zdecydowalismy się na drugi bałagan i kolejne malowanie. Nobiles użytkuje się fatalnie, wystarczy dotknąc delikatnie palcem ściane, a wyświecone miesce gotowe. Zymć się tego nie da bo powstają kolejne wyświecenia. Beznadzieja, nie polecam.

Właśnie wyslalam męza po jesien lnianą nobilesa. We wzorniku bardzo mi ta barba się podoba. Póki co pomalowalismy wiatrolap egpiską bawelną duluxa (okrutnie droga fabra moze dlatego, że przeznaczona do kuchni i lazienek). Syfity malowalismy becersem, ale tam niestety maly wybor kolorow, stąd szukam dalej.

alfa36,

mogłabyś wrzucić zdjęcie wiatrołapu w egipskiej bawełnie? Jestem ciekawa jak to wygląda już na ścianie. Jest bardziej beżowe, czy szare?

Niestety nie mam zadnych zdjęc wiatrolapu (pomijam, że nie umiem wstawic). Ale w poniedzialek zrobię i postaram się wkleic. To taka farba... jak dla mnie raczej wpadająca w brąz. Nie ukrywam, ze ja ją popelnilam pod wplywem forum (byl watek o egipskiej bawelnie), bardzo mi się podoba i dodam, ze nie tylko mi, rowniez wszystkim ktorzy odwiedzają naszą budowę.