Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak naprawde roznica jest miedzy lateksowymi a akrylowymi - a w obrebie kazdej z tych grup to juz tylko cenowo i marketingowe bajerowanie. Najwazniejsza jest technologia - lateksowe generalnie są szorowalne. Nie zmywalne jak niektore lateksy, ale wlasnie szorowalne. Naprawde takie sciany mozna silnie szorowac szmatką z płynem i to jest przewaga lateksowych nad akrylowymi. No i niektorzy twierdzą, że akrylowe łatwiej łapią kurz, bo akryl elektryzuje sie statycznie.

• 2 weeks później...

Kupiłem wczoraj Beckersa Designer pełny mat i moje zdziwienie wywołał brak żadnej informacji o zmywalności tej farby, ani na puszce ani na stronach producenta. Czy to znaczy że wydałem kupę kasy na coś co jest mniej zmywalne niz np decoral trzy razy tańszy???

Czy ktoś malował konkretnie tą farbą Beckersa? Jakie macie doświadczenia, czy cena 247 zł za 10 l. to dobra cena (Castorama)?

Pozdrawiam

Yaras

Za Beckersa podziękuję.

Wypróbowałam go ( na szczęście) tylko w 2 pomieszczeniach jeszcze w bloku. Nie mogę powiedzieć nic szczególnego o jakości. Nie uważam, żeby za cenę, która wówczas zapłaciłam, był aż tak ekonomiczny. To wiem napewno!

Mogę tylko domniemywać, że na Beckersa namówił mnie sprzedawca powodowany być może chęcią wyższego zarobku. :wink:

• 4 weeks później...
Czy ktos moglby polecic jakas tania dobra farbe na sufity (biala)?

A ja ciągle upieram się przy Tikurilla Optiva 5. Bardzo dobra jakościowo, cenowo za puszeczkę 0,9l około 22 zł. Im większa puszka tym taniej wychodzi. I nie sprzedaję tej farby, po prostu malowałem tą farbą trochę i innymi też i tą malowało mi się najlepiej i efekt był najlepszy.

Dzieki. Na sciane tez sie sklaniam za Tikurilla. Myslalam, ze na sufit znajdzie sie cos tanszego. A moze to jest tanie? Musze pomalowac ze 100 metrow sufitu. Nie mam pojecia jakie to beda koszty.

Łatwo policzyć, jezeli jest dobrze zagruntowana powierzchnia to wystarczy dokładnie pomalować raz. Z małej puszki 0,9 wychodzi około 11 m2. Jak malujemy dwa razy to za drugim razem wychodzi nawet 14-15 m2. Moim zdaniem jest to w miarę rozsądna cena za tą jakość i wydajność. Można oczywiście kupić tańsze farby, ale w rzeczywistości wydajność tańszej farby jak również krycie może być mierne i to tańsze w rzeczywistości okaże się droższe a i czas potrzebny na malowanie się wydłuży. Ja tych tanich farb używałem do gruntowania (w rozcieńczeniu około 1:3 - lub nawet 1:2).

Opisałam się jak głupia, a moje cudowne bliźniaczki mi wszystko skasowały :evil:

To jeszcze raz:

Mieszkanie pomalowaliśmy 5 lat temu Tikkurilą właśnie. Szorować można bezkarnie, a ma u nas kto brudzić (czwórka dzieci plus -do zeszłego roku-owczarek niemiecki).

Dlatego też zaparłam się na Tikkurilę w domu. Ale panowie, którzy mi malowali uświadomili mi, że:

* podłoże pod farbę lateksową powinno być idealnie równe;

* jak już po malowaniu wyjdzie jakiś "kwiatuszek", to po poprawkach zostaje niestety ślad - to akurat przetrenowałam i zgadzam się w całej rozciągłości. W razie poprawek farbę należy najpierw zetrzeć papierem, a potem dopiero szpachelka itd...

* ściany malowane tą farbą powinny być SUCHE!! a moje tynkowane były w maju, poprawki gipspwe były robione na przełomie czerwca i lipca. Mam nadzieję, że nic mi nie zakwitnie na wiosę w jakimś kąciku :-?

Tynkowanie skonczylismy w grudniu. Na suficie tynk cementowo-wapienny, sciany z Silki z odpowiednim do silikatow tynkiem cienkowarstwowym. W chalupie sie grzeje na minimum, bo nie mieszkamy, ale wyglada na to ze wyschlo. To chyba mozna juz malowac?

Gruntowanie to rzecz konieczna, jak przypuszczam?

Ja zdecydowanie poleca Fluggera. Naprawdę super farby. Mam nimi pomalowane całe mieszkanie. Na sufity mają fajną farbę antyrefleksyjną.

Niektore pomieszczenia są wymalowane już 3 lata i kolor nadal jest ten sam. Ta na ściany to Flutex 10 chyba (o ile dobrze pamiętam).

W kuchni nie mam kafli, tylko farbę zmywalną. Jestem zadowolona. Upusty też dają. :D

http://www.flugger.pl

Tynkowanie skonczylismy w grudniu. Na suficie tynk cementowo-wapienny, sciany z Silki z odpowiednim do silikatow tynkiem cienkowarstwowym. W chalupie sie grzeje na minimum, bo nie mieszkamy, ale wyglada na to ze wyschlo. To chyba mozna juz malowac?

Gruntowanie to rzecz konieczna, jak przypuszczam?

Moi zdaniem to jeszcze nie wyschło. Zeby wyschło przez dwa miesiące to trzeba porządnie grzać i wietrzyć i znowu grzać i wietrzyć inaczej po pomalowaniu i zamieszkaniu zaczną wyskakiwać jakieś kwiatki na ścianach. Jescze pytanie czy dom jest w jakiś sposób docieplony z zewnątrz i otynkowany ??? Jeżeli nie to wilgoć miałaby szansę wyjść na zewnątrz przez ściany. Jeżeli docieplony styropianem i na to tynk akrylowy, to wszystko zostało wewnątrz.

Akrylowa Beckers Designer dobierana w Castoramie.

Wrzosowa półmatowa - taka sobie. Burgundowa półmat - REWELACJA.

Ecri półmat - bardzo dobra.

Podstawowa wada tych farb to cena - dla mnie drogo. Aha - sprzedawca w Castoramie tak wyliczył zużycie, że zostało mi jeszcze na remont...

Farby akrylowe biały mat do Dyrup. Miałem też Dekoral ale Dyrup lepiej się nakłada, ma delikatną niebieską poświatę (wybielcz ?) i bardzo ładnie wygląda na suficie.

Dom jest ocieplony welna lamelowa 15cm i otynkowany (tynk mineralny). Chcielismy pomalowac chociaz sufity zanim polozymy kafelki na podlodze (wodne ogrzewanie podlogowe).[/url]

Zaczekałbym z tym malowaniem i jeszce trochę podsuszył ściany, dom ocieplony nawt wełną wolniej oddaje wilgoć (szczególnie w zimie i to takiej jaką mamy). Ja miałem położone kafelki, montaż biały, zrobione wszystkie podłogi i schody i dopiero malowałem. Kupiłem dużo czarnej folli budowlanej i ładnie sobie rozścieliłem przed malowaniem, po zdjęciu folli praktycznie zero zabrudzeń, zresztą Tikurilla praktycznie nie chlapie jeżeli używa się wałka o bardzo krótkim włosiu.

czy ktoś malował moze farbami z mieszalnika firma CAPAROL/ prosze o opinie

ja właśnie jestem w trakcie. dotychczas wymalowali mi 2 pomieszczenia - kolory jasne pastelowe. jestem zadowolona. wybrałam uni-latex mimo, że był najtańszy (7zł/l) obiecywali szorowalność (mam psy) - i juz testowałam - jest szorowalna :lol:

niestety mio gruntu z tej samej serii, trzeba było malować dwa razy. ściany wyglądają super i nie żałuję wyboru (chciałam wpierw tikurillę), a tak trochę kasy zostało w kieszeni.

czy ktoś malował moze farbami z mieszalnika firma CAPAROL/ prosze o opinie

ja właśnie jestem w trakcie. dotychczas wymalowali mi 2 pomieszczenia - kolory jasne pastelowe. jestem zadowolona. wybrałam uni-latex mimo, że był najtańszy (7zł/l) obiecywali szorowalność (mam psy) - i juz testowałam - jest szorowalna :lol:

niestety mio gruntu z tej samej serii, trzeba było malować dwa razy. ściany wyglądają super i nie żałuję wyboru (chciałam wpierw tikurillę), a tak trochę kasy zostało w kieszeni.