Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym charakteryzuje się dobry wideodomofon?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

porownaj sobie katy widzenia kamery, czy kolorowa czy czarnobiala, wazna jest tez max odleglosc pomiedzy kamera i baza, zasilania kamery (czy idzie z bazy czy potrzebuje osobnego zasilania) ile kabli do polaczania kamery z baza. Pozatym popatrz sobie na takie bajey jak: pamiec bazy (moze robic iles tam zdjec automatycznie po nacisnieciu przycisku, tak ze wiesz kto dzwonil), mozliwosci interkomu (polaczenia pomiedzy baza), czy jedna kamera moze wspolpracowac z kilkoma bazami. (ew. zoom, ale to juz bardzo drogie zabawki) :wink:

polecamm wyroby KOMMAXU. jesli bys chcial obraz z kamery miec na kompie, tez sie warto wczsnije zastanowic, czy da sie to latwo to polaczeniue uzyskac. :D

bobo - zapomniałaś dodać, że masz od domu do furtki 100m :o

Może jednak rozważ montaż osobnej kamery obserwującej cały terem przed furtką (bramą) + zwykły domofon :roll:

Jeśli jednak upierasz się przy videodomofonie, to proszę:

LABTRONIK

COMMAX

Nie bierz pod uwagę videodomofonów kolorowych, bo one działają tylko w dzień (potrzebują dużo światła).

A jakimi kablami najczęściej łączy się wideodomofon? Widziełem normalne jak telefon, ale też takie które wymagały koncentryka.

rafałek - sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :D

Są videodomofony, które wymagają przewodu koncentrycznego i są takie, które pracują na skrętce. Na pewno nie zaszkodzi położenie przewodu koncentrycznego do furtki oraz zasilania sieciowego do każdego monitora, szczególnie jeśli nie wiemy, jaki będzie videodomofon. Najlepiej zasilanie monitorów pociągnąć przewodem 2 x 1,5 z jednego, centralnego punktu, gdzie w razie potrzeby będzie można zamontować zasilacze. Często bywa, że monitory posiadają osobne zasilacze (czarne, duże i brzydkie) i co z nimi zrobić? Zamontować obok monitora? :roll:

Lepiej je schować gdzieś w garderobie, pom. gosp. itp. i grubym przewodem podłączyć do monitora.

Jesli się okaże, że kupiony videodomofon będzie miał zasilacz wbudowany w monitor, to tym przewodem 2 x 2,5 doprowadzamy 230V.

jako dobry czarnobialy, majacy dosyc dobre wsztskie parametry, posiadajacy durze mozliwosci rozbudowy, polecam baze (monitor) commax'u DPV-4HP, i do tego kamerka, montowalem tego ostatni kilka. i jeszce sie nie spotkalem ze zla opinia :wink:

ma wbudowany zasilacz, mozliwosc zakupu pamieci, ma interkom, otwieranie furtki/bramy. pujdzie na zwyklej skretce, zajmujac jej tylko 4 kabelki :wink: i co wazne kamera nie potrzebuje zasilania osobnego.

A jakimi kablami najczęściej łączy się wideodomofon? Widziełem normalne jak telefon, ale też takie które wymagały koncentryka.

rafałek - sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :D

Są videodomofony, które wymagają przewodu koncentrycznego i są takie, które pracują na skrętce.

No to na szczęście przygotowałem się pod oba rozwiązania... Zastanawiam się tylko dla tego, bo zacząłem się obawiać, że jedno z nich jest wymierające...

jako dobry czarnobialy, majacy dosyc dobre wsztskie parametry, posiadajacy durze mozliwosci rozbudowy, polecam baze (monitor) commax'u DPV-4HP, i do tego kamerka, montowalem tego ostatni kilka. i jeszce sie nie spotkalem ze zla opinia :wink:

ma wbudowany zasilacz, mozliwosc zakupu pamieci, ma interkom, otwieranie furtki/bramy. pujdzie na zwyklej skretce, zajmujac jej tylko 4 kabelki :wink: i co wazne kamera nie potrzebuje zasilania osobnego.

Ciekawe jak będzie działał na 100 m tej skrętki :roll:

Kamera nigdy nie wymaga osobnego zasilania sieciowego. To są urządzenia niskonapięciowe zasilane z monitora.

No to na szczęście przygotowałem się pod oba rozwiązania... Zastanawiam się tylko dla tego, bo zacząłem się obawiać, że jedno z nich jest wymierające...

no bo koncentryki sa wymierajace :wink:

Nie zgadzam się. Różnicowe przesyłanie wizji powoduje spore straty, więc nie koniecznie może się sprawdzić...

Koncentryk, to koncentryk. Wszyscy producenci, jeśli do kamery jest powyżej 30 m, polecają ułożenie kabla koncentrycznego.

ten konkretny model ma takie wymagania:

srednice przewodu:

50 - 0,50

80 - 0,65

150 - 1,0

:p

gratis mozna mu dolozyc ekran przy 150 :wink:

co do zasilania kamery z osobnego zrodla, widzialem takie rzeczy, jak znajde podam konkretne nazwy :wink:

koncentryk jest wymierajacy, stosuje sie go coraz zadziej.

• 6 months później...

Witam,

może mi ktoś podpowie. Czy sygnał z videodomofonu nie puszczony koncentrykiem można jakoś przechwycić i puścić na TV. Zapomniałem o koncentryku do videodomofonu i teraz isę zastanawiam jak to zrobić.

Od biedy mam jeszcze pare dni na to, aby się przekuć z tym koncentrykiem. Na całe szczęście niedaleko.

pozdr,

TJ

Może jednak rozważ montaż osobnej kamery obserwującej cały terem przed furtką (bramą) + zwykły domofon :roll:

Też na początku zastanawiałem się na wideodomofonem. Jednak po zastanowieniu skłaniam się ku rozwiązaniu zaproponowanemu przez Zbycha. Moim zdaniem ma niezaprzeczalne zalety:

- zwykły domofon obsługuje 2 słuchawki

- oddzielna kamera nie rzuca się tak w oczy i jest większa szansa że gość przed furtką nie wie, że jest obserwowany

- kamera widzi większy obszar i obraz jest lepszej jakości

Nie bierz pod uwagę videodomofonów kolorowych, bo one działają tylko w dzień (potrzebują dużo światła).

Też odniosłem takie wrażenie oglądając (podłączonego) kolorowego Hyundaia.

Natomiast do cz-b, jeżeli droga / ulica nieoświetlona, to chyba też by się diody przydały, albo cnm. halogen z czujnikiem ?

Pzdr

JKK

Natomiast do cz-b, jeżeli droga / ulica nieoświetlona, to chyba też by się diody przydały, albo cnm. halogen z czujnikiem ?

Teraz chyba już większość kamer wbudowanych w wideodomofony ma w standardzie diody podczerwone.

No właśnie patrząc na większość "pin hole" w kasetach, nie bardzo mogłem się ich doszukać (oprócz tych ewidentnie widocznych - 2 x 3

po bu stronach obiektywu).

Pzdr

JKK