Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Developer wstawia Junkersy z otwartą komorą spalania. Mam zamiar zaproponować mu w poniedziałek adaptację komina do zamkniętej komory. Nie wiem czy słusznie, ale system z zamkniętą komorą wydaje mi się dużo bezpieczniejszy, tym bardziej, że piec ma być zainstalowany w aneksie kuchennym. Głupio bym się czuł ze świadomością, że coś mi zżera powietrze z pokoju ;)

W związku z tym mam pytania do użytkowników piecy gazowych w mieszkaniach i fachowców:

1. Czy taki piec w aneksie kuchennym to duży dyskomfort? Szczególnie wieczorem, gdy będę chciał posłuchać muzyki, poczytać coś czy po prostu posiedzieć w ciszy.

2. Czy piece z zamkniętą komorą spalania są cichsze od tych z otwartą? Jakiego rzędu są to parametry (dB)?

3. Może znacie jakieś super ciche piece, które po obudowaniu szafkami nie byłyby wogóle słyszalne?

Sprawa jest dość pilna, gdyż mieszkanko czeka na mnie tylko do jutra, najdalej wtorku, a trudno jest mi się zdecydować właśnie z powodu pieca i ew. dyskomfortu.

Pozdrawiam serdecznie

Wojtek

https://forum.murator.pl/topic/31461-piec-gazowy-w-mieszkaniu-bardzo-prosz%C4%99-o-piln%C4%85-porad%C4%99/

Masz rację. Wybierz kocioł z zamkniętą komorą.

Dlaczego? Otóż jednym z ważnych powodów na korzyść kotła z zamkniętą komorą jest to że będziesz mógł w kuchni zamontować okap kuchenny z wentylatorem.

Przy kotle z otwartą komorą jest to nie wskazane lecz nie niemożliwe.

Dzięki VPS

A jak się ma sprawa głośności pracy pieców z zamkniętą komorą w stosunku do tych z otwartą?

Może znasz jakieś ciche piece Junkersa? Nie byłoby sprawy, gdyby piec wisiał w łazience lub jakimś innym odosobnionym pomieszczeniu. Ale jak ma mi szumieć w salonie z aneksem to jest trochę gorzej :(

To dla mnie bardzo ważna kwestia.

Pozdrawiam

Wojtek

Każdy piec jest głośny - głównie z powodu pompy.

Ja mam piec w kuchni (zamkn kom sp.) i hałas jest dość uciążliwy

Wybierz taki z zamkniętą komorą spalania to będziesz go mógł przynajmniej zamknąć w szafce kuchennej. Tylko wcześniej zapytaj VPS-a czy tak można?!

Gość 1950

aniu to bardzo źle jak słychać pompę pracującą w instalacji. znaczy to że najprawdopodobniej masz zapowietrzoną instację, praca pompy jest praktycznie niesłyszalna. to co słyszycz to wentylator.

generalnie kotły z zamkniętą komorą spalania są bardziej ciche od otwartej komory spalania. z tym że jak do każdej rzeczy można się przezwyczaić, po pewnym czasie nie słyszy się tego

jeszcze jedna wazna cecha kotla z zamknieta komora spalania nie pobieraja powietrza z pomieszcenia inaczej mowiac niemasz przeciagow chlodu i niewieje ci powietrze zkratek wywiewnych do pomieszcenia [odwrotna cyrkulacja powietrza]bardzo czesto sie to zdarza

Niestety najcichsze są piece elektryczne

Piec gazowy z zamknięta komora spalania jest powiedzmy dość wyraźnie słyszalny a z otwartą komora w kuchni stanowczo odradzam Wyjścia są chyba dwa przenieść piec do innego pomieszczenia lub go (z zamkniętą komorą) wyciszyć (ocieplić) czego nie radzę a jest jeszcze jedno jak się nie da polubić to trzeba się przyzwyczaić na pocieszenie powiem że olejowe są znacznie głośniejsze

Nie rozumiem polityki deweloperów z instalacjami piecy z otwartą komorą spalania w mieszkaniach i to w dodatku w aneksach kuchennych.

Czyli pozostaje wybór z zamkniętą komorą + obudowanie szafką. Od środka szafki na wszystkich ściankach dołożyć wygłuszającą matę bitumiczną i może powinno być ok?

Wielkie dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Wojtek

Ja mam piec z otwartą kom. spalania w mieszkaniu w którym jeszcze mieszkamy (w łazience), w domu wstawiliśmy kondensat z zamkniętą kom.

Uważam na podstawie własnych doświadczeń że ten z zamkniętą kom. jest znacznie bardziej cichy, w zasadzie wogóle go nie słychać no może troszeczkę, ale dom jest jeszcze nie zamieszkały więc wszystko w nim słychać wyraźniej.

Ten piec opisałem tu:

http://www.fotodom.xon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=44

Wprawdzie nie mam Junkersa a Urlicha i starą Morę, jednak dodam że jak Mora załącza się w łazience to zasysa tyle powietrza że czasem słychać jak zatrzęsą się szyby w dzrzwiach :o , mimo że łazienka posiada osobny szyb wentylacyjny.

Ja stawiałbym na Twoim miejscu na wariant "zamknięta kom. spalania"