Wosto 11.02.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Mnie z kolei interesuje videobramofon EURA RL-037 z dużym 7-calowym kolorowym wyświetlaczem. Używa ktoś takiego?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 12.02.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 J.j. i P.e.t.e. Witam , ja z punktu widzenia nie-fachowca. Pytaliście nikt sie nie zgłosił ...ja mam Genway`a . Musiałam mieć anty-wandalową kamerkę i dlatego nie mam tego ładnego tylko trochę gorszy. / CM-06 DNSV -C - kolorowy /. Widać dobrze i elegancko w dzień / jak w telewizorze / , w nocy niestety tylko zarys postaci . Słychać też bardzo dobrze. Byłam tylko rozczarowana , że tam nie ma pamięci ...za te pieniążki powinna być . Mam 1,5 roku bez niespodzianek. Mam dwa monitory.Odległość domu od furtki 30 metrów. Pozdrawiam Teraz są bardzo ładne ....wtedy nie było tych ładnych modeli a nawet gdyby były to ze względu na kamerkę nie mogłabym ich zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 12.02.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Dzieki Bonetka za odpowiedz Bardzo ciezko znalezc jakies opinie o Genway'u. Ale z tego co piszesz - wyglada na to, ze nie jest to zly sprzet. Choc faktem jest, ze - jesli nie w standardzie - to moglby chociaz miec mozliwosc dokupienia modulu pamieci obrazow... A czy w swojej kamerce masz diody oswietlajace w nocy? Tez nic nie daja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 12.02.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 P.et.e. Trochę coś świeci bo nie jest idealna ciemność . Zadzwoń do nich , zapytaj . Przecież jest coś takiego jak miara jasności i ...powinni Ci powiedzieć jak jest w nocy tzn. na ile świeci w stosunku do max czyli dnia. Cieszę się , ze się przydałam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 17.02.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Mnie z kolei interesuje videodomofon EURA RL-037 z dużym 7-calowym kolorowym wyświetlaczem. Używa ktoś takiego? Pozdrawiam. Nikt takiego nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.02.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 A czy w swojej kamerce masz diody oswietlajace w nocy? Tez nic nie daja? Jakość kamer w videodomofonach pozostawia niestety wiele do życzenia To najtańszy badziew. Te pseudo oświetlacze też nie wiele pomagają, bo za mało jest diod, aby wystarczająco oświetlić obiekt. Zbliżona do kamery twarz, jest mocno zniekształcona. Wniosek z tego jest taki, że warto zamontować w słupku (lub na słupku) dodatkowe oświetlenie (np. w klinkierowym słupku można zamontować lampę wpuszczaną). Ja jak czasem muszę wykonać dla klienta podgląd z przed furtki, to wymieniam oryginalną kamerę w wideodomofonie na kamerę o dobrych parametrach. Często jest to kamera typu dzień/noc (w dzień kolorowa, a nocą przełącza się w tryb czarno/biały, bo w trybie czarno/białym kamery mają o wiele większą czułość, czyli potrzebują mniej światła). Do tego druga, osobna kamera obserwująca cały podjazd. Trzeba też pamiętać, że monitory montowane na ścianie mogą być zasilane napięciem 15 – 20V lub 230V i trzeba to przewidzieć na etapie wykonywania okablowania. Często widzę taki błąd, że elektryk gruby przewód doprowadzony z furtki wyprowadza razem z zasilaniem 230V w miejscu montażu monitora na ścianie. Później się okazuje, że mamy monitor z zasilaczem w formie wtyczki do gniazdka i mamy problem, bo nie ma co zrobić z zasilaczem Najlepiej jest położyć od monitora (monitorów) do jednego centralnego punktu (np. gdzieś w pomieszczeniu gosp. czy pod schodami) skrętkę komputerową (UTP) oraz przewód 2 x 1,5 mm2. Do tego punktu doprowadzamy też kabel z furtki (do standardowego videodomofonu, przy odległości do 30 – 40 m wystarczy skrętka żelowana UTP). Przy tak wykonanej instalacji mamy pełną uniwersalność jeśli chodzi o zasilanie monitorów i połączenia między nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 17.02.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 temat ciekawy więc warto odświeżyć, szczególnie że niedługo będzie mnie dotyczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 17.02.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Wniosek z tego jest taki, że warto zamontować w słupku (lub na słupku) dodatkowe oświetlenie (np. w klinkierowym słupku można zamontować lampę wpuszczaną). Ja jak czasem muszę wykonać dla klienta podgląd z przed furtki, to wymieniam oryginalną kamerę w wideodomofonie na kamerę o dobrych parametrach. Często jest to kamera typu dzień/noc (w dzień kolorowa, a nocą przełącza się w tryb czarno/biały, bo w trybie czarno/białym kamery mają o wiele większą czułość, czyli potrzebują mniej światła). Do tego druga, osobna kamera obserwująca cały podjazd. Dokladnie tak planuje - zamontowac dodatkowa lampe w slupku. Zbych - te kamery automatycznie przelaczaja sie w tryb cz-b w zaleznosci od poziomu swiatla? Jakby do tego mialy jeszcze obiektyw szerokokatny... A mozesz polecic jakas przykladowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.02.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Zbych - te kamery automatycznie przelaczaja sie w tryb cz-b w zaleznosci od poziomu swiatla? Jakby do tego mialy jeszcze obiektyw szerokokatny... A mozesz polecic jakas przykladowa? Tak, kamera automatycznie się przełącza w tryb czarno-biały, jeśli poziom oświetlenia jest nie wystarczający do działania w kolorze. Obiektywy w kamerach płytkowych mają w standardzie ogniskową 3,8 mm, co daje poziomy kąt 66 st. Obiektywy są wymienne, więc można zamontować szerokokątny, ale one znacznie zniekształcają obraz, a ponad to trzeba zapewnić odpowiednio dużo miejsca w obudowie, żeby obudowa nie przysłaniała pola widzenia. Przykładowa kamera płytkowa dzień-noc: NOVUS NVC-HDN100B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 18.02.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Obiektywy w kamerach płytkowych mają w standardzie ogniskową 3,8 mm, co daje poziomy kąt 66 st. Obiektywy są wymienne, więc można zamontować szerokokątny, ale one znacznie zniekształcają obraz, a ponad to trzeba zapewnić odpowiednio dużo miejsca w obudowie, żeby obudowa nie przysłaniała pola widzenia. Hmm... w Genway'u ktory mnie interesuje producent podaje kat 92,8 http://www.genway.pl/index.php?page=3&id=3,4&pmod=69&lang=pol Czyzby w standardzie instalowali obiektyw szerokokatny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franke 17.02.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam Ja mam u siebie od ponad roku wideo domofon Genway. Monitor kolorowy płaski, bardzo elegancki Nawet sam podłączyłem i działa. Bardzo ładny obraz, w nocy kasetka świeci na biało. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts