Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym charakteryzuje się dobry wideodomofon?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

invx,

generalnie chodzi o to, że nie chcę gdzieś tam grzebać w elektronice, tylko raczej chciałbym dowiedzieć się od praktyków, gdzie się podczepia ten przewód z sygnałem tv. W leroyu (ale nie ufam ich wiedzy) mówił mi człowiek, że czy to ma być zwykły przewód (skrętka) czy koncentryk to podłącza się go w to samo miejsce - jest tylko kwestia jak daleko mam do bramki. No jeśli tak, to jestem w domu, jeśli nie to muszę kuć. Jeśli mam kuć to dzisiaj :)

Ma rację człowiek z Leroya, czy nie?

pozdr,

TJ

nie znam sie kompletnie na tym.

mam obecnie prowadzona rozbudowe domu o pietro.

"dół" posiada domofon a na góre jest wyprowadzona skretka.

czy jest mozliwosc podlaczenia obydwu mieszkan pod ten sam videofon ? czy zwykla skretka wystarczy ?(odleglosc od furtki to vidofonu to ~ 6 m i ~ 10-11 m)

pzdrawiam

• 10 months później...
bobo - zapomniałaś dodać, że masz od domu do furtki 100m :o

Może jednak rozważ montaż osobnej kamery obserwującej cały terem przed furtką (bramą) + zwykły domofon :roll:

Jeśli jednak upierasz się przy videodomofonie, to proszę:

LABTRONIK

COMMAX

Nie bierz pod uwagę videodomofonów kolorowych, bo one działają tylko w dzień (potrzebują dużo światła).

Zbychu jaką kamerę do obserwowania terenu mogę podłączyć zamiast tej w videodomofonie.Chodzi o to żeby wiekszy obszar był widoczny na monitorze bazy.Dysponuję tylko skrętką...

Witam

Nie do końca rozumiem, o co Wam chodzi?

Chcecie dobry wideodomofon czy realizujecie jakąś funkcję?

Można zastosować kamerę panoramującą okolicę bramy/wjazdu tak dobierając obiektyw, żeby naprawdę było coś widać. Im dalej od domu do bramy tym dłuższa ogniskowa (są regulowane obiektywy od-do).

Dobierając kamerę kolorową musimy zadbać o bardzo dobre doświetlenie "planu". Może być kamera dzień-noc, co oznacza, że jak światła jest mało to kamera przechodzi w tryb czarno-biały. Takie kamery są o wiele czulsze. Bardzo dobry rezultat uzyskamy stosując kamerę czarno-białą "nocną" (o bardzo dużej czułości). Jeżeli naprawdę chcemy coś zobaczyć, to tanio wcale nie będzie! Popularna kamera pokaże, czy to facet czy baba do nas się dobija. Dobra kamera (o jak największej rozdzielczości, ale droższa) pozwoli rozpoznać czy to "Baśka - ratuj się kto może" czy Kaśka, którą bardzo lubimy! :lol:

Z mojego doświadczenia wynika, że każdy wideodomofon jest do du.py niepodobny! Jego własna kamera niewiele pokazuje! Dzieciakom widać czubek głowy a co roślejszym gościom - pępek! Kąt widzenia te pinhole mają bardzo mały w miejscu optymalnego zamontowania z punktu widzenia rozmowy i przycisku. Dobrym rozwiązaniem jest wydłubanie tej kamery z kasety i osobne ulokowanie jej w bardziej optymalnym punkcie (np sąsiedni słupek) . To rozwiązanie tanie, ale pracochłonne i z definicji pozbawia nas gwarancji, bo ingerujemy w układ rozbierając kasetę. Pozwala jednak uzyskać precyzyjną informację kto się do nas pcha. Świetny efekt można uzyskać stosując doświetlanie okolic bramy podczerwienią.

W zależności od tego, czy od domu do bramy jest 5, 15, czy 50m zaczynają się pojawiać problemy z przesyłaniem "mocy" do elektrorygla. Bywa, że niepewnie lub wcale nie działa. Problem można minimalizować stosując kable o sporej, jak na skrętkę średnicy (0.8mm). Równoleglenie kilku skrętek to loteria. Zagra albo nie, bo z punktu widzenia teorii sygnałów jest bardzo niepoprawne. Świetny rezultat uzyskamy na dowolnie długich trasach stosując DWA koncentryki (dla wideo, nie audio), których żyły łączymy tam, gdzie normalnie byłaby skrętka a ekrany razem i do masy.

Jak mam połączyć z bramą i furtką kilka monitorów czy słuchawek, to stosuję WINNERSA, który jest do tego celu przystosowany. Obsługuje dwie kamery i dwa elektrorygle (zamki) z możliwością interkomu i łączenia kaskadowego. Ma moduł pamięci (opcja).

Jest kilka central telefonicznych posiadających moduł bramofonu a także wideobramofonu. Wtedy z każdego domowego telefonu, nawet bezprzewodówki naszonej przy pasku, możemy pogadać z kimś przy bramie i wpuścić go otwierając elektrorygiel (lub nie).

Możliwości jest wiele.

Jaki problem rozwiązujecie? Poprawne postawienie pytania CO NAS INTERESUJE W OKOLICACH BRAMY to połowa sukcesu i jednoznaczne wskazanie sprzętu ,który tę potrzebę zrealizuje.

Pozdrawiam Adam M.

Adam,

Mój problem jest prosty. Aparat jednoabonentowy - kamera przy furtce, na parterze wideodomofon, na poddaszu unifon. Odległość od domu do furtki ok. 15m. Chodzi mi o to, że z czarno-białych do wyboru mam albo Commaxa za 800 zł, który co tu owijać w bawełnę, dziełem sztuki nie jest (to już zabawki dla dzieci się ładniejsze produkuje a zdecydowanie mniej kasy kosztują) albo jak coś ładniejszego to od razu cena podskakuje do 2

kilo.

Podeszłeś do sprawy od strony technicznej. Nie znam się na tym ale wiem, że jak powieszę sobie odbiornik dla wygody w centralnym miejscu w nowym domu to chciałabym, żeby nie straszył wyglądem. Stąd pytanie:

czy są na rynku dobre wideofony, które mają ciekawe wzornictwo i umiarkowaną cenę?

Pozdrawiam

jj

Winers142, o którym pisałem, kosztuje w Leroy około 600zł.

Wzornictwo narzuca funkcja. Wszystkie są podobne, ale ten jest ładnie wykonany. Zawsze na takich symbolicznych trasach chodzi "od strzału". Każdy kabel mu dobry. Teraz posadziłem go (z odrobiną kombinacji) w układzie furtka, brama, 3 monitory na odcinku około 300mb.

O gwaracncji można myśleć na etapie montażu. Jak nie działa - to wymieniasz. Potem albo działa lata, albo wstawiasz nowy.

Tych za 350-400zł bym nie dawał. Mało trwałe.

Wchodzenie w 2 tysiące to już bardzo dobra kamera pod okapem dachu z podglądem na AV w telewizorze w salonie.

Starannie i najlepiej doświadczalnie dobierz mu wysokość montażu kasety przy bramie. Przylep przylepcem i zobacz co widzi a potem dopiero wywal dziurę w słupku.

Pozdrawiam Adam M.

Chodzi mi o taką sytuację:

1.Kupuje wideodomofon(baza + kamera)

2.Wywalam kamerę fabryczną bo nic przez nią nie widać.

3.Montuje inną kamerę pod dachem żeby wiecej widzieć.

4.Obraz chcę mieć na bazie od wideodomofonu(wiem że mały ekran ale nie chce za każdym razem odpalać telewizora gdy ktoś dzwoni,a w moim domu to urzadzenie nie chodzi na okrągło.

5.Do tej kamery pod dachem dysponuje tylko skrętką.

Pytania:

Jaką kamerę mogę zamontować pod dachem(typ cena itp, i z jaka bazą da się ją połączyć).

Dzięki

Można tak zrobić. W Winnersie możesz mieć nawet dwie przełączane kamery. Wybierasz ten obraz, który w danej chwili chcesz..

Typu i modelu nie bardzo da się podać. Postęp w tej dziedzinie jest szalony i tego,co Ci napiszę dziś jutro możesz już nie dostać. Chyba, że rozważasz bardzo markowy sprzęt i możesz za niego dać 400% tego co trzeba.

Weż do pomocy jakiegoś instalatora z okolicy. Wie gdzie , wie za ile, wie jak. To nie są spore zarobki przy takiej robocie. Nowy zawód dla malutkiej oszczędności chcesz zdobywać? Zwłaszcza, że zamiast koncentryka jest skrętka, co nie powinno mieć znaczenia, ale wymaga technicznego zabiegu dopasowania sygnałów. Dla alarmiarza to malutka robótka. Dla Ciebie wygoda, bo stawiasz problem - ma być widać to i tamto, a on dobiera te obiektywy i resztę.

Pozdrawiam Adam M.

bobo - zapomniałaś dodać, że masz od domu do furtki 100m :o

Może jednak rozważ montaż osobnej kamery obserwującej cały terem przed furtką (bramą) + zwykły domofon :roll:

Jeśli jednak upierasz się przy videodomofonie, to proszę:

LABTRONIK

COMMAX

Nie bierz pod uwagę videodomofonów kolorowych, bo one działają tylko w dzień (potrzebują dużo światła).

Zbychu jaką kamerę do obserwowania terenu mogę podłączyć zamiast tej w videodomofonie.Chodzi o to żeby wiekszy obszar był widoczny na monitorze bazy.Dysponuję tylko skrętką...

Wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać. Jaki poziom oświetlenia nocnego masz na terenie, który chcesz objąć obserwacją? Czy ma to być kamera kolorowa, czy czarno-biała, a może dzień/noc (w dzień kolorowa, a przy zmierzchu przełącza się na czarno-białą)? Co chcesz widzieć (od tego zależy m.in. rozdzielczość kamery oraz rodzaj obiektywu). Czy obraz ma być widoczny na małym monitorku, czy na dużym TV?

Skrętką się nie przejmuj. Można zastosować miniaturowe przejściówki video (koncentryk - skrętka i skrętka - koncentryk), tzw. transformatory video. Umozliwiają one przesłanie skrętką sygnału video na odległość do 400 m :)

Odnośnie problemu z zasilaniem rygla przy furtce, o czym pisze adam_mk , to przy dużych odległościach i dużym spadku napięcia (wynikającym z rezystancji przewodów) trzeba zastosować do zasilania rygla transformator o wyższym napieciu wyjściowym, co w duzym stopniu niweluje spadki napięcia na długich kablach :).

Generalnie adam_mk ma rację. Lepiej zatrudnić fachowca, niż rozpoznawać temat samemu i popełniać kolejne błędy :-?

• 1 year później...