Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Odświeżę temat.

Nie wiem czemu, ale na rożnych forach tematy dot. ogrzewania podłogowego i RTL są dość stare i nikt nie dyskutuje od dawna, jak by już nie było w tym temacie niemadowych, albo zaprzestano robienia takich instalacji.

W mieszkaniu wymyśliłem sobie, żeby w pomieszczeniach gdzie będę miał płytki, zamontować wodne ogrzewanie podłogowe zasilane z C.O.. Dlatego też rozłożyłem 3 pętle na rurze PEX 12x2: łazienka 11mb (3m2), kuchnia 20mb (8m2), przedpokój 33mn (10m2) - całe pomieszczenia nie są pokryte PEX, a dodatkowo rozstaw rurek dałem rzadziej, tj 25-30cm.

Zamontowałem póki co zawór RTL na powrocie, "przy wejściu w pion" w najkrótszej pętli 11m w łazience.

Jedna rzecz mnie niepokoi.

Woda na początku pętli, na zasilaniu jest bardzo gorąca. Wydaje się, że taka., jak temp. instalacji. Oczywiście wraz z metrami, woda stygnie i za RTL jest zgodna z nastawioną temperaturą.

Martwi mnie to, czy wysoka temperatura na początku pętli, nie spowoduje niekorzystnego przegrzewania w tym miejscu podłogi, co przyczyni się do pękania wylewki/płytek.

Edytowane przez Jacek Salsa Elbląg
  • 7 months później...
...

Optymalna temperatura podłogi powinna wynosic około 30 - 32 stopnia C...

Piszesz o saunie czy o normalnych pomieszczeniach mieszkalnych? W budynkach prawidłowo ocieplonych czyli zgodnie z WT2017 temperatura Tz jest wyzsza o ok 1-5 oC od temperatury pomieszczenia przy czym róznica=5 oC dotyczy temeratury obliczeniowej czyli najczesciej w kraju -20 oC. gdyby temp posadzki wynosiła 30-32 oC to mieszkac by sie nie dało chyba ktos lubi afrykanskie klimaty.

• 3 months później...

Martwi mnie to, czy wysoka temperatura na początku pętli, nie spowoduje niekorzystnego przegrzewania w tym miejscu podłogi, co przyczyni się do pękania wylewki/płytek.

No i jak w końcu wyszło? Gorąco?