Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie kładę gładzi bo podobają mi się takie chropawe, surowe ściany. Chcę je pomalować na biało, ewentualnie lekki krem. Czy na takich ścianach dobrze będą wyglądały farby lateksowe półmatowe (ktoś tu pisał, że całkiem matowe mogą się wyświecać w miejscu zmywania) ? I ewentualnie jakiej firmy i serii polecilibyście?

A pan Marek to chyba z jakiejś mało eleganckiej konkurencji? Proszę nie podawać nieprawdziwych informacji na formu. Firma Hiper-Glazur jest lokalnym dystrybutorem farb także marki Laura Toscani. Obecnie w naszej sieci detalicznej jest to najlepiej sprzedawalna marka z wysokiej półki o wiele bardziej popularna niż np. przereklamowane farby amerykańskie. Produkty są robione w farbryce we Włoszech i są do Polski sprowadzane. Szczególnie polecane są efekty dekoracyjne bo ta marka to nie tylko farby. Fajna karta kolorów.

Panie Zbigniewie, chciałam sie dowiedziec czegos wiecej o farbach "Laura Toscani", ale dziwne, bo nie moge znalezc strony producenta, ani zadnego adresu. Znalazlam tylko strone polska (3 wersje jezykowe). Czy moge prosic o jakies namiary na Laure Toscani we Wloszech (obecnie mieszkam w Mediolanie i planuje remont).

• 2 months później...
  • 2 months później...
Ja uzywałam Dyrupa, o nazwie bodajże Dyroton 4 - wyszło słabo, pod światło sa widoczne smugi, ale dopiero jak sie dobrze przyjrzysz. Natomiast zapomnij o zmywalnosci tej farby - u mnie plama zmywa się razem z farba i nawet przy delikatnym pocieraniu. Potem jeszcze malowałam Bondexem - o ile mnie pamięć nie myli to też farba Dyrupa tylko tańsza (przynajmniej te kilka lat temu była tańsza niż Dyroton), tez bez rewelacji. Jedyny plus jaki widzę przy tych farbach jest taki, że po jakichs 3 latach od pierwszego malowania domalowywałam miejsca poplamione i nie było zupełnie widac różnicy.

• 6 months później...

Też polecam Para, mam prawie cały dom pomalowany tymi farbami (a konkretnie to ceramiczną eggshell) i mimo 2 małych dzieciaków utrzymanie ścian w czystości jest banalnie proste - można tę farbę szorować i to tak konkretnie.

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że w jednym pokoju przemalowaliśmy ścianę i na farbę Para położyliśmy jakiś Dekoral - efekt jest taki, że mogę ten Dekoral mokrą szmatką zmyć i pod spodem jest Para w idealnym stanie :)

Para jest droga jak diabli, ale efekt naprawdę jest super. Warto mieć idealnie równe ściany i dobry wałek z krótkim włosiem - niestety przy tej farbie widać każdą niedoskonałość ściany.

• 1 year później...