Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedy Beckers kupił Dębicę, szybko zorientował się, że na polskim rynku, przynajmniej na początku, nie ma co wyjeżdżać z jakością. Liczy się cena. Tak więc wymyślono Jedynkę. Składniki podstawowe to woda, woda i coś tam jeszcze (chude mleko?). Tak więc Jedynka nigdy, może na grunt, ale chynba też nie.

Najlepsze doświadczenia mam z farbami Beckers. Faktycznie cena nie jest niska, ale za to jakość a później trwałość, to zupełny odlot.

Jeśli nie chcecie mieć efektu świecowej kredki (zapolerowania np od palucha dzieciątka), to nie stosujcie pełnego matu.

Polecam Wam też tapety do malowania z włókna szklanego, ale tylko kupowane w sklepach fabrycznych Beckers. Boże uchowaj np od tych z supermarketów. Tapety te bardzo wzmacniają tynki, a malować można je kilkadziesiat razy. Dla dobrego efektu trzeba mieć też dobre narzędzia (pędzle, wałki wtc) Pędzlem za 1,50 nawet z najlepszej farby wyjdzie kaszana.

Ja właśnie zakończyłem malowanie nowego domu. Robiłem to po raz pierwszy. Wszystkie ściany malowane Dekoralem. Wszystko moim zdaniem zależy od przygotowania podłoża. Tam gdzie zagruntowałem śnieżką - wyszło idealnie. Najważniejsze żeby ściany byłu równiutkie, jeśli zadażają się jakieś pory i nie równości trzeba malować 3 razy

hej

ja jestem na etapie malowania ;)

płyty G-K gruntowałem Dyrogruntem i później 2 warstwy ekonowinki i 2 dyrupa (dyroton4)

na ścianie (tynk trad.) 2 x ekonowinka i 1 raz dyroton4 (w kolorze)

wg mnie dyrup to dobry i stosunkowo niedrogi wybór, jak się okazuje - kupowałem 10l dyrotona 4 za 81zł :)

pozdr,

Witam

Malowałem wszystkie ściany farbą Samteź firmy Caparol. Jest to farba szorowalna nie tylko zmywalna(już sprawdzone po zabawie dzieci naszych znajomych) i jest wydajna. Z mojego doświadczenia najlepiej jest malować wałkiem welurowym z gąbką w środku (niełatwo go kupić ale jest bardzo wygodny, farbą zawartą w gąbce można łatwo malować dociskając raz mocniej raz słabiej zależnie od potrzeb). Sufit malowałem farbą Dyrup, a wcześniej sufit i ściany gruntowałem rościeńczając ją z wodą.

Efekt jest znakomity, znajomi, którzy przychodzą i oglądają są zachyceni farbą i ci którzy wypróbowaji przyznają rację.

To są moje doświadczenia i oczywiście inni mogą mieć inne zdanie.

Kupiłem je w sklepie firmowym w Radomiu,poszukajcie w internecie to pewnie znajdziecie.Cen nie pamiętam-to było 3,5 roku temu.Kołacze mi się po głowie,że za całość ( 60m2 z sufitami) zapłaciliśmy ok.1000-1100 zł.

Cena uzależniona od intensywności koloru.Mamy mocno pomarańczową kuchnię z przecierkami (3 warstwy farby) i to kosztowało sporo.

Ale farby są wspaniałe.Moja żona też tak mówi a zna się na tym ,jest malarką(artystką :D nie od ścian)

Remontujemy klatkę schodową w starym rodzinnym domu- jest duża, dwa piętra. Wszystko staramy sie zrobić sami. Zrzucenie starych tynków, uzupełnienie braków itp dobiega końca. Chcemy to wszystko pomalować tak, żeby było trwałe i estetyczne. Klatka nie jest ogrzewana, ma małe okna, więc jest tu raczej ciemno. Myślimy o jakimś ciepłym, jasnym kolorze. Schody i poręcz to ciemny brąz. Niestety często się kurzy - zimą centralne ogrzewanie węglowe i czasem coś z kotłowni się wydostaje.

Musi dać się zmywać, być jak najbardziej trwała.

Myśleliśmy o tynku lub natryskowych tapetach, ale na tą powierzchnię wychodzi strasznie drogo. (Dom jest stary i wymaga większych remontów)Więc raczej zostaniemy przy farbie - ale co będzie najlepsze (jakość w stosunku do ceny) - na pewno macie duże doświadczenia, proszę o radę.

Pozdrawiam :)

• 2 months później...

Budowa budową, a tu trzeba aktualne mieszkanie odmalować. Polećcie mi pls naprawdę dobrą farbę, która:

- nie śmierdzi (my tu mieszkamy!!!)

- ładnie wygląda

- jest ekologiczna (z nami mieszkają maluchy ;-)

- trwała i naprawdę zmywalna (dzieci zbójują :evil: )

Pozdrawiam :-)

BabaB

po prostu - jedynka. Nie śmierdzi, i w miare zdrowa. Do tego polska i tania.

Mam przykre doświadczenia z duluxem (chcieliśmy najpierw kupić coś z górnej półki, bo to dla dziecka, pierwszy pokój, sama rozumiesz...): nie przestawał śmierdzieć przez 2 miesiące pomimo okien otwartych na full i non stop - skuliśmy tynki, położyliśmy nowe i pomalowaliśmy zwykłą jedynką - jest extra.