Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór RTL montować na początku czy na końcu pętli?

jaszuwar

Recommended Posts

Cześć,

Odświeżę temat.

Nie wiem czemu, ale na rożnych forach tematy dot. ogrzewania podłogowego i RTL są dość stare i nikt nie dyskutuje od dawna, jak by już nie było w tym temacie niemadowych, albo zaprzestano robienia takich instalacji.

W mieszkaniu wymyśliłem sobie, żeby w pomieszczeniach gdzie będę miał płytki, zamontować wodne ogrzewanie podłogowe zasilane z C.O.. Dlatego też rozłożyłem 3 pętle na rurze PEX 12x2: łazienka 11mb (3m2), kuchnia 20mb (8m2), przedpokój 33mn (10m2) - całe pomieszczenia nie są pokryte PEX, a dodatkowo rozstaw rurek dałem rzadziej, tj 25-30cm.

Zamontowałem póki co zawór RTL na powrocie, "przy wejściu w pion" w najkrótszej pętli 11m w łazience.

Jedna rzecz mnie niepokoi.

Woda na początku pętli, na zasilaniu jest bardzo gorąca. Wydaje się, że taka., jak temp. instalacji. Oczywiście wraz z metrami, woda stygnie i za RTL jest zgodna z nastawioną temperaturą.

Martwi mnie to, czy wysoka temperatura na początku pętli, nie spowoduje niekorzystnego przegrzewania w tym miejscu podłogi, co przyczyni się do pękania wylewki/płytek.

Edytowane przez Jacek Salsa Elbląg

• 7 months później...
...

Optymalna temperatura podłogi powinna wynosic około 30 - 32 stopnia C...

Piszesz o saunie czy o normalnych pomieszczeniach mieszkalnych? W budynkach prawidłowo ocieplonych czyli zgodnie z WT2017 temperatura Tz jest wyzsza o ok 1-5 oC od temperatury pomieszczenia przy czym róznica=5 oC dotyczy temeratury obliczeniowej czyli najczesciej w kraju -20 oC. gdyby temp posadzki wynosiła 30-32 oC to mieszkac by sie nie dało chyba ktos lubi afrykanskie klimaty.

• 3 months później...