Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym charakteryzuje się dobry wideodomofon?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

J.j. i P.e.t.e.

Witam , ja z punktu widzenia nie-fachowca. Pytaliście nikt sie nie zgłosił ...

ja mam Genway`a . Musiałam mieć anty-wandalową kamerkę i dlatego nie mam tego ładnego tylko trochę gorszy. / CM-06 DNSV -C - kolorowy /. Widać dobrze i elegancko w dzień / jak w telewizorze / , w nocy niestety tylko zarys postaci . Słychać też bardzo dobrze. Byłam tylko rozczarowana , że tam nie ma pamięci ...za te pieniążki powinna być . Mam 1,5 roku bez niespodzianek. Mam dwa monitory.Odległość domu od furtki 30 metrów.

Pozdrawiam

Teraz są bardzo ładne ....wtedy nie było tych ładnych modeli a nawet gdyby były to ze względu na kamerkę nie mogłabym ich zastosować.

Dzieki Bonetka za odpowiedz :D

Bardzo ciezko znalezc jakies opinie o Genway'u. Ale z tego co piszesz - wyglada na to, ze nie jest to zly sprzet. Choc faktem jest, ze - jesli nie w standardzie - to moglby chociaz miec mozliwosc dokupienia modulu pamieci obrazow...

A czy w swojej kamerce masz diody oswietlajace w nocy? Tez nic nie daja?

P.et.e.

Trochę coś świeci bo nie jest idealna ciemność . Zadzwoń do nich , zapytaj . Przecież jest coś takiego jak miara jasności i ...powinni Ci powiedzieć jak jest w nocy tzn. na ile świeci w stosunku do max czyli dnia.

Cieszę się , ze się przydałam pozdrawiam :D

A czy w swojej kamerce masz diody oswietlajace w nocy? Tez nic nie daja?

Jakość kamer w videodomofonach pozostawia niestety wiele do życzenia :-?

To najtańszy badziew. Te pseudo oświetlacze też nie wiele pomagają, bo za mało jest diod, aby wystarczająco oświetlić obiekt. Zbliżona do kamery twarz, jest mocno zniekształcona.

Wniosek z tego jest taki, że warto zamontować w słupku (lub na słupku) dodatkowe oświetlenie (np. w klinkierowym słupku można zamontować lampę wpuszczaną).

Ja jak czasem muszę wykonać dla klienta podgląd z przed furtki, to wymieniam oryginalną kamerę w wideodomofonie na kamerę o dobrych parametrach. Często jest to kamera typu dzień/noc (w dzień kolorowa, a nocą przełącza się w tryb czarno/biały, bo w trybie czarno/białym kamery mają o wiele większą czułość, czyli potrzebują mniej światła). Do tego druga, osobna kamera obserwująca cały podjazd.

Trzeba też pamiętać, że monitory montowane na ścianie mogą być zasilane napięciem 15 – 20V lub 230V i trzeba to przewidzieć na etapie wykonywania okablowania.

Często widzę taki błąd, że elektryk gruby przewód doprowadzony z furtki wyprowadza razem z zasilaniem 230V w miejscu montażu monitora na ścianie.

Później się okazuje, że mamy monitor z zasilaczem w formie wtyczki do gniazdka i mamy problem, bo nie ma co zrobić z zasilaczem :(

Najlepiej jest położyć od monitora (monitorów) do jednego centralnego punktu (np. gdzieś w pomieszczeniu gosp. czy pod schodami) skrętkę komputerową (UTP) oraz przewód 2 x 1,5 mm2. Do tego punktu doprowadzamy też kabel z furtki (do standardowego videodomofonu, przy odległości do 30 – 40 m wystarczy skrętka żelowana UTP).

Przy tak wykonanej instalacji mamy pełną uniwersalność jeśli chodzi o zasilanie monitorów i połączenia między nimi.

Wniosek z tego jest taki, że warto zamontować w słupku (lub na słupku) dodatkowe oświetlenie (np. w klinkierowym słupku można zamontować lampę wpuszczaną).

Ja jak czasem muszę wykonać dla klienta podgląd z przed furtki, to wymieniam oryginalną kamerę w wideodomofonie na kamerę o dobrych parametrach. Często jest to kamera typu dzień/noc (w dzień kolorowa, a nocą przełącza się w tryb czarno/biały, bo w trybie czarno/białym kamery mają o wiele większą czułość, czyli potrzebują mniej światła). Do tego druga, osobna kamera obserwująca cały podjazd.

Dokladnie tak planuje - zamontowac dodatkowa lampe w slupku.

Zbych - te kamery automatycznie przelaczaja sie w tryb cz-b w zaleznosci od poziomu swiatla?

Jakby do tego mialy jeszcze obiektyw szerokokatny... 8)

A mozesz polecic jakas przykladowa?

Zbych - te kamery automatycznie przelaczaja sie w tryb cz-b w zaleznosci od poziomu swiatla?

Jakby do tego mialy jeszcze obiektyw szerokokatny... 8)

A mozesz polecic jakas przykladowa?

Tak, kamera automatycznie się przełącza w tryb czarno-biały, jeśli poziom oświetlenia jest nie wystarczający do działania w kolorze.

Obiektywy w kamerach płytkowych mają w standardzie ogniskową 3,8 mm, co daje poziomy kąt 66 st. Obiektywy są wymienne, więc można zamontować szerokokątny, ale one znacznie zniekształcają obraz, a ponad to trzeba zapewnić odpowiednio dużo miejsca w obudowie, żeby obudowa nie przysłaniała pola widzenia.

Przykładowa kamera płytkowa dzień-noc: NOVUS NVC-HDN100B

Obiektywy w kamerach płytkowych mają w standardzie ogniskową 3,8 mm, co daje poziomy kąt 66 st. Obiektywy są wymienne, więc można zamontować szerokokątny, ale one znacznie zniekształcają obraz, a ponad to trzeba zapewnić odpowiednio dużo miejsca w obudowie, żeby obudowa nie przysłaniała pola widzenia.

Hmm... w Genway'u ktory mnie interesuje producent podaje kat 92,8

http://www.genway.pl/index.php?page=3&id=3,4&pmod=69&lang=pol

Czyzby w standardzie instalowali obiektyw szerokokatny?

• 1 year później...

Witam

Ja mam u siebie od ponad roku wideo domofon Genway. Monitor kolorowy płaski, bardzo elegancki ;) Nawet sam podłączyłem i działa. Bardzo ładny obraz, w nocy kasetka świeci na biało. Nie mam żadnych zastrzeżeń.

Pozdrawiam